Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl
PRO1/SHMC mają więcej powłok, więc na pewno są lepsze. Weź tylko pod uwagę, że ten PRO1 to wersja slim (w każdym razie ja nie spotkałem się z inną wersją PRO1) i nie ma gwintu umożliwiającego nakręcenie dodatkowego filtra od przodu/założenie dekielka na obiektyw.
Sam musisz zdecydować, czego potrzebujesz. Sama jakość optyczna PRO1 będzie trochę lepsza od HMC.
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl
czy nie wydaje Wam sie, że wydawanie kwot rzędu 300zł i więcej za filtr to lekka przesada?
Kiedys mi sie wydawalo ze tak. Kupilem tani filtr. Potem mialem okazje pozyczyc drogi filtr i porownac (nie testowo, zyciowo fotki w terenie) i kupilem drogi filtr. Wiec w sumie wydalem wiecej niz moglem, gdybym od razu kupil pozadny filtr.
Wiec to jest dopiero lekka w rozrzutnosci przesada kupic najpierw tani, przekonac sie ze jest do pupy i dopiero kupic wlasciwy.
Tez sie z tym nie zgodze. Mam "polara" HAMA i w zasadzie obojętnie jak by nim krecił, zawsze jest tak samo, a jakosć zdjecia (subiektywnie) jest zawsze mierna.
Przez chwile miałem okazje załozyc polara B+W i zobaczyłem, ze rzeczywiscie taki filtr działa i nie masakruje jakości zdjecia.
Teraz zbieram na takiego - niestety 416PLN, ale k...a uskładam![]()
40D | 17-40/4L | 70-200/4L | 50/1.8 | 420EX | ... I z tego wychodzi: www.kolec.cba.pl
---------------------
Post ten wyraza opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie moze on byc wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym nastepujacym po nim dniu.
Autor zastrzega sobie prawo do zmiany pogladów, bez podawania przyczyny.
Po przeczytaniu całego postu o filtrach polaryzacyjnych, nasunęło mi się kilka pytań które pomogą mi wybrać filtr o średnicy 77mm, który będzie dokręcany na 17-40 przy 30D i analogu 33.
Pod uwagę ostatecznie biorę filtry B+W MRC slim oraz Marumi ( aktualnie w Raysfoto mają najtaniej).
Marumi MC-WPC Slim -352 zł 10 powłok
Marumi CPL DHG – 352 zł 8 powłok
B+W MRC slim -475 zł ???? powłok
Jak to jest z filtrami Marumii ich łatwą podatnością na zarysowania. Czy wymienione filtry Marumi, rzeczywiście są slim i nie ma winiety przy ogniskowych poniżej 20mm. Czytałem gdzieś, że to slim to jest dodawane przez dystrybutora tych filtrów, których oprawa ma 5mm grubości, więc niewiele mniej od B+W w oprawce F-Pro.
Czy warto dopłacić 123 zł do filtra B+W? Kilka osób pisał, że przesiadło się z filtrów Hoya na B+W i byli bardzo zadowoleni. Czy jest ktoś może kto przesiadł się z Marumi na B+W i może coś o różnicy pomiędzy jakością tych filtrów napisać?