Strona 121 z 148 PierwszyPierwszy ... 2171111119120121122123131 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 201 do 1 210 z 1480

Wątek: Filtry polaryzacyjne

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    A jakie to wady oprócz problemów z czyszczeniem? Mam kilka filtrów firmy Hoya i chętnie bym się dowiedział co z nimi jest nie tak.
    Optycznie nie widzę różnic.
    Jeżeli chodzi o użytkowanie, to:
    1) przede wszystkim czyszczenie - ale to już wiesz,
    2) Hoya stawia większy opór przy obracaniu. Podczas ciepłych dni to nie sprawia kłopotów, ale w zimie, poniżej 0, niewygodnie kręcić nim w rękawiczkach, czasem zamiast się kręcić to się odkręca.
    3) Moja Hoya ma taką dziwną przypadłość, że czasem lubi mi się rozkręcić, tzn. luzuje się pierścień, który trzyma filtr w kupie, żeby go dokręcic trzeba mieć przy sobie jakieś narzędzie, np malutki śrubokręt, którym można zahaczyć wcięcie w pierścieniu.

i tyle, nie są to wielkie rzeczy, ale Marumi jest zupełnie beproblemowe.
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sprocket73 Zobacz posta
    ...przede wszystkim czyszczenie...
    Z tym się zgodzę. Trochę się trzeba namęczyć aby doprowadzić polary tej firmy do czystości.

...Hoya stawia większy opór przy obracaniu. Podczas ciepłych dni to nie sprawia kłopotów, ale w zimie, poniżej 0, niewygodnie kręcić nim w rękawiczkach, czasem zamiast się kręcić to się odkręca.
    Niczego takiego nie zauważyłem.

...Moja Hoya ma taką dziwną przypadłość, że czasem lubi mi się rozkręcić, tzn. luzuje się pierścień, który trzyma filtr w kupie, żeby go dokręcic trzeba mieć przy sobie jakieś narzędzie, np malutki śrubokręt, którym można zahaczyć wcięcie w pierścieniu.
    Prawdopodobnie masz uszkodzony/wadliwy egzemplarz.
    EOS + Speedlite

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Optycznie nie widzę różnic.
    Jeżeli chodzi o użytkowanie, to:
    1) przede wszystkim czyszczenie - ale to już wiesz,
    2) Hoya stawia większy opór przy obracaniu. Podczas ciepłych dni to nie sprawia kłopotów, ale w zimie, poniżej 0, niewygodnie kręcić nim w rękawiczkach, czasem zamiast się kręcić to się odkręca.
    3) Moja Hoya ma taką dziwną przypadłość, że czasem lubi mi się rozkręcić, tzn. luzuje się pierścień, który trzyma filtr w kupie, żeby go dokręcic trzeba mieć przy sobie jakieś narzędzie, np malutki śrubokręt, którym można zahaczyć wcięcie w pierścieniu.

i tyle, nie są to wielkie rzeczy, ale Marumi jest zupełnie beproblemowe.
    A ja kupiłem jedno marumi nd 8x (bo akurat nie mogłem hoyi z powłokami nigdzie dorwać) miał odpowiednią cenę znaczy nie był tani, ale nigdy więcej - gwint na oprawce to jakiś chyba lewy jest lub oprawka nie jest okrągła wkręcenie go graniczy z cudem i trwa wieki, w końcu przełożyłem szkiełko do oprawki po hoyi i mogę bezproblemowo wkręcać, dodatkowo pudełka hoyi mi odpowiadają, następnym razem będę wiedział że eksperymenty to można przeprowadzać ale raczej w kierunku B+W lub heliopana.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Z tym się zgodzę. Trochę się trzeba namęczyć aby doprowadzić polary tej firmy do czystości.
    za czasow, kiedy jeszcze mialem glownie Hoye, serie szara HMC czyscilo sie fatalnie, tudziez mowiac wprost: nie dawalo sie.
    czarne SHMC bylo ciut lepsze, seria fioletowa zero problemow.

w Marumi mam filtry w wersjach WPC (dwie UV-ki), DHG (polar i UV) i Super DHG (tez polar). w tym zestawieniu Super DHG mi sie praktycznie nie brudzi, a czysci bardzo dobrze, zwykly DHG jest dosc wredny (polar sie paskudzi, a UV bardzo przyciaga kurze) a WPC jest tak posrodku, chociaz calkiem przyzwoity w doczyszczeniu.

z Hoyi pozostal mi jeden UV SHMC, jeden UV HMC i polar Pro1 Digital. uzywane na 70-200/4 prawie zawsze za oslona przeciwsloneczna, wiec specjalnie nie maja okazji sie pobrudzic. ale jak im sie zdarzy, to troche trzeba poglaskac. zwlaszcza wody deszczowej nie lubia, bo siedzi na powierzchni i sie nie doczyszcza. zwlaszcza ten filtr w HMC jest kiepski do doczyszczenia.

