Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Jakie ustawienia dla początkującego

Domyślnie Jakie ustawienia dla początkującego

Witam wszystkich,
    Pragnę się na początku przywitać
    Od pół roku jestem posiadaczem canona 600D do którego udało mi się na razie dokupić obiektyw C50 1.4 oraz C55-250.
    Od tego czasu czytam forum przeglądam galerie i próbuję załapać o co w tym wszystkim chodzi.
    Ale do rzeczy
    W najbliższym czasie mam dość dużą uroczystość w której będę grał pierwsze skrzypce :-)
    Chciałbym aby mój znajomy robił zdjęcia moim aparatem podczas uroczystości.
    Kolega robi zdjęcia ale z obsługą i nastawami na pewno sobie nie poradzi.

Czy lepiej ustawić tryb auto i zaufać automatyce ( martwi mnie tu wysokie ISO, a impreza będzie po zmierzchu)
    Czy lepiej ustawić tryb P i włączyć lampę przy niższych nastawach ISO.
    Zdjęcia oczywiście będę robił w RAW-ach.
    Jest też opcja żeby dokupić na szybko obiektyw C18-55

Macie może jakieś pomysły jak wyjść z tej sytuacji ?

Coś już napisał
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

to może być smutna pamiątka ;-)
    wyjście to zapłacić komuś za zdjęcia:
    - komuś kto ma kurs liturgiczny;
    - komuś kto ma lampę zewnętrzną;
    - komuś kto ma ogniskową mniejszą niż ok 80 mm (crop 50mm)
    - komuś kto wie jak używać aparatu-
    więcej nie będę wymieniał, ale jeśli nie masz innej możliwości to poszukaj choćby osoby która zaczyna w foto ślubnej i buduje portfolio, może zrobi za grosze :-(

Zablokowany
    Miasto
    Gorzyce/śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bulldog Zobacz posta
    to może być smutna pamiątka ;-)
    wyjście to zapłacić komuś za zdjęcia:
    - komuś kto ma kurs liturgiczny;
    ...
    ...
    ABSOLUTNIE NAJWAŻNIEJSZA SPRAWA. Bez tego kursu nawet wieczorne zdjęcia przy grilu nie mają prawa być robione, a jeśli nawet ktoś się odważy to aparat fotograficzny spłonie mu w rękach.
    A na poważnie i bez dewocji - gdybym teoretycznie stanął przed takim dylematem, wszak żony, fajki i aparatu fotograficznego nie oddaje się w obce ręce, to zapewne ustawiłbym automatykę. W ten sposób wyeliminowałbym przypadkową ingerencję w ustawieniach, chyba, że kolega nie ma tendencji do poprawiania nastaw.

Coś już napisał Awatar Qba1983
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

ustaw automat, lepsze male ziarno niz ciemne lub rozmyte fotki.
    G12, C50D, C24-105 f/4L, C85 f/1,8, Samyang 8mm, PORST MC 55 1.4, NISSIN Di866
    było:500d, S17-70 f/2,8-4 os hsm, c50 f/1.4, c75-300 4-5.6 III

Początki nałogu

Domyślnie

Impreza bez 18-55 ? Tylko z 50 1.4, ale od 2.8

Coś już napisał Awatar qbar

Domyślnie

Kolega robi zdjęcia ale z obsługą i nastawami na pewno sobie nie poradzi.

Czy lepiej ustawić tryb auto i zaufać automatyce ( martwi mnie tu wysokie ISO, a impreza będzie po zmierzchu)
    Czy lepiej ustawić tryb P i włączyć lampę przy niższych nastawach ISO.
    Zdjęcia oczywiście będę robił w RAW-ach.
    Jest też opcja żeby dokupić na szybko obiektyw C18-55
    Ja natomiast mam mam Lamborghini Murcielago i chciałbym żeby ktoś podwiózł mnie nim pod kościół. Niestety kolega który ma to zrobić jeździł do tej pory tylko na hulajnodze, nie ma też prawa jazdy i ma dopiera 16 lat. Co zrobić? Może powinienem dokupić mu choinkę zapachową i powiesić na lusterku? Czy to poprawi jego umiejętności w zakresie prowadzenia mojego Lambo?
    Nie obraź się, nie mogłem się powstrzymać

Tak na serio, to znajdź kogoś, kto potrafi obsługiwać aparat. Dokupywanie obiektywów nic nie pomoże. Jeśli kumpel nie kuma o co chodzi z nastawami to jakoś nie widzę go żonglującego obiektywami. No chyba, że lubisz jak twoje słoiki toczą się po posadzce kościoła. Opcja najlepsza jest taka, że zamiast wydawania kasy na sprzęt którego nikt nie obsłuży wydasz tę kasę na gościa który zrobi to profesjonalnie.

Bywalec Awatar Pinek
    Miasto
    MG aka Stąporków (świętokrzyskie)

Domyślnie

lepiej wynajmij sobie fotografa

Coś już napisał
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yrats Zobacz posta
    ABSOLUTNIE NAJWAŻNIEJSZA SPRAWA. Bez tego kursu nawet wieczorne zdjęcia przy grilu nie mają prawa być robione, a jeśli nawet ktoś się odważy to aparat fotograficzny spłonie mu w rękach.
    niech kolega szanowny zastanowi się najpierw zanim coś napisze bo:
    wieczorne zdjęcia przy grilu sobie zrobisz, ale kolega jeżeli tego nie wie, nie zapyta księdza, czy można może mieć niemiłą niespodziankę w postaci reprymendy z ambony w czasie ceremonii i braku fotek z zaślubin, więc nie byłbym taki do przodu w temacie doradzania komuś kto może nie wiedzieć niektórych rzeczy, a potem żałować do końca życia.
    za dużo rzeczy można s...dolić, żeby żałować parę złoty, a później mieć 0 zdjęć ślubnych
    piszę z perspektywy osoby, która była na ślubie jako: gość i świadek zakończenia pracy pana fotoamatora przez księdza smutne ale prawdziwe.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bulldog Zobacz posta
    ...a potem żałować do końca życia...
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yrats Zobacz posta
    Prosiłbym żeby nas następnym razem nie atakować taką czerwienią :cool:.
    A co do meritum to trudno odmówić racji, że niedługo trzeba będzie mieć papier uprawiający do oddychania :cool:.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów