Strona 20 z 24 PierwszyPierwszy ... 101819202122 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 233

Wątek: #02 Sprowadzanie sprzetu z USA

Coś już napisał

Domyślnie

Ze sprawdzaniem sprzetu z USA jest dokladnie tak jak wyżej napisał irekbe.
    Oplaca sie sprowadzić tylko niektore akcesoria -przewaznie długie tele i to pod dwoma warunkami:
    -że zakup odbedzie sie w cenie netto-bez Taxe State (stan N.Y. gdzie jest sklep B&H to jest 8.7%)
    -do Polski zakupiony sprzęt dotrze omijąc cło i Vat.
    Oczywiscie sprzęt foto kupiony w USA -nie ma gwarancji w Polsce
    Prawda jest taka ,ze jesli ktos chce być w zgodzie z prawem ,czyli oplacić cło i Vat to w ogole zakup w USA nie ma sensu..

Domyślnie Prosty sposób na ominięcie podatku

Cytat Zamieszczone przez violan Zobacz posta
    Ze sprawdzaniem sprzetu z USA jest dokladnie tak jak wyżej napisał irekbe.
    Oplaca sie sprowadzić tylko niektore akcesoria -przewaznie długie tele i to pod dwoma warunkami:
    -że zakup odbedzie sie w cenie netto-bez Taxe State (stan N.Y. gdzie jest sklep B&H to jest 8.7%)
    -do Polski zakupiony sprzęt dotrze omijąc cło i Vat.
    Oczywiscie sprzęt foto kupiony w USA -nie ma gwarancji w Polsce
    Prawda jest taka ,ze jesli ktos chce być w zgodzie z prawem ,czyli oplacić cło i Vat to w ogole zakup w USA nie ma sensu..
    Prosty sposób na ominięcie podatku jest taki, że jadąc do USA rezerwujemy sobie hotel w innym stanie niż NY, np pobliskie Jersey City, jedna stacja pociągiem. Zamawiamy sprzęt przez internet, dostarczają nam go do hotelu i pstrykamy, pstrykamy, pstrykamy. Aha - i między książki wsadzić należy bajki z trzepaniem sprzętu foto na lotnisku. Każdy aparat, obiektyw itp, powtarzam każdy, traktowany jest jak bagaż podręczny. Dodatkowo można mieć walizkę podręczną i sprzęt fotograficzny w drugiej torbie. Pudełka i instrukcje niech sobie lecą w bagażu nadanym.
    Życzę wszystkim niskiego kursu $ i udanych zakupów.

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

ja właśnie otrzymałem swoje tele 400L z USA
    kupiłem obiektyw na ebay z USA i nie było żadnego problemu/kontakt bardzo dobry/szybka i tania wysyłka
    Zaskoczenie dopiero dopadło mnie w urzędzie celnym
    dostałem pismo z poczty że paczka czeka w urzędzie celnym
    więc poszedłem, a tam musiałem okazać dowód zakupu/przelewu..
    po 2h czekania czcigodny celnik wręczył mi kwit do zapłaty za paczkę prawie 1100PLN!!!
    pytając: za co aż tyle, wyjął swoją ogromną księgę i pokazał wszystkie przeliczniki i opłaty!
    Podziękowałem i odmówiłem odbioru paczki wypełniając odpowiednie papiery!
    Napisałem do sprzedającego że paczka do niego leci i żeby zaniżył wartość podpisał jako prezent i wysłał USPS GXG
    Paczka jednak wracała do niego miesiąc zamiast 6dni (nie wiem która poczta zawiniła)!
    Wysłał mi ponownie za 50 pare$... nawet zapakował w papier do prezentów i wsadził do środka kartkę na urodziny!
    W konsekwencji paczka szła 5dni i mimo że i tym razem celnicy też ją chwycili to teraz kosztowało mnie to około 60zł!
    Zaznaczam że lens był bez pudełka i papierów!
    Zabawa kosztowała mnie wiele nerwów ale zaoszczędziłem ponad 1000zł
    Pozdrawiam i życzę powodzenia
    30d,16-35 2.8II L 24-70 2.8L 70-200 2.8L 85 1.2II L 580 EX II Manfrotto, Lowepro, SanDisk ... wiele planów i zapału

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez irekbe Zobacz posta
    Zamawiamy sprzęt przez internet...
    Dla osób które lubią sobie wybierać i testować, można też sobie pomacać w B&H, zapłacić na miejscu, ale zamiast odbierać w sklepie, zażądać wysyłki na podany adres w innym stanie. W ten sposób nie doliczają podatku.

Bywalec
    Miasto
    Ostrołęka

Domyślnie

Mam pytanko. Jeszcze nigdy nic nie kupowałem w USA przez internet i nie wiem jak to jest więc czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć krok po kroku co i jak?

