Po przeczytaniu tego wszystkiego to juz nie wiem co mam kupic do swojego tamrona 17-50 jako oslone na obiektyw.
Po przeczytaniu tego wszystkiego to juz nie wiem co mam kupic do swojego tamrona 17-50 jako oslone na obiektyw.
A tak wlasciwie to ktory filtr lepiej sprawdzi sie jako oslona polar czy UV?
czy jakakolwiek seria filtrów hoya jeśli chodzi o UV jest godna polecenia?
na czym polega dopasowanie wilkości średnicy filtra do obiektywu, jaki powinien byc jego rozmiar w przypadku gdy posiadam kitowy obiektyw w eosie 400d i czy są jakieś przejściówki zeby tez pasował do tamrona 70-300?
Na obiektywie w okolicach przedniej soczewki jest podawana srednica oznaczona znakiem "fi" i dwucyfrowa liczba np.58.To samo jest na oprawce filtra.
Mozna stosowac redukcje gwintów tak zeby jeden filtr mógl byc stosowany w kilku obiektywach.Moze to miec zastosowanie np.w filtrach polaryzacyjnych.W innych na ogoł tracimy wtedy mozliwosc zalozenia osłony przeciwsłonecznej.Pozdrawiam.
posiadam dwa obiektywy o średnicach: 62; 58 i z tego co się zdążyłem zorientować są dwa rodzaje redukcji do tego: 62>58 i 58>62, pytanie moje brzmi czy jeśli wybiorę drugą opcję, to czy nie wystąpi wtedy efekty winiety w momencie nałożenia na wiekszy obiektyw reduktora zmniejszającego do średnicy 58 i czy w przypadku pierwszej opcji tez mogą jakieś konsekwencje tego nastąpić. Również chciałbym się spytać jaki filtr ND i Polaryzacyjny byście polecili do kitowego obiektywu canona 400d dla początkującego?