Kupował ktoś kiedyś używany sprzęt? Kupiłem eosa 1 i zastanawiam sie jak zrobic z transportem - myslicie ze kartka w srodku "warranty repair" coś pomoże ? Na sprzęcie widać sladu użytkowania.
Kupował ktoś kiedyś używany sprzęt? Kupiłem eosa 1 i zastanawiam sie jak zrobic z transportem - myslicie ze kartka w srodku "warranty repair" coś pomoże ? Na sprzęcie widać sladu użytkowania.
Wszystko fajnie ale uważaj zeby amerykaniec nie zrobil takiego numeru jak u mnie - kupilem eosa 1 i wsadził do paczki potwierdzenie zawarcia umowy w serwisie ebay za calkowitym kosztem aparatu. Nie mowiec juz o tym ze nie chciał zanizyć ceny więc dostałem właśnie list z urzędu celnego. Zastanawiam sie skoro wartosc aparatu to 140 dolców + 50 dolców przesyłka to od jakiej kwoty beda napiczali clo i podatek i ile wyniesie w przypadku aparatu uzywanego.
Witam, takie tam amatorskie pytanko:
Znajomy leci do Stanów pod koniec stycznia, no i kusi mnie żeby mu dać parę baksów w kieszeń i listę ewentualnych zakupów. Opłaca to się? I proszę nei odsyłajcie mnie do ebaya, chodzi o bezpośrednie zakupy w mall itd
Kto coś podpowie?
Z góry dziękuję
T.
Sprawdź sobie konkretne produkty w B&H nie zapominając o sales tax przy zakupie bezpośrednio w sklepie (coś koło 8,5-9% w NYC).
Dla przykładu 5D MkII w ten sposób kupione to wydatek 8162,37 zł (przy kursie kantorowym 1 USD = 3 PLN), a w Fotopanoramie w chili obecnej ten aparat kosztuje 7799 zł. Jak widać - sensu nie ma. Nie wspominając o braku gwarancji w EU i możliwości dopłaty cła i VAT-u.
Oczywiście można kupić taniej o sales tax, jeśli kupisz przez Internet z wysyłką do innego stanu, ale IMHO różnica dalej jest pomijalna.
Ostatnio edytowane przez Merde ; 07-01-2011 o 10:13
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Poszukaj tez w google j&r. Znajduje sie przy ratuszu. Odwiedzilem oba sklepy osobiscie i maja wszystko. Oplaca sie kupowac jedynie rzeczy, ktore nie sa u nas dostepne. Wszystkie szkla maja to do siebie, ze sa dostepne w Polsce i mozna je przetestowac, zwrocic, zareklamowac przez 2 lata a przy dzisiejszym kursie $ wychodzi taniej kupic w kraju. Naprawde.
Tu masz stronę w rodzaju naszego Skąpca i sam możesz stwierdzić czy Ci się opłaca:
http://www.resellerratings.com/store/Jumbo_Packages
Daruj sobie,jak nie masz dobrego źrodła w USA to się nie opłaca...lepiej szukać dobrych okazji w UK bo się zdażają i masz dodatkowo gwarancje EU
EOS + L i kupa gratów ...