dzieki za pomoc...chyba zdecyduje sie na ta Hame
dzieki za pomoc...chyba zdecyduje sie na ta Hame
miałem tą Hame tyle że 72mm i muszę powiedzieć że jest nie najgorsza, bierz śmiało
W średnicy 58 mm korzystałem z polara noname, miałem także Hamę, mam Marumi. Potwierdzam, zdanie kolegi jacek_73, że w cenie do 100zł nic sensowniejszego od Hamy nie znajdziesz.
Nie polecałbym natomiast kupna filtrów noname (nie wiem jak z filtrami Kinga, ale są w jednej półce cenowej z filtrami noname CPL) - trafiają się takie co dają brzydki zafarb.
Mam pytanie do posiadaczy filtra marumi DHG PLD i hoya pro1d czy probowali porównać w bardzo prosty sposób trzymając przed mointorem/tv lcd kręcąc "wygasić fale" tak aby filtr stał sie jak najbardziej Ciemny a nawet czarny i jakie efekty otrzymali.
Wynik mojej próby:
- Hoya stała sie cała ciemna wręcz można powiedzieć czarna ledwo da sie coś zobaczyć
- Marumi zrobił sie ciemno filotetowy i spokojnie dało sie zobaczyć co jest na monitorze więc jako polaryzator za ta sama cene co hoya jest według mnie nieopłacalny.
Co do uzytkowania Hoya moze i cieżej sie czyści ale ma jedna zalete nad marumi jest na chodzie do dziś, marumi pierscien kołowy niestety sie zbalokował (filtr nie zaliczył gleby itp) a szkło w srodku filtra sie obraca a pierscień kołowy nie, więc jak za te pieniądze uważam że to przereklamowany filtr i nie wytrzymuje próby czasu.
Puszki i słoiki z zaklinaczem piorunów.
U mnie to zadziałało jakoś inaczej. Bez względu na to czy patrzyłem przez Hoyę, czy Marumi obserwowałem coś jakby przejście od skrajnie zimnego do skrajnie ciepłego balansu bieli. W każdym położeniu obraz był czytelny.
Może to kwestia rodzaju matrycy w LCD (Dell 2405FPW matryca PVA)
SPROCKET
80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
Moja wycieczkowa galeria
sprocket73 takie drobne pytanie która stroną miałes skierowany filtr w monitor (strona montowana do obiektywu czy ta druga ??
Mozliwe że rodzaj matrycy ma wpływ u mnie matryca monitora PVA i TV S-IPS, na obu marumi był jasniejszy (mniej wygaszał obraz) dodatkow w normalnych warunkach odbica z szyb lakieru samochodowego też słabiej niwelował - czyzby test optycznych o tzw. kant d... rozbić bo filtr filtrowi tej samej firmy nie równy (rozrzut jakosciowy)?.
No właśnie - to jest kluczowa sprawa. Pobawiłem się znowu i wszystko zależy, w jakim kierunku się patrzy. Jeżeli założymy, ze oko to matryca, to filtr działa na zasadzie ciemno-jasno. Jeżeli odwrotnie, to zmienia się tylko "balans bieli".
Mam 2 filtry Marumi DHG Super 72 i 77mm. Oba przyciemniają mi monitor do pełnej czerni. Tak samo działa Hoya Pro1 Digital 62mm.
Gdzieś już pisałem, że moje oczy nie widzą różnic optycznych miedzy tymi filtrami. Natomiast jeżeli chodzi o wykonanie to wolę Marumi ze względu na: łatwość czyszczenia, pracę na mrozie, trwałość.
Ostatnio edytowane przez sprocket73 ; 02-07-2011 o 17:10
SPROCKET
80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
Moja wycieczkowa galeria
I to jest ten problem że jeden z filtr który w testach ogólnie jest imo lepszy tak naprawde jest średni, lub też jest spory rorzut jakościowy, co do trwałości mam odmienne zdanie![]()
Ostatnio edytowane przez darekgra ; 12-07-2011 o 00:20
Canon EOS 60D; C15-85mm f/3.5-5.6 EF-S IS USM; C50mm f/1.8 II; C55-250 f/4-f/5.6 IS; Speedlite 430EX II; Powershot SX1 IS; Nova 180 AW; Versapack 200 AW