Strona 7 z 24 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 233

Wątek: #02 Sprowadzanie sprzetu z USA

Domyślnie

A mnie kontrolowali na lotnisku jak wracałem z US. Kontrolują tych co wychodzą przez bramkę "nic do oclenia" i maja 2 bagaże oprócz plecaka. W sumie to jasne bo mało kto będzie płacił za nadbagaż latając po Europie czy w kraju.
    Zaczęli prześwietlać ale bagaż utknął w maszynie prześwietlony w 1/4 wiec wpuścili człowieka do środka (!) żeby go wyjął. Przeszli do pytań, co wiozę. W pierwszej kolejności zwracają uwagę na laptopy i elektronikę. Następnie otwieranie bagaży i szukanie, może pudelek. No i przyszedł czas na plecak. Laptop był trochę dobity wiec sie udało. Na pytanie co jeszcze - powiedziałem "aparat" (bez zbędnych szczegółów) i o dziwo przeszło bez otwierania.
    US to piękny kraj...

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Question transport usa-->niemcy

witajcie!

pytanie:

czy orientuje sie ktos z Was jak sie maja kotrole bagazu i nakladanie ewentualnych cel i kar przez inne kraje(Niemcy)?

moj Wuj leci do Polski (ladowisko zrobi sobie w Berlinie i dociagnie pociagiem) z dlugo wyczekiwanym przeze mnie 70-200 4L i 580exII

polecilem zeby sprzet wypakowal, wszystkie papiery (kartony,instrukcje,gwarancje) zlozyl i do bagazu glownego dal (tego co do luku pojdzie) a sam sprzet w futeraly spakowal i do bagazu recznego.

ktos ma doswiadczenia z celnikami/pogranicznikami w Niemczech?gorzej/lepiej niz u nas?surowiej sprawdzaja?czesciej sie czepiaja?:-?

z gory dzieki za odp!
    szkiełko i oko

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez medic Zobacz posta
    witajcie!

pytanie:

czy orientuje sie ktos z Was jak sie maja kotrole bagazu i nakladanie ewentualnych cel i kar przez inne kraje(Niemcy)?

moj Wuj leci do Polski (ladowisko zrobi sobie w Berlinie i dociagnie pociagiem) z dlugo wyczekiwanym przeze mnie 70-200 4L i 580exII
    Nijak. Nie dalej jak wczoraj przytargałem 100-400/L IS dla kolegi lecąc CVG-CDG-WAW.... Latając z US przez CDG, AMS i LHR nigdy nie miałem żadnych kłopotów z cłem, koledzy latający przez FRA też...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MatK Zobacz posta
    Nalezy jednak uwazac na bardzo niskie ceny, dlaczego - poniewaz niektory sklepy sprzedaja same body w dolownym tego slowa znaczeniu - niema ladowarki, kabli itp. ( mialem ten problem przy zakupie swojej 10D - za 700 USD ale bez niczego - zrezygnowalem ).
    gdy kupowałem swoje 50E w USA (~10 lat temu ) to jeszcze miałem inne zdziwienie: przy zamawianiu przez telefon sklep wysyłkowy zadał dodatkowe pytanie: czy aparat ma być "Made in Japan" czy "Made in Malaysia"?

jeżeli Japan, to do podanej ceny należało dodać jeszcze +100US$.

dodałem i nie żałuję, ale minęło trochę czasu, i tak obserwuję i przeglądam ten wątek i nie do końca rozumiem po co dziś te kombinacje.......?

po co ryzykuje się naliczenie tax'u, cła, podatku, czeka tygodniami, pozbawia gwarancji i możliwości zwrotu towaru, podczas gdy dziś można legalnie kupić sprzęt w polsce i wystarczy znaleźć kogoś znajomego prowadzącego działalność (o ile sami już jej nie prowadzimy), kto pomoże nam odliczyć VAT (-22%) i podatek (-19%) i ceny wyjdą prawie amerykańskie?

czy możecie podać przykłady cen sprzętu w USA, który najbardziej opłaca się teraz sprowadzać?
    pozdro.,
    m.

Początki nałogu Awatar popi
    Miasto
    Poland

Domyślnie

30D z 28-135 i 70-200 2,8 IS L z USA w bagażu podręcznym. Zero zainteresowania
    [SIGPIC][/SIGPIC]
    Canon EF 17-40 f/4 USM L|Canon EF 70-200mm f/2.8 IS USM L
    Canon EF 50mm f/1.4 USM|Canon Speedlight 580ex|SLIK PRO700DX

