Z odbijającym jest prościej, z dyfuzyjnym trochę gorzej, ale też w miarę ok.
1) ramka: idziesz do najbliższego marketu budowlanego (Castorama, Leroy Merlin czy co tam masz w pobliżu) i kupujesz rurki pcv plus kolanka. Docinasz na wymiar i masz składaną i rozkładaną ramę ekranu - sam mam taką i się nieźle sprawdza. Jedynie sztywność jest taka sobie (ale ja używam jej w studiu), ewentualnie można spróbować z rurkami metalowymi powinno być sztywniej, ale na pewno ciężej i drożej.
2) powierzchnia odbijająca: idziesz do najbliższej apteki i kupujesz koc ratunkowy. Masz z jednej strony blendę srebrną z drugiej złotą. Odcinasz rogi boki zaginasz na te kilkanaście centymetrów i zszywasz (ja użyłem zwykłych zszywek biurowych), żeby się porobiły rękawy do wsunięcia rurek.
3) dyfuzor: jak ma być dobry, to musisz kupić materiał dyfuzyjny. Są dostępne czasami na allegro. Jak trochę poszperasz po tym forum to znajdziesz z jakich materiałów się robi dyfuzory - pamiętam, że było, ale nie chce mi się szukać.
Ewentualnie wersja budżetowa, to kupić w markecie ogrodniczym białą GEOwłokninę (przedrostek jest istotny!). Wbrew pozorom sprawdza się całkiem, całkiem.
Potem tak jak dla powierzchni odbijającej - rogi odcinasz, brzegi zawijasz.