Strona 78 z 148 PierwszyPierwszy ... 2868767778798088128 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 771 do 780 z 1480

Wątek: Filtry polaryzacyjne

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Czasami nawet zgrabne dziewczęce palce nic nie pomogą. W moim 75-300 po założeniu osłony (dł. 5.5 cm.) nie ma żadnej możliwości kręcenia filtrem, chyba że takową osłonę usunę. Moim zdaniem jeżeli mamy czas i motyw jest "nieruchomy" możemy się bawić w roszady polar-osłona jednakże w przypadku bardziej dynamicznych scen i częstego kręcenia polarem większa osłona będzie tylko utrudniała bądź całkowicie uniemożliwiała wykonanie ujęcia o odpowiednim efekcie.
    EOS + Speedlite

bartsim
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez barttech Zobacz posta
    No dobra...ja tak powiem wam czytalem ten watek i powracalem do niego milion razy ...jako ze siedze w dublinie, nie maja nic z B + W i pan sprzedawca pow ze ogolnie do Eire nie sa sprowadzane WOGOLE!!!! Tak wiec po 2 miesiecznej walce o filtr i poszukiwaniu (czyt) przeszukiwaniu calego centrum okazalo sie ze maja tu tylko Hoye i nic poza tym :-(
    Witaj! Ja rowniez mieszkam w Dublinie i jakos mnie to nie dziwi z ta dostepnoscia
    filtrow tutaj; to po prostu porazka Ja decyduje sie na zakup na ebayu (ie/uk) - dziwie sie Tobie, ze nie zainteresowales sie ta opcja. Ceny sa duzo nizsze lub nizsze niz w PL, a nawet kupujac w HK, jesli zdarzy sie, ze celnicy sie dopieprza, to ... i tak jest taniej

Ja mam pytanko w zwiazku z gl. tematem. Otoz, jak wielu na forum, przymierzam sie do kupna ktoregos z wyzszej polki do 17-55 f/2.8 i wybor
    zawezylem do B+W i Marumi. Zalezy mi na filtrze w wersji "slim" ze wzgledu na ewent. winietowanie na szerokim kacie. Obecnie na ebayu znalazlem tylko B+W - ktore z ponizszych wedlug Was by sie nadawaly do tego szkla, i czy ten ostatni (najtanszy) to wersja "slim"?

http://cgi.ebay.ie/B-W-77mm-kaeseman...QQcmdZViewItem

http://cgi.ebay.ie/B-W-77mm-MRC-SLIM...QQcmdZViewItem

http://cgi.ebay.ie/B-W-77mm-MRC-Circ...QQcmdZViewItem

Pozdrawiam serdecznie i dzieki z gory za ewent. odpowiedzi ;-)

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartsim Zobacz posta
    Otoz, jak wielu na forum, przymierzam sie do kupna ktoregos z wyzszej polki do 17-55 f/2.8 i wybor
    zawezylem do B+W i Marumi. Zalezy mi na filtrze w wersji "slim" ze wzgledu na ewent. winietowanie na szerokim kacie.
    Zwykły B+W (nie slim) nie winietuje na 17-55, jest tańszy i można na niego nałożyć dekielek...
    Body, stałki, zoomik

bartsim
    Guest

Wink

Cytat Zamieszczone przez tomdz Zobacz posta
    Zwykły B+W (nie slim) nie winietuje na 17-55, jest tańszy i można na niego nałożyć dekielek...
    No super, tylko ze na fotozoom.pl pisza np. :
    "W przypadku obiektywów o bardzo szerokim kącie (20, 18mm) konieczne jest zastosowanie filtra w oprawie typu SLIM."

http://www.fotozoom.pl/B+W.php?wybor=4

.. wiec juz sam nie wiem :/
    Kurcze, zalezy mi na tym, by byla mozliwosc zalozenia oryginalnego dekielka, brak winiety, no i by cena nie powalala. Jesli mozesz sie ustosunkowac do powyzszego cytatu, to bede wdzieczny :wink:

Pozdrawiam serdecznie

Początki nałogu Awatar Hiv
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Koledzy w związku z wyjazdem potrzebuje na szybko porady.

Potrzebuje polarka na 24-70L. Wybrałem dwa ale nie mogę sie zdecydować:

a) B+W normal 77mm
    b) Hoya HMC 77mm

Oba w praktycznie identycznej cenie. Zastanawiam sie tylko który sprawdzi sie lepiej na fotkach i czy czasami nie muszę poszukać jakiejś wersji slim(chodzi o to czy nie bedzie winiety z 30D i 5D).

Czekam na jakieś konstruktywne porady i z góry dzięki!
    Ostatnio edytowane przez Hiv ; 27-04-2008 o 22:21
    2x5DII + 16-35L + 24L + 35L + 85 1.8 + 135L + 70-200 f2.8L IS + 2x580ex II i inne graty do błyskania

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hiv Zobacz posta
    Koledzy w związku z wyjazdem potrzebuje na szybko porady.

Potrzebuje polarka na 24-70L. Wybrałem dwa ale nie mogę sie zdecydować:

a) B+W normal 77mm
    b) Hoya HMC 77mm

Oba w praktycznie identycznej cenie. Zastanawiam sie tylko który sprawdzi sie lepiej na fotkach i czy czasami nie muszę poszukać jakiejś wersji slim(chodzi o to czy nie bedzie winiety z 30D i 5D).

Czekam na jakieś konstruktywne porady i z góry dzięki!
    Ja nie mam szczęscia do sprzetu. Pierwszy B+W SLIM rozpadł się w ręku. Wskoczył pierścień utrzymujący górną soczewkę. Drugi przyjechał brudny od paluchów (foto-plus z Krakowa)...
    Wcześniej miałem marumi i było wszystko tip-top. Kupiłem inny, bo zmieniałem średnicę i "szarpnąłem się" na droższy sprzęt. W sumie niepotrzebnie

Ja nie widzę jakiejś super różnicy pomiędzy marumi a B+W, "a jak nie widać różnicy to po co przepłacać?"

Na B+W mam niebieskawy zafarb i nie wiem czy to normalne. Wydaje mi się, że marumi był bardziej naturalny pod tym względem. Ale dopiero uczę się robić zdjecia polarem...
    Ostatnio edytowane przez ErnestPierwszy ; 27-04-2008 o 23:03

Uzależniony Awatar comatus
    Miasto
    Wybrzeże Pucyfiku

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartsim Zobacz posta
    "W przypadku obiektywów o bardzo szerokim kącie (20, 18mm) konieczne jest zastosowanie filtra w oprawie typu SLIM."
    Ale to chyba dopiero na FF 18 będzie bardzo szerokim kątem, na cropie to jest raczej tylko szeroki kąt. Ja używałem normalnych oprawek przy kicie i było OK, dopiero do 10-22 zdecydowałem się na slim - i teraz też jest OK

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukasz b Zobacz posta
    Marumi miałem wiecej nie kupie
    Dlaczego?

bartsim
    Guest

Domyślnie

OK, to B+W MRC F-Pro wystarczy w moim przypadku?
    A konkretnie ten model:
    http://cgi.ebay.ie/B-W-77mm-MRC-Circ...QQcmdZViewItem

Dzieki za odpowiedz z gory ;-)

Początki nałogu Awatar Hiv
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ErnestPierwszy Zobacz posta
    Ja nie mam szczęscia do sprzetu. Pierwszy B+W SLIM rozpadł się w ręku. Wskoczył pierścień utrzymujący górną soczewkę. Drugi przyjechał brudny od paluchów (foto-plus z Krakowa)...
    Wcześniej miałem marumi i było wszystko tip-top. Kupiłem inny, bo zmieniałem średnicę i "szarpnąłem się" na droższy sprzęt. W sumie niepotrzebnie

Ja nie widzę jakiejś super różnicy pomiędzy marumi a B+W, "a jak nie widać różnicy to po co przepłacać?"

Na B+W mam niebieskawy zafarb i nie wiem czy to normalne. Wydaje mi się, że marumi był bardziej naturalny pod tym względem. Ale dopiero uczę się robić zdjecia polarem...
    Więc może jednak Hoya?
    2x5DII + 16-35L + 24L + 35L + 85 1.8 + 135L + 70-200 f2.8L IS + 2x580ex II i inne graty do błyskania

Strona 78 z 148 PierwszyPierwszy ... 2868767778798088128 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów