tego akurat nie powiedzialemponiekad, ta okladzina to moze byc wlasnie to, co zdecydowanie swiadczy na korzysc tych filtrow. sek w tym, ze zeby to ocenic to trzeba by miec mozliwosc obejrzenia i porownania zdjec, wzglednie posluchania opinii kogos, kto uzywal w praktyce i potrafi ocenic ewentualna roznice.
moja uwaga co do cen dotyczyla wylacznie faktu, ze klient jest lupiony z kasy za cos, co producenta kosztuje grosze, a co marketing sprzedaje jako osmy cud swiataco zreszta jest praktyka bardzo powszechna
a tak subiektywnie rzecz biorac, to mam sam dwa polary, z ktorych jeden jest jakims tanim Vivitarem z Allegro a drugi to Hoya Digital. Hoya ma subiektywnie ladniejsze kolory, ale pod wzgledem jakosci optycznej nie mam zastrzezen do zadnego z tych filtrow. biorac pod uwage roznice w cenie miedzy tym Vivitarem a Hoya jestem daleki od przekonywania kogokolwiek do placenia bajonskich sum za te filtry, ktorych jakosc optyczna (bedaca fetyszem dyskusji i uzasadnieniem topienia setek zlotych/euro) i tak jest ograniczana przez wlasnie folie polaryzujaca...![]()
W uzupełnieniu wypowiedzi Mirqxx oraz Akustyka dodam, że zastosowanie lepszych folii w filtrach polaryzacyjnych typu KAESEMANN predysponuje je do stosowania z teleobiektywami.
Absolutnie nie polecam zakupu filtrów polaryzacyjnych B+W w wersji slim ponieważ, pierścień blokujący szybkę jest zbyt delikatny i ma tendencję do samoodkręcania. Jeden filtr zbiłem w plenerze, drugi po upadku ma piękną szramę. Co innego w oprawce F-PROT lub zwykłej – tutaj filtry są już prawie w pancernym wykonaniu.
Poza tym ( ale to już wrażenie subiektywne ) – filtry KSM mają poszerzony zakres polaryzacji. Dają trochę silniejszy efekt polaryzacji i dodatkowo „działają” jeszcze przy takich kątach w stosunku do pozycji słońca, przy których zwykłe filtry polaryzacyjne już nie polaryzują lub też dają minimalny efekt.
Ostatnio edytowane przez JackC ; 21-07-2008 o 21:48
na moj rozum, to to by oznaczalo dosc mocny skok jakosciowy. bo silniejsza polaryzacja oznacza zastosowanie grubszej folii polaryzacyjnej (a przynajmniej o grubszej warstwie blokujacej jeden z "wymiarow" swiatla), co wprost przeklada sie na nizsza jakosc optyczna (bo folia jest znacznie slabszym elementem optycznym niz rozsadne szklo). a tymczasem tu jest sytuacja odwrotna (czy tez po prostu zastosowanie duzo lepszej folii "by design".
poniekad, potrzeba stosowania lepszych filtrow w teleobiektywach jest prawda ogolna, bo to dotyczy nie tylko polarow.
jeżeli chodzi o wersję KSM to nie wiedziałam do końca co oznacza KSM. Jeżeli jest lepsza to kupię![]()
Canon RP + RF 24-240mm, Canon 6D, 40D, Sigma 10-20mm, EF 50mm f/1.8 II, EF 24-105 mm f/4L, EF 70-200mm f/4 IS
Przydały by się tutaj dobre materiały od producenta. Gdzieś w internecie wyczytałem, że filtry KSM produkowane przez B+W nie mieszczą się w ogólnej definicji filtrów KSM i są inne od pozostałych.
Natomiast ten efekt "dodatkowego zakresu polaryzacji" zauważałem jesienią, przy dość ostrym, nisko położonym słońcu. W lecie ( słoneczko wysoko ) różnice są minimalne.
chyba wiem o czym mowisz. na stronie B+W powinien byc do pobrania plik B+W Filter Handbook, w ktorym stoi jak byk:
co w zasadzie oznacza to, o czym wczesniej napisales.The “high-end” polarizing foils of the Käsemann-type filters are neutral in color, they have a higher efficiency
than conventional polarizing foils and they are cemented between high-grade plano-parallel optical glass. The resulting sandwich is then precision-polished
again to achieve highly accurate plano-parallel surfaces. Subsequently they are edge-sealed to protect
the foil against humidity. Brass mounts made on CNC-controlled machines ensure precise seating on the lens. Discriminating photographers regard the B+W Käsemann-Type Polarizing Filter to be the very best of all polarizing filters. They are well suited for applications that require the highest possible imaging quality, especially with high-speed telephoto lenses and apochromatic lenses. They are available as linear and circular polarizing filters, mostly with MRC and also with SLIM- or oversized wide-angle mounts.
swoja droga, to podziwiam polskiego tlumacza, ktory wyraznie nie "kumal bazy" w temacie filtrow![]()
Pięknie to wychwyciłeś Akustyku !
/ A w sklepie mówili: Panie - te kasemanny to czarne krawędzie mają i bliki nie będą powstawać...![]()
Ostatnio edytowane przez JackC ; 21-07-2008 o 22:20
Szukałem a nie widzę wyraźnej...
FF, 16-35 czyli 82mm, polar B+W któryś, gruby czy slim musi? Na deklu mi nie zależy. Na polaryzacji na szerokim owszem.
Witam!
Jestem niemal zdecydowany na zakup B+W Kasemann, 72mm, najchętniej nie slim. Nie wiecie może, czy można coś takiego dostać w Warszawie? Wyjazd w sobotę![]()
Szkła: 10-22 + Σ 17-70 + Σ 50/1.4 + 100 macro + takie tam
Dodatki: 400D + grip + 580EX II + takie tam
Puzzle Canona: 50/1.8, 3 kawałki, od lat 6.