Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Problem z fleszem.

Mieszany widok

Domyślnie

Vitez
    Czyli Fn-11 w lamie na 1 disabled. Rzeczywiscie problem zniknał Vitez ty caly czas masz wylaczone dopasowanie do rozmarow matrycy?Czy wl czasem?Jesli tak to kiedy warto z tego korzystac?ETTL II nadal działa z wyl dopasowaneim do matrycy?
    Jestem ciekaw czemu Canon nie dopracowal takich rzeczy :neutral:
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez electron
    ETTL II nadal działa z wyl dopasowaneim do matrycy?
    Tak

Jestem ciekaw czemu Canon nie dopracowal takich rzeczy :neutral:
    Pęd za mocą. Moc w dzisiejszych lampach bierze sie glownie z "zooma". Wezszy zoom to swiatlo skupione na mniejszej powierzchni, co daje jego wieksze natezenie z tej samej energii wyemitowanej przez palnik. Skutek uboczny to winieta.
    ...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Vitez ty caly czas masz wylaczone dopasowanie do rozmarow matrycy?Czy wl czasem?Jesli tak to kiedy warto z tego korzystac?
    Jak to zauwazylem prawie rok temu (pisalem nawet na forum o tym) to mam caly czas wylaczone.
    Warto wlaczyc wtedy gdy wiesz ze bedziesz potrzebowal maksymalnej mocy lampy a jednoczesnie kadr bedzie waski tak by uniknac winiety. Przyklad - teleobiektywy.
    Ale i tak ja przy tele nie uzywam lampy blyskowej a nawet gdybym uzyl to na pewno bym zapomnial przelaczyc ta funkcje

Stofen moze i by pomogl... nie wiem bo nie mam, softbox niezbyt pomaga bo to tez kierunkowe aczkolwiek nieco bardziej rozproszone swiatlo.

Uprawnienia umieszczania postów