mam jeszce jedno pytanie w tym temacie jak wygląda sprawa naliczania ceł gdy sprowadzamy używany kilkuletni obiektyw ( z trudną do oszacowania wartośćią ) ??
mam jeszce jedno pytanie w tym temacie jak wygląda sprawa naliczania ceł gdy sprowadzamy używany kilkuletni obiektyw ( z trudną do oszacowania wartośćią ) ??
Czy zna ktoś może adresy jakiś dobrych komisów foto z lensami w Chicago lub w Illinois?
5DMKII
witam
Mam takie pytanie odnośnie czasu oczekiwania na paczki z USA które "idą" drogą morską wysyłane przez firme Polamer ???
Na stronie jest podany termin od 4-6 tygodni, zauważyłem też wpisy o czasie 8 tygodni,
chodzi mi o to abyście podali czas ile czekaliście, za co z góry bardzo dziękuje
pzdr.
Hi all
po przeczytaniu wszystkich postów doszedłem do następujących wniosków :
1. kupujemy nasze wymarzone szkiełko przez amazona czy ebeya i w adresie do wysyłki podajemy najbliższego polamera żeby nie płacić za wysyłke i tax rate
2. polamer otrzymuje paczuszkę i teraz tak :
a) pakuje wszystko i z adnotacją "gift" oraz ceną <50$ wysyła do Pol
b) pakuje towar i zaznacza że to normalna paka
c) wywala karton z towarem do góry brzuchem i pisze że to "servis" czy tam naprawa
3.wszystko wysyła statkiem bo taniej i mniejsze prawdopodobieństwo prześwietlenia
4. po ok 6 -8 tyg przychodzi do nas kurier i otrzymujemy nasze cacko bez dodatkowych opłat ( a i b)
Czy to sie zgadza ? Zaznaczam że nie mam nikogo w US kto by mi przywiózł towar.
Czy polamer może przepakować towar i wysłać papiery i oryginalny karton jedną paczką a towar drugą paczką. I czy ktoś już próbował takiego rozwiązania?
Pozdrawiam
M
Mam działalność i specjalnie dopisałem usługi foto, żeby odpisywać VAT od sprzętu foto. Muszę wystawić faktury za te usługi, aby skarbówka mi sprzętu nie zakwestionowała przy kontroli. Fakture każdy z chęcią przyjmie ze znajomych w końcu kosztowy, ale trzeba zapłacić VAT i podatek od rachunku. Pozatym nie wystawie rachunku na kwote 500 zł jeżeli sprzęt kupiłem za 10.000 zł bo mnie uznają za świra więc nie jest to takie proste. Obiektyw 100-400 L IS kosztuje teraz 1310 $ czyli ok. 3275 zł więc przy odrobinie szczęścia u celników się opłaca.
A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971
Korzystajac z okazji.
Jak to jest z Clem na sama usluge transportowa?
Gdy przesylke masz przez UPS, DHL, Fedex, robia mi oni automatyczna odprawe celna, ale tylko na zawartosc paczki.
A gdy dostaje poczta polska i jest clo, to naliczaja od zawartosci plus naliczaja clo i podatek od uslugi transportowej.
Ostatnio mocno mnie to zirytowalo bo sama przesylka kosztowala tyle co przedmiot w niej, i Poczta polska od calosci policzyla, zreszta nie pierwszy raz.
Czy tak powinno byc?
Trudno mi znalesc jakies info o tym a jestem w ciaglej wojnie z poczta polska..
było już o tym w pierwszym poście punkt 4
m_o_b_y
--------------------------------------------------------
Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
Witold Gombrowicz
Witam serdecznie,dzisiaj otrzymalem moze kogos zainteresuje.Pozdrawiam Slonkaap
Pomagamy w przesylce, nie dokonujemy zakupu.
Sa to przesylki prywatne w ktorych w dokumentach przewozowych jako odbiorca
musi figurowac osoba prywatna, nie firma.
Procedura wyglada nastepujaco:
Przesylka musi zostac przyslana na adres:
POLAMER C/O
Twoje Imie i Nazwisko
5480 N Northwest Hwy
Chicago Il 60630
Nastepnie prosze od sklepu/sprzedawcy uzyskac informacje,
kto przesylke doreczy oraz jej tracking number.
Kolejnym krokiem jest zlozenie zamowienia na stronie podajac wszystkie
niezbedne dane
z tracking number wlacznie:
www.polamerusa.com/zamawiam
Orientacyjna cene mozna uzyskac tu:
http://polamerusa.com/oblicz%20koszt%20paczki.aspx
Czas doreczenia:
Morska 4-6 tygodni
Lotnicza do 14 dni roboczych
Posiadamy wlasna Agencje Celna, ktora moze pomoc w zalatwieniu wszelkich
formalnosci z Urzedem Celnym.
Wiecej informacji na temat oplat i stawek celnych prosze sprawdzac z UC lub
z Agencja Celna.
Pozdrawiam.
Mail Order
czesc wszystkim
a ja mam takie pytanie do "zawodowcow"
ile czasu idzie przelew z polskiego banku do stanow?
pozdrawiam
f.
7D, 30D, C17-40/4L, C24-105/4LIS, C70-300/4-5.6IS, T28-75/2.8, 580EX.II; KM DiMAGE Z3; Praktica L
Mój śmietnik