Zamawiam np. 5D mark2 na ebay, robie przelew za towar + przesyłka, sprzedający wysyła towar i co dalej?

Początki nałogu
    Miasto
    Zamieć

Domyślnie

W zasadzie czekasz na informację z urzędu celnego, bo większość, jak nie 100% przesyłek z USA trafia do oclenia.

Domyślnie

Kupiłem sprzęt car-audio na Ebayu i mimo próśb kupujący nie dołączył żadnego dowodu zakupu....
    Płaciłem Polską kartą i nie było kłopotu.
    Niemniej - FedEx z Wawy się skontaktował i musiałem zapłacić...VAT.
    Żeby było śmieszniej, to naliczony od kosztów przesyłki lotniczej, bo na kwitach mieli ile kosztowało i naliczyli mi VAT.
    Cła nie zapłaciłem.
    Jest w tym wszystkim dużo przypadkowości.
    W przypadku podróży jest też pewna logika
    Otóż nie warto lecieć w relacji USA/POL - lepiej np Lufthansą do Frankfurtu i z Frankfurtu do Polandu - chodzi o to, że lądując w Niemczech nikt nas o nic nie zapyta, a do Polski wlatujemy z Unii. (leciałem tak i tak)

BTW - wystarczy przywieźć z USA dobrego laptopa, korpus z kilkoma szkłami i koszty biletu się z palcem w nosie zwracają....
    Kolega, z którym byłem w USA kupił dla kuzyna wypasionego latopa o bodaj 3 tys. taniej niż w PL.
    Dla rozbawienia - mieliśmy w bagażu rzeczonego laptopa, canona chyba 450d (już nie pamiętam) z dwoma szkłami, 2 x zestaw głośników do auta, subwoofer 30cm, wzmaka do auta, jakieś kompakty Canona, cd Alpine i 2 reklamówki perfum, kremów, etc [o ciuchach nie wspominam]
    Po pierwszej wizycie w USA kupiłem sobie duuuużą walizkę.

Od czasu do czasu kupuję również książki na Amazon.com - super ceny, zero problemów, przesyłka w kilka dni w domu.
    Zawsze po właściwej stronie obiektywu

5d | 50/1.4 | 17-40L | 135 L | 70-200/2.8L | 580EXII | 430EXII

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snowgoose Zobacz posta
    .....
    Otóż nie warto lecieć w relacji USA/POL - lepiej np Lufthansą do Frankfurtu i z Frankfurtu do Polandu - chodzi o to, że lądując w Niemczech nikt nas o nic nie zapyta, a do Polski wlatujemy z Unii. (leciałem tak i tak)....

Niekoniecznie. Nawet lot NY - Frankfurt - Wawa - Szczecin i.... celnik na lotnisku w Szczecinie widzi po etykietach bagażu skąd lecisz. Mnie się dwukrotnie zdarzyła kontrola bagażu na lotnisku docelowym. Mogą. Mają prawo. Nie ruszają podręcznego bo to już jest bagaż "unijny".

....
    Po pierwszej wizycie w USA kupiłem sobie duuuużą walizkę.......
    Aha. Już nieskuteczne. Lufthansa i większość linii do USA dopuszcza dwie sztuki bagażu po max. 23 kg. Powyżej są dość słone opłaty. Ostatnio tego dość mocno pilnują i za overweight można wydać fortunę.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 03-02-2012 o 11:48 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Aha. Już nieskuteczne. Lufthansa i większość linii do USA dopuszcza dwie sztuki bagażu po max. 23 kg. Powyżej są dość słone opłaty. Ostatnio tego dość mocno pilnują i za overweight można wydać fortunę.
    Jak się zawsze ze sobą wozi podręczną, czeską wagę wiszącą z lat 70tych, to "overweight" staje się pojęciem nieznanym
    "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Bywalec
    Miasto
    Żywiec

Domyślnie

Kupiłem sprzęt car-audio na Ebayu i mimo próśb kupujący nie dołączył żadnego dowodu zakupu....
    Płaciłem Polską kartą i nie było kłopotu.
    Niemniej - FedEx z Wawy się skontaktował i musiałem zapłacić...VAT.
    Żeby było śmieszniej, to naliczony od kosztów przesyłki lotniczej, bo na kwitach mieli ile kosztowało i naliczyli mi VAT.
    Cła nie zapłaciłem.
    Jest w tym wszystkim dużo przypadkowości.
    W tym przypadku ktory opisales ciezko, ale mozna dostajac przesylke od znajomego/rodziny z USA po otrzymaniu wezwania do uiszczenia vatu tudziez cla napisac odwolanie, argumentujac iz to podarunek, uzywana rzecz i naliczenie podatkow wypacza sens prezentu.

Generalnie coraz mniej sie oplaca cokolwiek ze stanow ciagnac.

Strona 20 z 24 PierwszyPierwszy ... 101819202122 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów