Strona 21 z 24 PierwszyPierwszy ... 111920212223 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 233

Wątek: #02 Sprowadzanie sprzetu z USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paweł Zobacz posta
    Generalnie coraz mniej sie oplaca cokolwiek ze stanow ciagnac.
    Generalnie, to odkąd pamiętam, zawsze się opłacało. I nic się nie zmieniło, mimo iż $ po dwa złote już nie stoi. Tym bardziej, że optyka kupiona w USA objęta jest gwarancją, honorowaną w Polsce.

Kilka przykładów ze średnim stanem kursu walut z dzisiaj ( 1$=3.20zł )

1. Canon 70-200 2.8 L IS II USM
    Polska: ok 9000zł
    USA: ok 2200$ (7400zł)

2. Canon 135/2 L USM
    Polska: ok 4500zł
    USA: ok 1000$ (3200zł)

3. Canon 24-70/2.8 L USM
    Polska: ok 5000zł
    USA: ok 1300$ (4160zł)

4. Canon 35/1.4 L USM
    Polska: ok 5500zł
    USA: ok 1300$ (4160zł)

Oczywiście, im obiektyw tańszy, tym różnica mniejsza. Ale i tak zawsze te pare stówek w kieszeni zostaje.
    Na przykład na filtry :wink:
    "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Początki nałogu Awatar GhostRider
    Miasto
    Tarnow - okolice

Domyślnie

Ale weź pod uwagę, że jak zapłacisz cło to się nie opłaca
    Moje zdjęcia na forum
    7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
    http://jaceklosko.blogspot.com/

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Dodatkowo jeszcze nalezy doliczyc koszty przesyłki ok 30$ to juz zupełnie sie nie opłaca.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GhostRider Zobacz posta
    Ale weź pod uwagę, że jak zapłacisz cło to się nie opłaca
    Mój poprzedni wpis jakoś nie chciał przejść, więc spróbuję jeszcze raz.
    Otóż, nie miałem nigdy "przyjemności" płacić cła za sprowadzony sprzęt. Kupując jakieś szkła, przewoże je zwykle w bagażu podręcznym, a pudełka "przyjeżdzają", gdy ktoś bliski przylatuje na święta do Polski. Gdy zaś na forum potwierdziła się informacja, że obiektywy z USA również objęte są gwarancją, gęba mi się cieszy jeszcze bardziej. :grin:
    "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Posty w tym dziale są publikowane dopiero po zatwierdzeniu przez moderatora. OT oraz informacje jak "obejść" przepisy są zwykle kasowane. Nie ma sensu pisać po 5 razy tego samego. Akceptacja jest ZWYKLE w ciagu 24 godzin. Wystarczy czytać to co wyskakuje na ekranie po kliknięciu "wyślij".

Polityka gwarancyjna Canona jest kontynentalna. Zakup w Azji może być naprawiony gwarancyjnie tylko tamże.

EDIT: towar nie zgłoszony do odprawy przy próbie przejścia przez zielona bramkę skutkuje zwykle cłem i karą za naruszenie przepisow. Wykrywalnosc jest niska więc kara za to może być ogromna - drakonska wręcz.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 16-02-2012 o 22:07

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    .........EDIT: towar nie zgłoszony do odprawy przy próbie przejścia przez zielona bramkę skutkuje zwykle cłem i karą za naruszenie przepisow. Wykrywalnosc jest niska więc kara za to może być ogromna - drakonska wręcz.
    Czyli akurat w ten sposób nie ma co ryzykować ;-)
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Domyślnie

Dla mnie obecna sytuacja już jest nieopłacalna, po doliczeniu cła i kosztów transportu. Po co ciągnąc z tak daleko skoro mozna u nas kupić za podobne pieniądze(nie wszystko) albo nabyć z UK czy DE.
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Coś już napisał

Domyślnie

Stany nie sa juz rajem do zakupow jak kiedys bowiem ceny sa niewiele nizsze niz u nas ale jak ktos szuka okazji to Hongkong,Tajwan etc a i w Polsce mozna czesto tanio kupic i nie ma potrzeba sciagac z zagranicy

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    Dla mnie obecna sytuacja już jest nieopłacalna, po doliczeniu cła i kosztów transportu. Po co ciągnąc z tak daleko skoro mozna u nas kupić za podobne pieniądze(nie wszystko) albo nabyć z UK czy DE.
    Tak naprawdę to nigdy nie było takiego momentu aby legalnie opłacało sie importowac sprzęt foto z USA.Zawsze kiedy ktoś chciałby to zrobic w sposob uczciwy,czyli zapłacił cło,Vat ,koszt przesyłki +ewentualnie oplacił koszt gwarancji ,ktora na ogół na sprzet z USA nie obowiazywała w Polsce-w najlepszym wypadku wychodziło cena taka sama jak w Polsce.
    Dlatego prawie cały sprzet foto rodem z B&H czy innego sklepu uzywany w Polsce jest sprowadzony prywatnym importem z ominieciem cła i i Vat-u.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez violan Zobacz posta
    Tak naprawdę to nigdy nie było takiego momentu aby legalnie opłacało sie importowac sprzęt foto z USA.Zawsze kiedy ktoś chciałby to zrobic w sposob uczciwy,czyli zapłacił cło,Vat ,koszt przesyłki +ewentualnie oplacił koszt gwarancji ,ktora na ogół na sprzet z USA nie obowiazywała w Polsce-w najlepszym wypadku wychodziło cena taka sama jak w Polsce.
    Dlatego prawie cały sprzet foto rodem z B&H czy innego sklepu uzywany w Polsce jest sprowadzony prywatnym importem z ominieciem cła i i Vat-u.
    Ceny uzywanego sprzetu tez sa na tyle wysokie ze nie oplaca sie ale czasami ludzie przywoza sprzet ktory udalo sie kupic na ebay etc

Strona 21 z 24 PierwszyPierwszy ... 111920212223 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów