Ano niespecjalnie. Owszem było dużo lepiej, ale mimo wszystko filtr wygląda średnio. Pewnie to przez ten wstrętny, kapitalistyczny płyn do zmywania w miejsce naszej rodzimej produkcjiZamieszczone przez Pszczola
![]()
Ano niespecjalnie. Owszem było dużo lepiej, ale mimo wszystko filtr wygląda średnio. Pewnie to przez ten wstrętny, kapitalistyczny płyn do zmywania w miejsce naszej rodzimej produkcjiZamieszczone przez Pszczola
![]()
Czy ktos uzywa, uzywal lub testowal filtry Promaster? Firma jest bardziej znana glownie w usa i to nie tylko z filtrow.
Zamiaruje zakup polara i lokalny sklep foto bardzo te filtry zachwala (pewnie w magazynie leza...)
pzdr,
bzyk
Czyli radzicie jednak nie brac wersji SLIM ?Ja już nie kupię filtra bez gwintu, choćby mi kiedyś miało winietować 14mm na 1DsMk3
Jak nie masz FF to nie potrzebny slim - winiety nie będzie (nie mylić z tymi na autostradach)
Aparacik, szkiełeczka, lampeczka i plecaczek...
przy 16mm (10mm x 1.6) nie bedzie winiety? no niewiem ale najlepiej przymiezyc
bzyk,
dwa cytaty, które mówią wszystko:
"Promaster rebadges stuff from different companies, so it's hard to say
who made it, and thus how good it is. It might be a Hoya, or it might
be some no-name company, you never know."
"As usual its not hard to figure this out....the PRO in ProMaster stands
for PROfit."
(http://groups.google.pl/group/rec.ph...27ee813aa82136)
saaeoo,
dobry polar kołowy to 350-400zł, więc jeśli zamierzasz dokupić jakieś obiektywy, pomyśl nad maksymalną średnicą i redukcjach, albo cokinie, żeby ci się nie rozmnożyły wydatki jak go już pokochasz
atsd, piętno dla firmy na T. za zrobienie osłonki do ich "legendarnego obiektywu" o 2mm za wąskiej w talii żeby zmieścić tam redukcję 67>77. chyba będę się bawił pilniczkiem jak go w końcu kupię.
Mialem 17mm na analogu z nakreconymi dwoma filtrami na raz: B+W UV Haze MRC oraz B+W POL CIR MRC (NIE SLIM) i winiety nie bylo.Zamieszczone przez Jac
I dopiero po paru klatkach zastanowilem sie na cholere mi polar przy czarnobialym filmie ? Ale to temat na inny watek 8)
Znaczy ja G6 uzywam poki co. Oryginalny adapter ma srednice 58mm i nie wiem czy jest sens czynic kombinacje redukcjami do srednicy chociazby 67.
jak nie bedzie winiety to nie ma problemu wtedy normalny wydaje sie lepszyZamieszczone przez Vitez
oftopicznie
a co ma wspolnego polar z kolorem?, przeciez polar poprawia kontrast i likwiduje np. odblaskiZamieszczone przez Vitez
pisałem do saaeoo, do kompakta to raczej bez sensu, poza tym 58 sporo tańszy.