Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: DIY: Ekran dyfuzjny, ekran odbijający (biały, srebrny)

Widok wątkowy

Bywalec
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukasz33b Zobacz posta
    Jak w temacie, potrzebuję ekran dyfuzjny oraz ekran odbijający xxxxxx

Niestety cena jaka jest każdy widzi, stąd moje pytanie czy ktoś ma jakiś pomysł jak zrobić własnej roboty takie ekrany?
    Na ekran dyfuzjny chciałem wykorzystać nylon (ripstop nylon, ewentualnie jakaś tkanine). Gorzej z czymś odbijającym (nie mówiąc o srebrnym). Wymiary takich ekranów: dyfuzyjny (2,5m x 1,5), odbijający (2mx1,5m).
    Z odbijającym jest prościej, z dyfuzyjnym trochę gorzej, ale też w miarę ok.

1) ramka: idziesz do najbliższego marketu budowlanego (Castorama, Leroy Merlin czy co tam masz w pobliżu) i kupujesz rurki pcv plus kolanka. Docinasz na wymiar i masz składaną i rozkładaną ramę ekranu - sam mam taką i się nieźle sprawdza. Jedynie sztywność jest taka sobie (ale ja używam jej w studiu), ewentualnie można spróbować z rurkami metalowymi powinno być sztywniej, ale na pewno ciężej i drożej.

2) powierzchnia odbijająca: idziesz do najbliższej apteki i kupujesz koc ratunkowy. Masz z jednej strony blendę srebrną z drugiej złotą. Odcinasz rogi boki zaginasz na te kilkanaście centymetrów i zszywasz (ja użyłem zwykłych zszywek biurowych), żeby się porobiły rękawy do wsunięcia rurek.

3) dyfuzor: jak ma być dobry, to musisz kupić materiał dyfuzyjny. Są dostępne czasami na allegro. Jak trochę poszperasz po tym forum to znajdziesz z jakich materiałów się robi dyfuzory - pamiętam, że było, ale nie chce mi się szukać.
    Ewentualnie wersja budżetowa, to kupić w markecie ogrodniczym białą GEOwłokninę (przedrostek jest istotny!). Wbrew pozorom sprawdza się całkiem, całkiem.
    Potem tak jak dla powierzchni odbijającej - rogi odcinasz, brzegi zawijasz.
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 21-05-2012 o 21:08

Uprawnienia umieszczania postów