Cytat Zamieszczone przez MatK Zobacz posta
Nalezy jednak uwazac na bardzo niskie ceny, dlaczego - poniewaz niektory sklepy sprzedaja same body w dolownym tego slowa znaczeniu - niema ladowarki, kabli itp. ( mialem ten problem przy zakupie swojej 10D - za 700 USD ale bez niczego - zrezygnowalem ).
gdy kupowałem swoje 50E w USA (~10 lat temu ) to jeszcze miałem inne zdziwienie: przy zamawianiu przez telefon sklep wysyłkowy zadał dodatkowe pytanie: czy aparat ma być "Made in Japan" czy "Made in Malaysia"?

jeżeli Japan, to do podanej ceny należało dodać jeszcze +100US$.

dodałem i nie żałuję, ale minęło trochę czasu, i tak obserwuję i przeglądam ten wątek i nie do końca rozumiem po co dziś te kombinacje.......?

po co ryzykuje się naliczenie tax'u, cła, podatku, czeka tygodniami, pozbawia gwarancji i możliwości zwrotu towaru, podczas gdy dziś można legalnie kupić sprzęt w polsce i wystarczy znaleźć kogoś znajomego prowadzącego działalność (o ile sami już jej nie prowadzimy), kto pomoże nam odliczyć VAT (-22%) i podatek (-19%) i ceny wyjdą prawie amerykańskie?

czy możecie podać przykłady cen sprzętu w USA, który najbardziej opłaca się teraz sprowadzać?