Prawdopodobnie masz uszkodzony/wadliwy egzemplarz.
    niekoniecznie. tez mi sie zdarzaly filtry Hoyi, gdzie taka wada wystepowala.

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    dodatkowo pudełka hoyi mi odpowiadają, następnym razem będę wiedział że eksperymenty to można przeprowadzać ale raczej w kierunku B+W lub heliopana.
    ja na codzien nosze w plecaku filtry w tych pudelkach:
    http://timpierce.files.wordpress.com...nsale-2821.jpg
    i sa fantastyczne pod wzgledem pakownosci - w jedna przedzialke plecaka wchodzi mi z 8 takich sledzi, gdzie zwyklej grubosci Hoyi czy tych nowych Marumi wejdzie moe 5 (http://www.fotosense.co.uk/media/cat.../protect_7.jpg - ktore, jesli dobrze rozumiem masz na mysli - i tu sie zgadzam, ze sa kompletnie do d*y).
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ...ja na codzien nosze w plecaku filtry w tych pudelkach:
    http://timpierce.files.wordpress.com...nsale-2821.jpg...
    Jak już rozmawiamy o transporcie filtrów to ze swojej strony mogę polecić etui Lowepro: http://www.lowepro.com.pl/Products/A...er_Pocket.aspx. Poręczne i dobrze wykonane a przy tym nie drogie.
    EOS + Speedlite

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

takie etui mam 2, ale uzywam na prostokatne filtry
    okragle wole w tych pudelkach Marumi - zajmuja po prostu duzo mniej miejsca
    www albo tez flickr

Domyślnie

A co myślicie o takim rozwiązaniu (nie ukrywam powodowanym oszczędnością)?
    Mam dwa obiektywy tamrona 17-50 i canona 70-200/4. Jeden ma średnice filtra 72mm drugi 67mm. Chciałbym kupić polara 72mm i stosować go w razie potrzeby na 70-200 z pierścieniem redukcyjnym.
    Wolałbym po prostu kupić jeden droższy filtr niż dwa gorsze jakościowo.

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez agupio Zobacz posta
    A co myślicie o takim rozwiązaniu (nie ukrywam powodowanym oszczędnością)?
    Mam dwa obiektywy tamrona 17-50 i canona 70-200/4. Jeden ma średnice filtra 72mm drugi 67mm. Chciałbym kupić polara 72mm i stosować go w razie potrzeby na 70-200 z pierścieniem redukcyjnym.
    Wolałbym po prostu kupić jeden droższy filtr niż dwa gorsze jakościowo.
    Rozwiązanie jak najbardziej rozsądne, musisz się jednak liczyć z pewną niedogodnością obracania filtra po założeniu tulipana na obiektyw z powodu braku miejsca.

Bywalec Awatar bob_
    Miasto
    woj. opolskie

Domyślnie

Też tak używam polara Marumi (DHG). Mam go w średnicy 77mm, a na 70-200 zakładam z redukcją do 67mm. Trochę wystaje, nie da się wtedy założyć (lub zdjąć) tulipana bez odkręcenia redukcji z filtrem, ale da się żyć.

Co do problemów z czyszczeniem, to nigdy nie miałem Hoyi w ręku ale ten mój Marumi tez jest upierdliwy pod kątem niesamowicie. Nie wiem na czym jego przewaga ma polegać, a jeśli jest to strach pomyśleć co to z tą Hoya trzeba zrobić żeby wyczyścić. Moje doświadczenia są takie, że jak już zdarzyło mi się czymś nieco popryskać lub maznąć paluchem to żadne środki typowe do optyki (od tanich po drogie) plus najlepsze szmatki z mikrofibry, chuchanie, dmuchanie itd - nic nie pomagało. Zawsze patrząc nieco pod słońce zostawały tłuste fleki lub mazy. Kupiłem lenspena i problemy się skończyły - zero śladów. Mogę szczerze polecić!
    piątka, trochę szkła i gadżety

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Pytanie Panowie o polara 67 firmy Sunpak,gdzie go dostane??

Strona 121 z 148 PierwszyPierwszy ... 2171111119120121122123131 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów