Ja tylko dla ciekawostki napiszę że zostałem dzisiaj na Okęciu ściągnięty z wyjścia "Nothing to declare" na kontolę celną (wracałem z CGG przez CDG więc nie bezpośrednio z US). Cła żadnego oczywiście nie zapłaciłem![]()
Ja tylko dla ciekawostki napiszę że zostałem dzisiaj na Okęciu ściągnięty z wyjścia "Nothing to declare" na kontolę celną (wracałem z CGG przez CDG więc nie bezpośrednio z US). Cła żadnego oczywiście nie zapłaciłem![]()
dziś przysłali mi za stanów obiektyw. przesyłka szła bezpośrednio od sprzedawcy do mnie. Amerykańską zwykłą pocztą. Trwało to 1,5 tygodnia. Celnicy otworzyli paczkę bo było widać i zakleili ja bardzo starannie. Nic mi nie doliczyli - żadnego Vat-u, cła czy czegoś tam...
Widać że i tak można.
Poszedłem na "wydrę", zaryzykowałam i udało się!
Jeśli kupujecie coś w stanach z wysyłką do Polski,to pomimo że piszecie gift gdzie nadawcą i odbiorcą jest osoba fizyczna,celnicy naliczają przynajmniej od 2 mcy vat i cło,przyjmując za wartość przesyłki deklarowaną wartość lub wartość ubezpieczenia i koszt przesyłki.Jeśli macie w przesyłce nawet kilka przedmiotów tego samego rodzaju clą was już od wartości 10 euro-bo to ilości handlowe.Jeśli na terenie Polski dostawcą paczki jest Poczta Polska clą wszystko od sumarycznej wartości/wartość deklarowana+koszty przesyłki/już od 10euro niezależnie od tego,że w papierach jest gift.Próbujemy obejść ich właśnie od dwóch miesięcy i kicha-wszystkie przesyłki przepakowują na cle i pobierają myto +Vat
A mam pytanie jeśli kumpel kupiłby w USA body plus obiektyw5dmkII 24-70 zapakował to w jeden zestw i wysłał paczką czy w takim razie zapłacę dodatkowo cło lub inne opłaty
Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)
Znajomemu rodzina z USA wyslala raz dwie paczki: obydwie ubrania + sprzet. W jednej paczce byly ubrania + laptop zapakowany w pudelko firmowo. W drugiej paczce ubrania + 2 body, 3 obiektywy W PUDELKACH (3x powtarzal, zeby to wypakowali i wyslali bez pudelek, ale byl chyba problem w odbiorze).Paczki byly nadane morsko.
Efekt? Paczka ze sprzetem foto przyszla bez cla i VATu, do paczki z laptopem sie przyczepili i musial bulic.
FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
"I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin
Witajcie. Mam pytanie jak może wyglądać sytuacja kupna rzeczy do 10dolarow(stopka do 430ex-w Polsce nigdzie nie mogę znaleźć )? List bez problemów przyjdzie bez naliczanego cła? Czy mogą wystąpić jakieś komplikacje.
Z Góry dzięki za pomoc.
pozdrawiam