Strona 86 z 148 PierwszyPierwszy ... 3676848586878896136 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 851 do 860 z 1480

Wątek: Filtry polaryzacyjne

mirqxx
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marylka Zobacz posta
    rozumiem, więc nie ma po co przepłacać a może coś z hoyi lub marumi ?
    a ja nie rozumiem wybrałaś/eś markę B+W i chciałaś/eś wydać kasę na KSM nie wiedząc co to. dowiedziałaś/eś się, że teoretycznie koszt idzie w parze z jakością. na tej podstawie chcesz kupić wersję bez KSM tj. teoretycznie gorszą albo w ogóle filtr innej marki

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marylka Zobacz posta
    rozumiem, więc nie ma po co przepłacać a może coś z hoyi lub marumi ?
    tego akurat nie powiedzialem poniekad, ta okladzina to moze byc wlasnie to, co zdecydowanie swiadczy na korzysc tych filtrow. sek w tym, ze zeby to ocenic to trzeba by miec mozliwosc obejrzenia i porownania zdjec, wzglednie posluchania opinii kogos, kto uzywal w praktyce i potrafi ocenic ewentualna roznice.

moja uwaga co do cen dotyczyla wylacznie faktu, ze klient jest lupiony z kasy za cos, co producenta kosztuje grosze, a co marketing sprzedaje jako osmy cud swiata co zreszta jest praktyka bardzo powszechna

a tak subiektywnie rzecz biorac, to mam sam dwa polary, z ktorych jeden jest jakims tanim Vivitarem z Allegro a drugi to Hoya Digital. Hoya ma subiektywnie ladniejsze kolory, ale pod wzgledem jakosci optycznej nie mam zastrzezen do zadnego z tych filtrow. biorac pod uwage roznice w cenie miedzy tym Vivitarem a Hoya jestem daleki od przekonywania kogokolwiek do placenia bajonskich sum za te filtry, ktorych jakosc optyczna (bedaca fetyszem dyskusji i uzasadnieniem topienia setek zlotych/euro) i tak jest ograniczana przez wlasnie folie polaryzujaca...
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 21-07-2008 o 21:31
    www albo tez flickr

Bywalec
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

W uzupełnieniu wypowiedzi Mirqxx oraz Akustyka dodam, że zastosowanie lepszych folii w filtrach polaryzacyjnych typu KAESEMANN predysponuje je do stosowania z teleobiektywami.

Absolutnie nie polecam zakupu filtrów polaryzacyjnych B+W w wersji slim ponieważ, pierścień blokujący szybkę jest zbyt delikatny i ma tendencję do samoodkręcania. Jeden filtr zbiłem w plenerze, drugi po upadku ma piękną szramę. Co innego w oprawce F-PROT lub zwykłej – tutaj filtry są już prawie w pancernym wykonaniu.

Poza tym ( ale to już wrażenie subiektywne ) – filtry KSM mają poszerzony zakres polaryzacji. Dają trochę silniejszy efekt polaryzacji i dodatkowo „działają” jeszcze przy takich kątach w stosunku do pozycji słońca, przy których zwykłe filtry polaryzacyjne już nie polaryzują lub też dają minimalny efekt.
    Ostatnio edytowane przez JackC ; 21-07-2008 o 21:48

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JackC Zobacz posta
    W uzupełnieniu wypowiedzi Mirqxx oraz Akustyka dodam, że zastosowanie lepszych folii w filtrach polaryzacyjnych typu KAESEMANN predysponuje je do stosowania z teleobiektywami.
    (...)
    Poza tym ( ale to już wrażenie subiektywne ) – filtry KSM mają poszerzony zakres polaryzacji. Dają trochę silniejszy efekt polaryzacji
    i dodatkowo „działają” jeszcze przy takich kątach w stosunku do pozycji słońca, przy których zwykłe filtry polaryzacyjne już nie polaryzują lub też dają minimalny efekt.
    na moj rozum, to to by oznaczalo dosc mocny skok jakosciowy. bo silniejsza polaryzacja oznacza zastosowanie grubszej folii polaryzacyjnej (a przynajmniej o grubszej warstwie blokujacej jeden z "wymiarow" swiatla), co wprost przeklada sie na nizsza jakosc optyczna (bo folia jest znacznie slabszym elementem optycznym niz rozsadne szklo). a tymczasem tu jest sytuacja odwrotna (czy tez po prostu zastosowanie duzo lepszej folii "by design".

poniekad, potrzeba stosowania lepszych filtrow w teleobiektywach jest prawda ogolna, bo to dotyczy nie tylko polarow.
    www albo tez flickr

Coś już napisał Awatar Marylka
    Miasto
    Siedlce

Domyślnie

jeżeli chodzi o wersję KSM to nie wiedziałam do końca co oznacza KSM. Jeżeli jest lepsza to kupię
    Canon RP + RF 24-240mm, Canon 6D, 40D, Sigma 10-20mm, EF 50mm f/1.8 II, EF 24-105 mm f/4L, EF 70-200mm f/4 IS

Bywalec
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Przydały by się tutaj dobre materiały od producenta. Gdzieś w internecie wyczytałem, że filtry KSM produkowane przez B+W nie mieszczą się w ogólnej definicji filtrów KSM i są inne od pozostałych.

Natomiast ten efekt "dodatkowego zakresu polaryzacji" zauważałem jesienią, przy dość ostrym, nisko położonym słońcu. W lecie ( słoneczko wysoko ) różnice są minimalne.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JackC Zobacz posta
    Przydały by się tutaj dobre materiały od producenta. Gdzieś w internecie wyczytałem, że filtry KSM produkowane przez B+W nie mieszczą się w ogólnej definicji filtrów KSM i są inne od pozostałych.

Natomiast ten efekt "dodatkowego zakresu polaryzacji" zauważałem jesienią, przy dość ostrym, nisko położonym słońcu. W lecie ( słoneczko wysoko ) różnice są minimalne.
    chyba wiem o czym mowisz. na stronie B+W powinien byc do pobrania plik B+W Filter Handbook, w ktorym stoi jak byk:

The “high-end” polarizing foils of the Käsemann-type filters are neutral in color, they have a higher efficiency
    than conventional polarizing foils and they are cemented between high-grade plano-parallel optical glass. The resulting sandwich is then precision-polished
    again to achieve highly accurate plano-parallel surfaces. Subsequently they are edge-sealed to protect
    the foil against humidity. Brass mounts made on CNC-controlled machines ensure precise seating on the lens. Discriminating photographers regard the B+W Käsemann-Type Polarizing Filter to be the very best of all polarizing filters. They are well suited for applications that require the highest possible imaging quality, especially with high-speed telephoto lenses and apochromatic lenses. They are available as linear and circular polarizing filters, mostly with MRC and also with SLIM- or oversized wide-angle mounts.
    co w zasadzie oznacza to, o czym wczesniej napisales.

swoja droga, to podziwiam polskiego tlumacza, ktory wyraznie nie "kumal bazy" w temacie filtrow
    www albo tez flickr

Bywalec
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Pięknie to wychwyciłeś Akustyku !

/ A w sklepie mówili: Panie - te kasemanny to czarne krawędzie mają i bliki nie będą powstawać...
    Ostatnio edytowane przez JackC ; 21-07-2008 o 22:20

Początki nałogu

Domyślnie

Szukałem a nie widzę wyraźnej...
    FF, 16-35 czyli 82mm, polar B+W któryś, gruby czy slim musi? Na deklu mi nie zależy. Na polaryzacji na szerokim owszem.

Bywalec Awatar gacek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam!

Jestem niemal zdecydowany na zakup B+W Kasemann, 72mm, najchętniej nie slim. Nie wiecie może, czy można coś takiego dostać w Warszawie? Wyjazd w sobotę
    Szkła: 10-22 + Σ 17-70 + Σ 50/1.4 + 100 macro + takie tam
    Dodatki: 400D + grip + 580EX II + takie tam

Puzzle Canona: 50/1.8, 3 kawałki, od lat 6.

Strona 86 z 148 PierwszyPierwszy ... 3676848586878896136 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów