W takim wypadku chyba lepiej zalozyc stofen i walic z lampa na wprost niz wyl.dopasowanie.
W takim wypadku chyba lepiej zalozyc stofen i walic z lampa na wprost niz wyl.dopasowanie.
Jak to zauwazylem prawie rok temu (pisalem nawet na forum o tym) to mam caly czas wylaczone.Zamieszczone przez electron
Warto wlaczyc wtedy gdy wiesz ze bedziesz potrzebowal maksymalnej mocy lampy a jednoczesnie kadr bedzie waski tak by uniknac winiety. Przyklad - teleobiektywy.
Ale i tak ja przy tele nie uzywam lampy blyskowej a nawet gdybym uzyl to na pewno bym zapomnial przelaczyc ta funkcje
Stofen moze i by pomogl... nie wiem bo nie mam, softbox niezbyt pomaga bo to tez kierunkowe aczkolwiek nieco bardziej rozproszone swiatlo.
Sprawdzalem ze stofenem i radzi sobie calkiem niezle,jednak tez oslabia sile blysku (jesli dorbze pamietam to oslabia o 1/3) A ja tez zapewne jak wylacze ta funkcje to zapomne ja przelaczac na tele.tak ze chyba zostane przy wl+stofen.
No to jeszcze pomysl sobie jak czesto zamierzasz uzywac lampy z teleobiektywem. Mi sie zdarzylo kilka razy... za kazdym razem mialem blysk wylaczony a wlaczone tylko wspomaganie AF 8)
Ostatnio zrobilem z tele+lampa b.duzo zdjec. Bez lampy nie dałoby sie.