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    po co ryzykuje się naliczenie tax'u, cła, podatku, czeka tygodniami, pozbawia gwarancji i możliwości zwrotu towaru, podczas gdy dziś można legalnie kupić sprzęt w polsce i wystarczy znaleźć kogoś znajomego prowadzącego działalność (o ile sami już jej nie prowadzimy), kto pomoże nam odliczyć VAT (-22%) i podatek (-19%) i ceny wyjdą prawie amerykańskie?
    1) bo to jest nielegalne i do tego łatwo wykrywalne
    2) bo to obciąża osobę posiadającą działalność ewentualną odpowiedzialnością karną
    3) bo w przypadku plajty działalności majątek (a w tym twój sprzęt foto) zostaje zgarnięty przez komornika
    4) muszą być podstawy wliczenia w koszta działalności i istnieje ryzyko że urząd skarbowy nie uzna nam kosztu post factum
    5) podmiot musi być płatnikiem VAT i musi potrafić go sobie rozliczyć

skalkuluj to i podejmij decyzję
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

czy możecie podać przykłady cen sprzętu w USA, który najbardziej opłaca się teraz sprowadzać?
    Za 100-400/L IS kolega zapłacił niecałe $1400, popatrz po ile stoi nowy na Allegro...
    Ryzyko żadne, do US jeżdżę często więc jakby co to odwiozę spowrotem (a jak nie to ktoś znajomy) do naprawy (nigdy nie musiałem, kupiłem kilogramy sprzętu), a ceny amerykańskie nijak nie wyjdą...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    1) bo to jest nielegalne i do tego łatwo wykrywalne
    2) bo to obciąża osobę posiadającą działalność ewentualną odpowiedzialnością karną
    3) bo w przypadku plajty działalności majątek (a w tym twój sprzęt foto) zostaje zgarnięty przez komornika
    4) muszą być podstawy wliczenia w koszta działalności i istnieje ryzyko że urząd skarbowy nie uzna nam kosztu post factum
    5) podmiot musi być płatnikiem VAT i musi potrafić go sobie rozliczyć
    no w sumie tak,
    ale z drugiej strony:

punkty 1) 2) 3) stosują się tak samo do sprowadzania sprzętu (które w zasadzie trzeba nazwać przemytem, skoro podstawowy sens tego działania to ominięcie cła i podatku), tylko słowo komornik (a w zasadzie syndyk) można zastąpić słowem celnik.

punkty 4) i 5) są oczywiste.

czyli generalnie - jak ktoś chce coś kupić prywatnie (bez rachunku i gwarancji) to tylko w USA, a jak ktoś potrzebuje gwarancję i fakturę (bo ją odliczy), to może spoko kupować w PL, bo koszty będą takie same.

ok, dobra, nie chciałem sprowadzać dyskusji na niewłaściwe tory. dzięki za wyjaśnienia.
    </OT>

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    skalkuluj to i podejmij decyzję
    już dawno podjąłem.

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Za 100-400/L IS kolega zapłacił niecałe $1400, popatrz po ile stoi nowy na Allegro...
    Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6 L IS USM ?

no dobra, jest konkret, to policzmy:
    USA: 1400 US$ to około 3920 zł.
    w bhphotovideo jest nawet taniej, bo 1379,95 US$ ale trzeba doliczyć przesyłkę i ewentualnie tax.

PL: na allegro z F-VAT: 5849,00 zł + 16,00 zł kurier, czyli 5865,00 zł.
    po odliczeniu VAT i podatku pozostaje faktyczny koszt: ~3894 zł.
    Ostatnio edytowane przez mxw ; 29-08-2007 o 23:20 Powód: Automerged Doublepost
    pozdro.,
    m.
    &#169; mxw | mm | deviant | portrety | fotoloader

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Odnośnie ceł i opłat to ja akurat jestem w trakcie sprowadzania Sigmy 12-24 z Hong Kongu i nie musiąłem czekac aż paczka przyjdzie do mnie czy nawet przyleci do polski - Dzisiaj zadzwonila do mnie pani z agencji celnej prosząc o e-mail na który może przesłac dokumenty do wypełnienia w celu oclenia towaru ( spakowany był jako gift jak widac nie dali sie wycyckać ). Pytam się czy towar jest już w polsce a ona mówi ze nie ze maja ją na liście przewozowej - jednym słowem nasz kraj idzie do przodu szkoda tylko że kosztem fotografujących

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

no dobra, jest konkret, to policzmy:
    USA: 1400 US$ to około 3920 zł.
    w bhphotovideo jest nawet taniej, bo 1379,95 US$ ale trzeba doliczyć przesyłkę i ewentualnie tax.

PL: na allegro z F-VAT: 5849,00 zł + 16,00 zł kurier, czyli 5865,00 zł.
    po odliczeniu VAT i podatku pozostaje faktyczny koszt: ~3894 zł.
    Tyle że akurat dla mnie i dla co najmniej kilku moich kolegów odliczenie VAT i podatku nie jest żadną opcją - nikt z nas działalności nie prowadzi, namawiać kogokolwiek też raczej nie chcemy i wtedy wybór jest oczywisty.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 7 z 24 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów