Strona 30 z 148 PierwszyPierwszy ... 2028293031324080130 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 1480

Wątek: Filtry polaryzacyjne

Uzależniony Awatar Routlaw
    Miasto
    Brwinów k. Warszawy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt
    Wszystko dobrze, dopóki ten "nadmiarowy" filtr mieści się w osłonie przeciwsłonecznej :-)
    napewno sie nie zmieści.. poza tym np do KITa wogóle nie mam osłony.. Do Sigmy 70-300 nigdy nie miałem założonej.. Ale są podobno osłony montowane na gwincie filtra. Nawet chyba widziałem je w ofercie raysfoto
    14, 24, 50, 85, 135, 70-200

BLOG

H-u-d-y
    Guest

Domyślnie

W takim wy padku dobrze byłoby przemyślec system Cokin, konkretnie rozmiar P. Wiekszy jest lepszy bo w przyszłości niebędziesz musiał zmieniac z A na P (a mówią że rozmiar sie nie liczy :-) Załatwia on sprawę i rozmiaru filtra, i osłony przeciwsłonecznej i dowolnych połówek. Jesli nie wiesz co to za system zapytaj googli. Jeśli myslisz poważnie(j) o fotografii to warto w niego zainwestować.

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

System cokin P jest dobrym pomysłem , trzeba tylko zaakceptować pewną nieporęczność w manewrowaniu filtrami okrągłymi , także składanie i rozkładanie go jest nieco czasochłonne i najlepiej robić to nie spiesząc się . Poza tym wielokrotnie już była podnoszona kwestia relacji ceny do jakości P164 ( oryginału , bo podróbki to tragedia - i dotyczy to całego osprzętu z jakim miałem do czynienia ) .
    Jak wszędzie - są wady i zalety , musisz sam zdecydować , co będzie dla Ciebie istotniejsze . Można mieć przecież nakręcany polar i system P z połówkami - wbrew pozorom nieźle się sprawdza .

Początki nałogu

Domyślnie

Na Hakuby radze uwazac, maja czasem zle napylone powloki.
    Ja juz nie kupuje.

Uzależniony Awatar Routlaw
    Miasto
    Brwinów k. Warszawy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez H-u-d-y
    Jesli nie wiesz co to za system zapytaj googli.
    Wiem bo mam
    14, 24, 50, 85, 135, 70-200

BLOG

Domyślnie

Wybor padl na HOYA HMC 58MM, za okazyjna cene udalo mi sie zakupic go od uzytkowniaka tego forum.

Dzieki za udzielone popdpowiedzi. A system Cokina wyglada calkiem, calkiem

Domyślnie

heh, poprzedni uzytkownik tez byl bardzo zadowolony z tego filtra

Domyślnie

Idac za ciosem...czy istnieja oprocz systemu Cokina filtry szare polowkowe ktore mozna by modyfikowac w pionie tak jak w wczesniej wspomnianym systemie? Widzialem polowkowe szare na gwint ale mozna go tylko wokol osi obracac i chyba nie jest to praktyczne bo kazde zdjecie musisz miec wykadrowane tak aby linia horyzontu byla na srodku kadru.

Bywalec

Domyślnie Jaki filtr polaryzacyjny?

Witam,

Mam Sigme 70-300mm f/4-5.6 DG APO Macro. No i tak zauważyłem że w "NORMAL" na 300mm lekko traci kolorki. Może tylko tak mi się wydaje, bo mam obsesje na punkcie dobrze nasyconych zdjeć. No i z tym wiąze się moje pytanie. Jaki filtr polaryzujący kupić do tej Sigmy?

Tylko proszę o propozycje tak w granicach rozsądku, a nie:
    B+W Pol-CIR MRC za 499zł bo to lekka przesada jak dla mnie.

Zalezało mi by na czyms tanim a jednocześnie dobrym.
    Canon 350D EOS | Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 | Velbon CX 440 | Kingston CompactFlash 1GB | Soczewki makro: +1d, +1d, +2d, +4d, +10d

Początki nałogu
    Miasto
    Trudnopowiedzieć, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robson01
    Oznaczenia w filtrach Marumi:
    CPL-polar kołowy, CPL MC-z powłokami, Wide CPL- polar kołowy slim, Wide CPL MC- jak poprzedni plus powłoki przeciwodblaskowe.
    UV MC-UV z powłokami. Są jeszcze inne(konwersyjne,szare,połówkowe, zmiękczające itp.) tylko nie wiem o które Tobie chodzi.

A czy mozecie cos o tych Marumi powiedziec... so OK czy nie zbyt mam zestaw HOYA i potrzebuje nowy kupic do 24-70 Canona... 77mm

To co wybrac....
    Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
    Take nothing but pictures, leave nothing but footprints

Strona 30 z 148 PierwszyPierwszy ... 2028293031324080130 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów