Witajcie
Przeczytałem całe ....108...stron tego tematu i mi to jeszcze namąciło w głowie odnośnie kwestii zakupu polara. Dysponuję sprzętem widocznym w opisie, ale to tymczasowo, gdyż zamierzam sobie kupić do roku EF 70-200 L IS USM.
Pytanie odnosi się do tego jakiej firmy i jaki kupić polar ? Niestety nie znam rozmiaru gwintu w L-ce. Też się waham pomiędzy przysłonami. Wziąć ten z f4, czy z f2.8 ? pytanie uzasadniam tym, że polar zabiera trochę światła i boję się, że f4 może być zbyt ciemny w połączeniu z polarem. Fotografuję pociągi w ruchu, więc to by mogło być utrudnieniem. Ostatnio zrobiłem zdjęcie bez filtra, kit-em. Słońce było prawie za moimi plecami, na przodzie elektrowozu są widoczne refleksy świetlne, czy w tym przypadku polar by mi je zminimalizował, "podciągnął" kolory, a także dodał kontrastu ?
Chcę mieć ciemniejsze niebo dla wyeksponowania chmur, jak i mniej odbić w szybach, a także refleksów świetlnych na błyszczących powierzchniach.
Zastanawiam się co wziąć do swego "kita" i żeby w przyszłości nie pytać o to samo, to jaki wziąć do w/w L-ki ? oraz z jaką przysłoną zakupić tą lkę żeby dobrze się komponowała w połączeniu z polarem. Ceny nie interesują mnie. Może nie jestem zamożny, ale na optyce w aparacie nie chcę oszczędzać.
70-200/4 = 67mm
70-200/2.8 = 77mm
Filtry polecane to B+W, Heliopan, Marumi i ewentualnie Hoya Pro1.
"Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
... mój zestaw...
Sam mam w planach zakup tej L-ki f2.8 z tym że jeszcze myślę czy brać wersję z IS czy bez...
Generalnie czy f4 czy f2.8 to musisz sobie sam odpowiedzieć, powinieneś wiedzieć z praktyki co fotografujesz. Pomiędzy tymi obiektywami jest dość spora różnica cenowa, jednak wiadomo im jaśniejsze szkło tym lepiej.
Ja tutaj podchodzę właśnie od strony finansowej - też nie jestem majętny więc wolę dozbierać i kupić raz,a solidnie
Do tego jeśli chodzi o filtr to u mnie wyląduje na pewno Marumi DHG Super Circular...
Co do reszty pytań to myślę że po przeczytaniu tego będziesz miał już odpowiedź:
http://www.fotoporadnik.pl/filtry-polaryzacja-en.html
http://www.fotoporadnik.pl/jaki-filt...wy-kolowy.html
http://www.dfv.pl/szkola-podstawy-fo...ia.html?id=108
Czy kupić F4 czy F2.8 to stosunkowo łatwo wyliczyć w Twoim przypadku. Po przeczytaniu 108 stron napewno wiesz ile EV zabiera polar (ja nie przeczytałem tych stron i nie pamiętam, czy to było 1EV czy więcej). Różnica między 2.8, a 4 to jest 1EV. Ponieważ dane zdjęcie już wykonujesz i sprawdź sobie czy jesteś w stanie poświęcić te powiedzmy 2EV (eLka F4 + polar) czy nie. I już wiesz.
Dzięki Wszystkim za (p)odpowiedzi. 2-3 EV w bardzo słoneczne dni bez problemu mogę poświęcić nawet przy fotografowaniu pociągów w ruchu. Problem byłby przy słabym oświetleniu, ale wtedy...nie muszę z polarem fotografować, a i zoom przy słabym świetle nie byłby dobrym rozwiązywanie przy fotografii kolejowej ("zerwane zdjęcia"). Nie mniej - kwestia polar vs. "jasność" obiektywu została wyjaśniona za co dziękuję.
Witam,
Na dniach kupuję kołowego polara do 24-105 - po lekturze tego wątku i testów wybrałem Marumi DHG Circular Slim 77mm. I teraz mam pytanie - czy warto dopłacać 120zł do wersji Super (dodatkowe powłoki WPC (Water Proof))? W tym rozmiarze robi się już wtedy niestety kwota 350-370zł.
Pzdr
Było 50D + 24-105/4L + 85/1.8, jest D700+50/1.4+80-200AF-S
Witam,
Dzisiaj otrzymałem drugiego Kasemanna. Niestety rusza się tak samo jak poprzedni i mogę wysunąć jedną część z drugiej na milimetr. Gdyby jeszcze jakiś posiadacz Kasemanna w wersji nieslim się wypowiedział, czy u niego też tak jest, bo bardzo mnie to zaskoczyło. Albo to drugi filtr zepsuty albo sklep zwyczajnie odesłał do mnie ten sam egzemplarz, licząc że się nie zorientuję?
Pozdrawiam
Qamar