Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
5) musisz więc mieć jeszcze kogoś, kto przewiezie w bagażu podręcznym zakupiony produkt jeśli zdecydujesz się nie deklarować towaru do oclenia. Pamiętaj o możliwości przykrych konsekwencji.
6) cło i VAT mogą nam naliczyć również podczas wyrywkowej kontroli na lotnisku. Dlatego najlepiej jest produkt rozpakować i umieścić w bagażu podręcznym, a pudełka i rachunki albo wysłac przesyłką pocztową za kilka dolców, albo oddać do bagażu głównego komuś, kto jeszcze z nami podróżuje. Znam co prawda ludzi, którzy przewozili w głównym trzy body 20D i jedno 1Dmk2 i nikt ich o nic nie spytał, ale to już dla tych z mocnymi nerwami i ewentualnie przygotowanych na zwiększenie wydatków o 27%.
To jeszcze ja moje 3 grosze dorzucę ;-) W nawiązaniu do powyższego, poza rozpakowaniem warto mieć cały zestaw złożony (jeśli to oczywiście zestaw) i pstryknąć kilka zdjęć. Celnicy na lotnisku mają zwyczaj (mi trafiło się tak dwa razy), że w momencie gdy deklarujemy, że to nasz sprzęt to sprawdzają czy umiemy się nim posługiwać. Nie warto więc przewozić za pomocą kogoś kto nawet nie będzie wiedział gdzie jest on/off