Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Problem z fleszem.

Domyślnie

W takim wypadku chyba lepiej zalozyc stofen i walic z lampa na wprost niz wyl.dopasowanie.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez electron
    Vitez ty caly czas masz wylaczone dopasowanie do rozmarow matrycy?Czy wl czasem?Jesli tak to kiedy warto z tego korzystac?
    Jak to zauwazylem prawie rok temu (pisalem nawet na forum o tym) to mam caly czas wylaczone.
    Warto wlaczyc wtedy gdy wiesz ze bedziesz potrzebowal maksymalnej mocy lampy a jednoczesnie kadr bedzie waski tak by uniknac winiety. Przyklad - teleobiektywy.
    Ale i tak ja przy tele nie uzywam lampy blyskowej a nawet gdybym uzyl to na pewno bym zapomnial przelaczyc ta funkcje

Stofen moze i by pomogl... nie wiem bo nie mam, softbox niezbyt pomaga bo to tez kierunkowe aczkolwiek nieco bardziej rozproszone swiatlo.

Domyślnie

Sprawdzalem ze stofenem i radzi sobie calkiem niezle,jednak tez oslabia sile blysku (jesli dorbze pamietam to oslabia o 1/3) A ja tez zapewne jak wylacze ta funkcje to zapomne ja przelaczac na tele.tak ze chyba zostane przy wl+stofen.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No to jeszcze pomysl sobie jak czesto zamierzasz uzywac lampy z teleobiektywem. Mi sie zdarzylo kilka razy... za kazdym razem mialem blysk wylaczony a wlaczone tylko wspomaganie AF 8)

Domyślnie

Ostatnio zrobilem z tele+lampa b.duzo zdjec. Bez lampy nie dałoby sie.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Podaj przyklad.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów