Ja ściągam wiele rzeczy ze Stanów. Poprzez ebay poprzez sklepy. Zawsze prosze sprzedawce przy wysyłaniu paczki o zaznaczanie opcji "gift" oraz podawanie zaniżonej wartości. Oczywiście paczki do mnie lecą bo nie lubie długo czekać... Cła ni ma![]()
Ja ściągam wiele rzeczy ze Stanów. Poprzez ebay poprzez sklepy. Zawsze prosze sprzedawce przy wysyłaniu paczki o zaznaczanie opcji "gift" oraz podawanie zaniżonej wartości. Oczywiście paczki do mnie lecą bo nie lubie długo czekać... Cła ni ma![]()
FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
APSC + 18-55is | 70-300vc
kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8
przelew powinien dotrzeć maksymalnie w ciagu 2-3 dni roboczych.
Pozdrawiam
Canon 5D, 17-40 4L, 70-200 2,8L, 85 1,8
A czy próbował ktoś na większą skalę sprowadzać szkła z usa ? Mając na miejscu zaufaną i znającą się na sprawie osobę można by przecież rozruszać mały handel, może nawet opłacalny płacąc uczciwie cło i vaty..Z drugiej strony w PL konkurencja jest i czasem spotyka się naprawdę dobre ofery.
z usa do kredyt banku forsa śmiga czasem 1-2 dni :-)
odwrotnie nie wiem ale pewnie tak samo
A czy ktoś się może orientuje jak wygląda przesyłka kurierem np. UPS?
Jak to wygląda z aukcjami na ebay.com i zapłatą po po rzez PayPal?
Mam aukcję gdzie gość ma prawie 130.000 komentarzy (99% pozytyw lokalizacja NY) na aukcji jest napisane, że koszt transportu to 35$ UPS Express, wpłacasz kasę za przedmiot + przesyłka(3-5 dni roboczych). Podatku wg. tego co zrozumiałem nie płacisz (bo prawo NY tego nie wymaga) a jedynie musisz rozliczyć się z podatku w twoim kraju we własnym zakresie.
Czy taka paczka idzie na cło?? Jak to jest dokładnie?
40D+300D + 18-55 IS + 70-200 mm f/4 L + inne graty
40D, 17-55/2.8 IS, 85/1.8, 70-200/4 L
witam - mój 1 postdzisiaj dotarł do mnie 70-200 2.8L ze sklepu abesofmaine.com (przy okazji polecam - dobre ceny, dobra obsługa - nie ma amerykańskiego podatku). Wyglądało to tak - rejestrujesz się tam - kupujesz -podajesz namiary na siebie - robisz płatność kredytową - prosilio o telefon (chyba w celu potwierdzenia) więc sobie pogadałem z niejakim Rickiem Santini - wysyłają potwierdzenie - kiedy samolot UPS ląduje na Okęciu dzwonią z UPS i wysyłają papiery z pełnomocnictwem. Mam firmę, więc o vaty i inne koszty się nie martwię, bo sobie odpiszę.
Cała operacja trwała tydzień (Kasa szła do nich trzy dni, przesyłka szła trzy dni). Paczka była otwierana, bo celnik najwyraźniej sprawdzał czy rzeczywiście jest tam obiektyw.
Koszt obiektywu 1127 dolarów+125 $ przesyłki+cło wyszło jakieś 240 złotych+vat za obiektyw+75 złotych za obsługę UPS (załatwiają cło) - całość regulujesz u kuriera. Jeśli dolar będzie stał na takim poziomie, niebawem kupię coś jeszcze.
Paczka zapakowana bardzo dobrze. Folie z bąblami, dodatkowo woreczki z powietrzem.
Chętnie odpowiem na pytania. Pozdrawiam