Strona 12 z 23 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 233

Wątek: #02 Sprowadzanie sprzetu z USA

Mieszany widok

Domyślnie

koszta wychodzą następująco:
    do ceny zakupu doliczane są koszty transportu co daje nam cenę wyjściową do naliczania opłat celno podatkowych.
    od ceny wyjściowej (cena zakupu plus transport) jest liczone cło (5-7%).
    Vat (22%) jest liczony od łącznej sumy ceny wyjściowej(zakup i transport) i cła.
    Dopiero po uiszczeniu opłat celno skarbowych w Izbie celnej towar jest zwalniany.
    W praktyce wygląda to tak że jeżeli przesyłka idzie kurierem (DHL, UPS FedEx, TNT, EMS POCZTEX) to firma kurierska dokonuje odprawy i wnosi opłaty, które płaci się przy odbiorze.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cło od transportu? Chyba jednak nie, VAT jak najbardziej.

Bywalec Awatar Piasek1989
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

czy ja dobrze rozumiem kupuje jakieś tam lansy przychodzą do domu kuzynki w stanach ona je ładnie pakuje wysyła do mnie podpisuje ze to gift zaniża wartość do jakiś śmiesznych pieniędzy np 100$ i to omija cło i VAT??
    50D+c17-55/2.8+c70-200/2.8+c50/1.8+c28/1.8+c430+2xyn460II+yn560III

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piasek1989 Zobacz posta
    czy ja dobrze rozumiem kupuje jakieś tam lansy przychodzą do domu kuzynki w stanach ona je ładnie pakuje wysyła do mnie podpisuje ze to gift zaniża wartość do jakiś śmiesznych pieniędzy np 100$ i to omija cło i VAT??
    Oczywiście. Tylko jak paczkę ukradną albo zniszczą w transporcie, to oddadzą to co zadeklarowano. Poza tym jeśli celnik jednak otworzy paczkę i znajdzie fabrycznie zapakowane pudełko z naklejką z ceną, to raczej ocli i przyłoży VAT. Ryzyko podwójne, ale czasami się opłaca jak ktoś lubi ryzyko.

BTW, cła nie nalicza się bodajże do 20EUR.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

czlowiekmpp
    Guest

Domyślnie Sprowadzanie to żadne podwójne ryzyko :-)

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    Oczywiście. Tylko jak paczkę ukradną albo zniszczą w transporcie, to oddadzą to co zadeklarowano. Poza tym jeśli celnik jednak otworzy paczkę i znajdzie fabrycznie zapakowane pudełko z naklejką z ceną, to raczej ocli i przyłoży VAT. Ryzyko podwójne, ale czasami się opłaca jak ktoś lubi ryzyko.

BTW, cła nie nalicza się bodajże do 20EUR.
    Bzdura kompletna z celnikiem który wypakuje i ocli w/g własnego przepisu. Sprowadzam laptopy nowe o wartości w Polsce 5000 zł. Wartość znajomy podaje 100 $ i albo wcale nie wpada na cło albo zapłaciłem raz 90 zł. VATu (cła na elektronikę nie ma) jedyny problem to jak się zniszczy to masz stratę a cło to betka. Jak ktoś ma z tym problem to mpolaski@wp.pl powiem jak ominąć opłaty albo je zminimalizować do ziarnka piasku w porównaniu z wartością sprzętu.

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

No do mnie 4 dni temu przyszedł 70-200 f/4L. Trzeci obiektyw w ciągu pół roku - zero problemów. Może jestem szczęściarz ?
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Ostatnio przyszły do mnie 2 paczki z USA.

1 paczka: obiektyw Canon 85 1.8, wężyk Canon TC-80N3, polar B+W 58 MC, polar B+W 77 Kaesemann, osłona Canon ET-65 III, 4 filtry Cokina. Paczka ubezpieczona na $800, wysyłka US Post Express, czas oczekiwania 5 dni.

2 paczka: obiektyw Canon 17-55 2.8, osłona Canon EW-83J, Canon BG-E2N, kompakt Panasonic Lumix LZ10. Paczka ubezpieczona na $900, wysyłka US Post Express, czas oczekiwania 6 dni.

W paczkach było też trochę innych gratów (jakiś ciuch, torebka, kosmetyk itp.).

W obu przypadkach bez żadnych niespodzianek (dodatkowych opłat).

rlz
    Guest

Domyślnie

Polecam przeczytać nie tyle artykuł co dyskusje jaka rozgożała pod nim

http://gospodarka.gazeta.pl/gospodar...1,5237937.html

Początki nałogu Awatar Semtex
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja ostanio kupowałem obiektywy z NY z fakturą i czy wybrałem dhl czy też normalną pocztę zawsze płaciłem 22% vat . Jak nie było faktury to sami szukali po aukcjach jaka cena - bo produkt był nowy i w pudełku.
    5d + L plecak

Strona 12 z 23 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów