Strona 55 z 148 PierwszyPierwszy ... 545535455565765105 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 541 do 550 z 1480

Wątek: Filtry polaryzacyjne

Bywalec Awatar PROF
    Miasto
    Rybnik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thinredline Zobacz posta
    czy nie wydaje Wam sie, że wydawanie kwot rzędu 300zł i więcej za filtr to lekka przesada?
    ja wydalem na swojego 580 zeta i nie uwazam tego za przesade, chocby dlatego ze filtr to zauwazalny elelemnt ukladu optycznego partu (a na tym sie nie oszczedza) i chocby dlatego ze tylko lepsze i drozsze filtry maja porzadne powloki kotre sie normalnie czysci w przypadku zabrudzenia (ktore predzej czy pozniej napewno nastapi)

P.S. pomijam fakt redukcji flar i reflexow, i utraty swiatlosci, co pw rzypadku posiadania jasnych szkielek tez jest (troche ale jednak) istotne

30D, EF 24-70 f2.8 L USM, 70-200 f2.8 L IS USM, EF 100 f/2.8 Macro USM
    Moje PlFoto , Digart , Obiektywni , OnePhoto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sal Zobacz posta
    Nie.
    To samo myślisz o tych, którzy kupują obiektywy za 6k albo więcej?
    Wrażenie subiektywne
    Mam akurat Elkę 400 ale to przynajmniej czuję w ręce :wink:

Początki nałogu Awatar Diabeł
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Po przeczytaniu całego postu o filtrach polaryzacyjnych, nasunęło mi się kilka pytań które pomogą mi wybrać filtr o średnicy 77mm, który będzie dokręcany na 17-40 przy 30D i analogu 33.
    Pod uwagę ostatecznie biorę filtry B+W MRC slim oraz Marumi ( aktualnie w Raysfoto mają najtaniej).
    Marumi MC-WPC Slim -352 zł 10 powłok
    Marumi CPL DHG – 352 zł 8 powłok
    B+W MRC slim -475 zł ???? powłok
    Jak to jest z filtrami Marumii ich łatwą podatnością na zarysowania. Czy wymienione filtry Marumi, rzeczywiście są slim i nie ma winiety przy ogniskowych poniżej 20mm. Czytałem gdzieś, że to slim to jest dodawane przez dystrybutora tych filtrów, których oprawa ma 5mm grubości, więc niewiele mniej od B+W w oprawce F-Pro.
    Czy warto dopłacić 123 zł do filtra B+W? Kilka osób pisał, że przesiadło się z filtrów Hoya na B+W i byli bardzo zadowoleni. Czy jest ktoś może kto przesiadł się z Marumi na B+W i może coś o różnicy pomiędzy jakością tych filtrów napisać?

Domyślnie

czy w takim razie cos posredniego w stylu hoya hmc bedzie rozsadnym wyborem? naprawde wydawac 4 stowki na male kolko ze szkielkiem mi szkoda

Huckerfire
    Guest

Domyślnie

Filtry Hoyi nie są aż tak drogie a warte wydania paru groszy więcej niż na inne szkiełka. Wiele osób narzeka na czyszczenie tych filtrów lecz łatwo w sieci znaleść parę praktycznych porad - tj. np. używanie ściereczki z mikrowłóknami. Ja swego czasu używałem Hoye i zawsze byłem bardzo zadowolony z rezutlatów, więc jak mogę to polecam.
    A o filtry niestety trzeba dbać!

Początki nałogu Awatar Diabeł
    Miasto
    Płock

Domyślnie

tylko że Hoya w foto plus jest droższa od B+W
    A te filtry Hoya to są slimy?

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Miał ktoś z Was fizycznie na obiektywie filtr marumi i b+w lub heliopan?

Kupiłem b+w i się rozpadł, więc zastanawiam się nad marumi lub heliopanem lub nawet ponownie b+w.

Tylko czy ktoś to z Was fizycznie stwierdził, że TAK widać różnicę pomiędzy marumi a b+w...

Już wydałem kasę na B+W 77 mrc slim więc kwoty do 550 zł mnie nie przerażają. Chodzi o fizyczne właściwości samego filtra >> w praktyce a nie w marketingowej teorii.
    Ostatnio edytowane przez ErnestPierwszy ; 11-07-2007 o 13:00

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Diabeł Zobacz posta
    Marumi MC-WPC Slim -352 zł 10 powłok
    Marumi CPL DHG – 352 zł 8 powłok
    Jak to jest z filtrami Marumii ich łatwą podatnością na zarysowania. Czy wymienione filtry Marumi, rzeczywiście są slim i nie ma winiety przy ogniskowych poniżej 20mm.
    Mam któryś z tych modeli. Nie pamiętam teraz dokładnie nazwy. Na 17-40 nic nie winietuje, ale na cropie to daje 28. Zarysowań też nie zauważyłem. Marumi to solidna firma tak, że nie ma mowy o jakiejś amatorszczyźnie. Czy chcesz dopłacić parę złotych do B+W to raczej kwestia nazwy marki na Twoim obiektywie

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Witam..
    A jak mam pytanko odnośnie filtrów Marumi..
    Czym się tak naprawdę różnią filtry CPL DHG 77mm (http://www.transit.pl/shop.php?a=opi...&categorie=167) i CPL MC 77mm
    (http://www.transit.pl/shop.php?a=opi...&categorie=167) - z opisu jakoś nie wynika czemu DCH jest dedykowana do cyfry, na raysfoto jest napisane "Filtry Marumi w wersji podstawowej powlekane są 2, a filtry w wersji oznaczanej "MC" 8 powłokami przeciwodblaskowymi MC (Multi - Coated)." i generalnie na raysforo nie ma w ogóle opisu filtrów DHG..
    Czy Ktoś może napisać czym się różnią.
    Pozdrowienia
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Strona 55 z 148 PierwszyPierwszy ... 545535455565765105 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów