Strona 127 z 148 PierwszyPierwszy ... 2777117125126127128129137 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 261 do 1 270 z 1480

Wątek: Filtry polaryzacyjne

Początki nałogu

Domyślnie

dzieki za pomoc...chyba zdecyduje sie na ta Hame

Bywalec Awatar Pinek
    Miasto
    MG aka Stąporków (świętokrzyskie)

Domyślnie

miałem tą Hame tyle że 72mm i muszę powiedzieć że jest nie najgorsza, bierz śmiało

Coś już napisał Awatar jasiu_q
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

W średnicy 58 mm korzystałem z polara noname, miałem także Hamę, mam Marumi. Potwierdzam, zdanie kolegi jacek_73, że w cenie do 100zł nic sensowniejszego od Hamy nie znajdziesz.
    Nie polecałbym natomiast kupna filtrów noname (nie wiem jak z filtrami Kinga, ale są w jednej półce cenowej z filtrami noname CPL) - trafiają się takie co dają brzydki zafarb.

Domyślnie

Mam pytanie do posiadaczy filtra marumi DHG PLD i hoya pro1d czy probowali porównać w bardzo prosty sposób trzymając przed mointorem/tv lcd kręcąc "wygasić fale" tak aby filtr stał sie jak najbardziej Ciemny a nawet czarny i jakie efekty otrzymali.
    Wynik mojej próby:
    - Hoya stała sie cała ciemna wręcz można powiedzieć czarna ledwo da sie coś zobaczyć
    - Marumi zrobił sie ciemno filotetowy i spokojnie dało sie zobaczyć co jest na monitorze więc jako polaryzator za ta sama cene co hoya jest według mnie nieopłacalny.

Co do uzytkowania Hoya moze i cieżej sie czyści ale ma jedna zalete nad marumi jest na chodzie do dziś, marumi pierscien kołowy niestety sie zbalokował (filtr nie zaliczył gleby itp) a szkło w srodku filtra sie obraca a pierscień kołowy nie, więc jak za te pieniądze uważam że to przereklamowany filtr i nie wytrzymuje próby czasu.
    Puszki i słoiki z zaklinaczem piorunów.

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez flisia4 Zobacz posta
    Mam pytanie do posiadaczy filtra marumi DHG PLD i hoya pro1d czy probowali porównać w bardzo prosty sposób trzymając przed mointorem/tv lcd kręcąc "wygasić fale" tak aby filtr stał sie jak najbardziej Ciemny a nawet czarny i jakie efekty otrzymali.
    U mnie to zadziałało jakoś inaczej. Bez względu na to czy patrzyłem przez Hoyę, czy Marumi obserwowałem coś jakby przejście od skrajnie zimnego do skrajnie ciepłego balansu bieli. W każdym położeniu obraz był czytelny.
    Może to kwestia rodzaju matrycy w LCD (Dell 2405FPW matryca PVA)
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sprocket73 Zobacz posta
    U mnie to zadziałało jakoś inaczej. Bez względu na to czy patrzyłem przez Hoyę, czy Marumi obserwowałem coś jakby przejście od skrajnie zimnego do skrajnie ciepłego balansu bieli. W każdym położeniu obraz był czytelny.
    Może to kwestia rodzaju matrycy w LCD (Dell 2405FPW matryca PVA)
    Musi być to zależne od monitora, bo na lapku mam tak samo jak u Ciebie, natomiast na monitorze mam identycznie jak u flisia4.

Pozdrawiam.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Domyślnie

sprocket73 takie drobne pytanie która stroną miałes skierowany filtr w monitor (strona montowana do obiektywu czy ta druga ??

Mozliwe że rodzaj matrycy ma wpływ u mnie matryca monitora PVA i TV S-IPS, na obu marumi był jasniejszy (mniej wygaszał obraz) dodatkow w normalnych warunkach odbica z szyb lakieru samochodowego też słabiej niwelował - czyzby test optycznych o tzw. kant d... rozbić bo filtr filtrowi tej samej firmy nie równy (rozrzut jakosciowy)?.

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez flisia4 Zobacz posta
    sprocket73 takie drobne pytanie która stroną miałes skierowany filtr w monitor (strona montowana do obiektywu czy ta druga ??
    No właśnie - to jest kluczowa sprawa. Pobawiłem się znowu i wszystko zależy, w jakim kierunku się patrzy. Jeżeli założymy, ze oko to matryca, to filtr działa na zasadzie ciemno-jasno. Jeżeli odwrotnie, to zmienia się tylko "balans bieli".

Mam 2 filtry Marumi DHG Super 72 i 77mm. Oba przyciemniają mi monitor do pełnej czerni. Tak samo działa Hoya Pro1 Digital 62mm.

Gdzieś już pisałem, że moje oczy nie widzą różnic optycznych miedzy tymi filtrami. Natomiast jeżeli chodzi o wykonanie to wolę Marumi ze względu na: łatwość czyszczenia, pracę na mrozie, trwałość.
    Ostatnio edytowane przez sprocket73 ; 02-07-2011 o 17:10
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Domyślnie

I to jest ten problem że jeden z filtr który w testach ogólnie jest imo lepszy tak naprawde jest średni, lub też jest spory rorzut jakościowy, co do trwałości mam odmienne zdanie

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Witam

czym różnią się(lepszy gorszy) te filtry z serii pro1 hoya, i który w którym pudełku jest?

Ostatnio edytowane przez darekgra ; 12-07-2011 o 00:20
    Canon EOS 60D; C15-85mm f/3.5-5.6 EF-S IS USM; C50mm f/1.8 II; C55-250 f/4-f/5.6 IS; Speedlite 430EX II; Powershot SX1 IS; Nova 180 AW; Versapack 200 AW

Strona 127 z 148 PierwszyPierwszy ... 2777117125126127128129137 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów