Strona 109 z 148 PierwszyPierwszy ... 95999107108109110111119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 081 do 1 090 z 1480

Wątek: Filtry polaryzacyjne

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Qamar Zobacz posta
    Witam Was,

Dzisiaj stałem się szczęśliwym posiadaczem polaryzacyjnego B+W Kasemann 77 MRC. Wszystko byłoby fajnie gdyby nie jedna rzecz, która przykuła moją uwagę. Przednią, obrotową część mogę wysunąć na jakiś 1 mm do przodu. Czy to normalne zachowanie dla tego ? Czyli pomiędzy częścią przykręconą do a tą obrotową powstaje milimetrowa szczelina. Sam wydaje się działać normalnie. Zrobiłem trochę testowych zdjęć i ta przypadłość nie przekłada się na ich jakość (na razie). Boję się jednak, że z czasem będzie się przedostawał kurz i brud w wyniku takiego luzu. Będę wdzięczny jeśli posiadacze tego samego filtru się wypowiedzą. Dodam, że testowałem Kasemanna 82 mm slim i tam nie ma takiego problemu.
    Pozdrawiam
    Zdecydowanie nie powinno być wysuwania się części obrotowej do przodu i to jeszcze 1 mm , również jestem zdania, że kwalifikuje się do reklamacji.

Bezerk86
    Guest

Domyślnie

Witajcie
    Przeczytałem całe ....108...stron tego tematu i mi to jeszcze namąciło w głowie odnośnie kwestii zakupu polara. Dysponuję sprzętem widocznym w opisie, ale to tymczasowo, gdyż zamierzam sobie kupić do roku EF 70-200 L IS USM.
    Pytanie odnosi się do tego jakiej firmy i jaki kupić polar ? Niestety nie znam rozmiaru gwintu w L-ce. Też się waham pomiędzy przysłonami. Wziąć ten z f4, czy z f2.8 ? pytanie uzasadniam tym, że polar zabiera trochę światła i boję się, że f4 może być zbyt ciemny w połączeniu z polarem. Fotografuję pociągi w ruchu, więc to by mogło być utrudnieniem. Ostatnio zrobiłem zdjęcie bez filtra, kit-em. Słońce było prawie za moimi plecami, na przodzie elektrowozu są widoczne refleksy świetlne, czy w tym przypadku polar by mi je zminimalizował, "podciągnął" kolory, a także dodał kontrastu ?
    Chcę mieć ciemniejsze niebo dla wyeksponowania chmur, jak i mniej odbić w szybach, a także refleksów świetlnych na błyszczących powierzchniach.
    Zastanawiam się co wziąć do swego "kita" i żeby w przyszłości nie pytać o to samo, to jaki wziąć do w/w L-ki ? oraz z jaką przysłoną zakupić tą lkę żeby dobrze się komponowała w połączeniu z polarem. Ceny nie interesują mnie. Może nie jestem zamożny, ale na optyce w aparacie nie chcę oszczędzać.

Początki nałogu Awatar sirlukas
    Miasto
    Caversham

Domyślnie

70-200/4 = 67mm
    70-200/2.8 = 77mm
    Filtry polecane to B+W, Heliopan, Marumi i ewentualnie Hoya Pro1.
    "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
    ... mój zestaw...

Bywalec
    Miasto
    Kamienna Góra/Wawa

Domyślnie

Sam mam w planach zakup tej L-ki f2.8 z tym że jeszcze myślę czy brać wersję z IS czy bez...

Generalnie czy f4 czy f2.8 to musisz sobie sam odpowiedzieć, powinieneś wiedzieć z praktyki co fotografujesz. Pomiędzy tymi obiektywami jest dość spora różnica cenowa, jednak wiadomo im jaśniejsze szkło tym lepiej.
    Ja tutaj podchodzę właśnie od strony finansowej - też nie jestem majętny więc wolę dozbierać i kupić raz,a solidnie

Do tego jeśli chodzi o filtr to u mnie wyląduje na pewno Marumi DHG Super Circular...

Co do reszty pytań to myślę że po przeczytaniu tego będziesz miał już odpowiedź:
    http://www.fotoporadnik.pl/filtry-polaryzacja-en.html
    http://www.fotoporadnik.pl/jaki-filt...wy-kolowy.html
    http://www.dfv.pl/szkola-podstawy-fo...ia.html?id=108

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bezerk86 Zobacz posta
    Witajcie
    Przeczytałem całe ....108...stron tego tematu i mi to jeszcze namąciło w głowie odnośnie kwestii zakupu polara. Dysponuję sprzętem widocznym w opisie, ale to tymczasowo, gdyż zamierzam sobie kupić do roku EF 70-200 L IS USM.
    Pytanie odnosi się do tego jakiej firmy i jaki kupić polar ? Niestety nie znam rozmiaru gwintu w L-ce. Też się waham pomiędzy przysłonami. Wziąć ten z f4, czy z f2.8 ? pytanie uzasadniam tym, że polar zabiera trochę światła i boję się, że f4 może być zbyt ciemny w połączeniu z polarem. Fotografuję pociągi w ruchu, więc to by mogło być utrudnieniem. Ostatnio zrobiłem zdjęcie bez filtra, kit-em.
    Czy kupić F4 czy F2.8 to stosunkowo łatwo wyliczyć w Twoim przypadku. Po przeczytaniu 108 stron napewno wiesz ile EV zabiera polar (ja nie przeczytałem tych stron i nie pamiętam, czy to było 1EV czy więcej). Różnica między 2.8, a 4 to jest 1EV. Ponieważ dane zdjęcie już wykonujesz i sprawdź sobie czy jesteś w stanie poświęcić te powiedzmy 2EV (eLka F4 + polar) czy nie. I już wiesz.

Bezerk86
    Guest

Domyślnie

Dzięki Wszystkim za (p)odpowiedzi. 2-3 EV w bardzo słoneczne dni bez problemu mogę poświęcić nawet przy fotografowaniu pociągów w ruchu. Problem byłby przy słabym oświetleniu, ale wtedy...nie muszę z polarem fotografować, a i zoom przy słabym świetle nie byłby dobrym rozwiązywanie przy fotografii kolejowej ("zerwane zdjęcia"). Nie mniej - kwestia polar vs. "jasność" obiektywu została wyjaśniona za co dziękuję.

Awatar Qamar
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Zdecydowanie nie powinno być wysuwania się części obrotowej do przodu i to jeszcze 1 mm , również jestem zdania, że kwalifikuje się do reklamacji.
    Dziękuję za Wasze odpowiedzi. W czwartek filtr poszedł kurierem do sklepu. Co ciekawe w sklepie nie byli zaskoczeni. Podobno to się dość często zdarza! :-o
    Ja myślałem, że jak to jest B+W to wszystko ma być idealnie, a tu proszę...
    Pozdrawiam
    Qamar

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Witam,

Na dniach kupuję kołowego polara do 24-105 - po lekturze tego wątku i testów wybrałem Marumi DHG Circular Slim 77mm. I teraz mam pytanie - czy warto dopłacać 120zł do wersji Super (dodatkowe powłoki WPC (Water Proof))? W tym rozmiarze robi się już wtedy niestety kwota 350-370zł.

Pzdr
    Było 50D + 24-105/4L + 85/1.8, jest D700+50/1.4+80-200AF-S

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ts147 Zobacz posta
    Witam,

Na dniach kupuję kołowego polara do 24-105 - po lekturze tego wątku i testów wybrałem Marumi DHG Circular Slim 77mm. I teraz mam pytanie - czy warto dopłacać 120zł do wersji Super (dodatkowe powłoki WPC (Water Proof))? W tym robi się już wtedy niestety kwota 350-370zł.

Pzdr
    Ja mam raczej przykre doświadczenia z polarem marumi 82 mm WPC -miał przykrą brązowa dominantę czego nie obserwowałem na B+W i heliopan.
    Zawsze lepiej mieć dodatkowe powłoki ale ja bym tego polara więcej nie kupił :-D.

Awatar Qamar
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam,

Dzisiaj otrzymałem drugiego Kasemanna. Niestety rusza się tak samo jak poprzedni i mogę wysunąć jedną część z drugiej na milimetr. Gdyby jeszcze jakiś posiadacz Kasemanna w wersji nieslim się wypowiedział, czy u niego też tak jest, bo bardzo mnie to zaskoczyło. Albo to drugi filtr zepsuty albo sklep zwyczajnie odesłał do mnie ten sam egzemplarz, licząc że się nie zorientuję?
    Pozdrawiam
    Qamar

Strona 109 z 148 PierwszyPierwszy ... 95999107108109110111119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów