Strona 84 z 148 PierwszyPierwszy ... 3474828384858694134 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 831 do 840 z 1480

Wątek: Filtry polaryzacyjne

Coś już napisał

Domyślnie

jak tam chcecie , poprostu zaproponowalem;-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez www Zobacz posta
    jak tam chcecie , poprostu zaproponowalem;-)
    napisz do optyczne.pl - zrobili fajny test uv, moze zrobia test polarow

Coś już napisał

Domyślnie Fakty i mity o polarach - podsumowanie

Różnice w polarach tak naprawdę występują w jakości powłok jakimi są pokryte te szkiełka.
    O wyższości jednego polara nad drugim jest jakość właśnie tych powłok, a nie szkła (które tak naprawdę powinno być idealną szybką, bez jakichkolwiek wklęsłości czy wypukłości). Jak czytamy, że jest to jakieś super hiper technologia - jest to bełkot reklamowy i nie ma co w to wierzyć. Jedynie na co trzeba patrzeć to jakość wykonania, ilość powłok i głowna najważniejsza rzecz czyli działanie. Najlepszy test to nałożyć 2 polary na siebie (te same) i skręcając na zasadzie gdzie wyobraźmy sobie, że mamy linie na każdym, jeżeli je skręcimy o 90stopni otrzymamy kratkę. W takim właśnie ustawieniu powinniśmy otrzymać idealną czerń. Jeżeli to otrzymamy to filtr jako polaryzacyjny działa na 100% poprawnie. Tak naprawdę teraz co tylko powinno się liczyć to te pozostałe filrt - im więcej tym lepiej, nie generują się bliki czy inne artefakty na zdjęciu.

Co mamy na rynku i w co warto zainwestować mając odpowiedni fundusz (biorę pod uwagę 67mm).

Jeżeli nie obchodzą nas fundusze to wybór jest tylko jeden.
    HELIOPLAN powyżej 450zł
    B+W wersja MRC do 350zł
    Wersja NC jest bez dodatkowych filtrów (więc nie ma sensu w to wchodzić) - do 150zł
    HOYA SUPER DIGITAL PRO1 (najlepszy stosunek jakości do ceny, mniej więcej są podobne) około 200zł.

Były pytania odnośnie HOYA, który lepszy model.
    Odpowiedź brzmi. Wszystko zależy od zastosowania i funduszy. Najlepsza jest wersja PRO1. Ale nie ze względu na jakość optyczną, ale ze względu na uniwersalność.
    Jest typu SLIM (nie powstają nam winietowania przy szerokokątnych obiektywach), posiada gwint z przodu, więc można jeszcze jakiś filtr nakręcić.
    Co do jakości samej optyki to jest to dokładnie to samo co SUPER HMC, SUPER HMC PRO1 i SUPER DMC PRO1 czyli wersja DIGITAL. Wszędzie jest taka sama ilość powłok (12) i są tej samej jakości. Jest to chwyt marketingowy tak naprawdę, a nie jakieś super filtry, które powodują lepszą jakość na filtrze digital czy tylko PRO1 (są to mity). Jak ktoś nie wierzy niech sobie porówna te 3 polarki, fotografując ten sam motyw w tych samych warunkach.
    W stosunku do ceny najlepiej wypada wersja DIGITAL PRO1 (199zł). SUPER HMC PRO1(239zł). SUPER HMC (189zł) - w sumie najmniej opłacala wersja (grubsza, więc winietowanie i bez gwintu - odpowiedź czy opłaca się oszczędzać te 10zł???).
    Producent twierdzi, że wersję digital łatwiej się czyści - nie jest to prawdą. Wszystkie hoya ciężko się czyszczą, ale nie ma co przesadzać. Ludwikiem i innymi płynami bym nie ryzykował (najlepszy jest płyn do np. matrycy lub soczewek i wystarczy nawet zwykła chustecz, delikatnie kulistymi ruchami można takie szkiełko idealnie oczyścić, ale zabawy troszkę jest). Jednak z tym też nie przesadzajmy - delikatne nacieki czy plamki na zdjęciach na 100% nie będą widoczne.
    Reasumując.
    Nie masz kasy wchodzisz w HOYE, albo Marumi.
    Masz full kasy HELIOPLAN. Ew. produkt wypośrodkowany i bdb, ale również drogi B+W (niestety wersja SLIM nie posiada gwintu) - łatwo się czyszczą i obudowy się nie zakleszczą. Różnice są w zasadzie w jakości wykonania, w obrazie???, jeżeli są różnice to w zasadzie niezauważalne. Ja przynajmniej nie zaobserwowałem. B+W MRC EW kontra HOYA (wszystkie wersje). Z chęcią zobaczył bym profesjonalny test.

Więc jak wybierasz dla siebie drogi forumowiczu, bierz pod uwagę. Czyszczenie, cenę, gwinty, SLIM - czyli to co podczas użytkownia może się przydać (a różnic w jakości optycznej od 190zł w zasadzie się nie zauważy).

Ja wybrałem HOYE PRO1 DIGITAL i jestem bardzo zadowolony, ze względu na SLIM i cenę (gdybym miał kaskę kupił bym HELIOPLANA, gdybym dostał, ale to w zasadzie dla własnego zadowolenia, gdzie nie zastanawiał bym się, a może było by lepiej).

A i jeszcze jedno. Z nakręconym UV nie ma też przesadzać, że degradacja obrazu jest jakaś straszna. Oczywiście w pewnych sytacjach mogą powstać dodatkowe efekty jak bliki oraz winietowanie. Tylko pytanie po co nakręcać jeden nadrugi? Wtedy, gdy są kiepkie warunki, a nie chcemy brudzić soczewki obiektywu. Uważam, że im mniej czyści się przednią soczewkę tym lepiej, a UV czy POLAR można do woli (najwyżej w plecy mac 500zł).

Mam nadzieję, że wyjaśniłem. I fajnie będzie jak nie będą już pojawiać się pytania jaki filtr na 77mm bo zasada jest podobna i nie ma ciągnąć tego wątku - ledwo co przez niego przebrnąłem. Starałem się zebrać to wszystko w jedną całość. Poniżej 150zł nie ma co schodzić czy w jakąś HAMAę z marketu bo różnica w jakości na pewno będzie widoczna.

Więc jeszcze raz powtórze kolejność:
    HELIOPLAN, B+W i HOYA(MARUMI) - egzotyków nie ma co brać.
    Pozdrawiam

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie Filtr polaryzacyjny 77mm

Witam. Zamierzam kupić filtr polaryzacyjny 77mm . Niestety środki są ograniczone - 200zł Doradzicie co dobrej jakości ( wiem że to trochę mało na super jakość ) w tej cenie znajdę na allegro lub jakimś sklepie. Może być używany

Początki nałogu Awatar sbogdan1
    Miasto
    k.Bielska - Białej

Domyślnie

Moim skromnym zdaniem nie warto inwestować w półśrodki ,takim minimum to HOYA ,kup raz a porządnie jeśli masz w dodatku wypasione szkło to tym bardziej powinieneś mieć coś konkretnego z przodu ,czasem nie łatwo jest dozbierać tych parę złociszczy ale tak jak piszę półśrodki nie sprawdzają się.
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

to już było tyle razy
    http://canon-board.info/search.php?q...ar&titleonly=1
    http://canon-board.info/search.php?q...ny&titleonly=1
    http://canon-board.info/search.php?q...tr&titleonly=1

tu ogromny wątek (przyklejony!)
    http://canon-board.info/showthread.php?t=837

natomiast, żeby zamknąć temat to potrzeba od Ciebie jeszcze informacji na jaki obiektyw ma być ten filtr?
    by było wiadomo czy będzie potrzebny slim czy też wystarczy filtr w zwykłej (grubszej) oprawce (a na slim to raczej nie wyrobisz w 200zł)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

Tak ale filtrów HOYi jest wiele rodzajów tanie średnie i drogie

Co do szkła to C 70-200 F2,8

Wiem że temat był poruszany wielokrotnie, czytałem te wątki. Chodziło mi o rade co wybrać z tego co jest na rynku aktualnie
    Ewentualnie jaki filtr kupić w rozsądnej cenie- może dozbieram kasę

Uzależniony

Domyślnie

Ja kupiłem Hoyę w tym rozmiarze za jakieś 120 zł netto. Działa.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOP.Dorian Zobacz posta
    Chodziło mi o rade co wybrać z tego co jest na rynku aktualnie.
    http://www.allegro.pl/19937_77mm.htm...&change_view=1
    ja bym z tego wybrał Hoya Pro1 Digital, najtaniej za 225zł.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Potwierdzam Hoya Pro1 Digital, sprawuje się naprawdę dobrze. Jedyny minus to czyszczenie, ale i to da się zrobić.
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Strona 84 z 148 PierwszyPierwszy ... 3474828384858694134 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów