Cytat Zamieszczone przez nutshell Zobacz posta
Dzięki Ci!
Czyli jak kupię np. Tamrona 17-50/2.8, do niego filtr z gwintem 67 i do tego wszystkiego redukcje 58/67 powinno wszystko działać sprawnie? (filtr z pozostałymi obiektywami i redukcją mam na myśli)
Sory za takie pytania, ale jakoś czuję się pewniej, jeśli tłumaczy mi się pewne kwestie jak krowie na rowie
Tak, będzie działać. Problemy z winietą mogły by się ewentualnie pojawić przy szerokokątnym obiektywie (28mm lub szerzej) dokręconym do aparatu pełnoklatkowego.
Po powrocie z Bieszczad i zrzuceniu zdjęć na komputer, miałam ochotę go zutylizować wrr
Zresztą, może częściowo z mojej winy zdjęcia nie były takie jakie być powinny, ale i tak nie mam serca do tego obiektywu
No mój, póki go używałem, był akceptowalnie ostry. A jak trafiały się mydlane zdjęcia to po wnikliwej analizie ostrość się zazwyczaj gdzieś odnajdywała, w jakimś dziwnym miejscu - tak to jest jak człowiek ma 7 pkt AF i uważa że aparat na pewno wyostrzy dobrze, zamiast patrzeć, przed zrobieniem zdjęcia, który punkcik mruga ;-) Z drugiej strony w 18-55 zdarzają się ponoć duże różnice, pomiędzy egzemplarzami.