wiem, że różnica w cenie to głównie ilośc powłok, ale czy tylko??Zamieszczone przez piast9
wiem, że różnica w cenie to głównie ilośc powłok, ale czy tylko??Zamieszczone przez piast9
Ja posiadam tanią Hamę z allegro (ok. 70 zł), którą wiele osób krytykuje. Szczerze mówiąc nie przejmuję się tym, ponieważ nie jest znowu aż taka zła (uwaga- nie bawię się w testy porównawcze, tablice etc.) Co prawda tracę światło, nie jest bowiem super jasna, ale i tak często korzystam ze statywu, więc ten problem odpada. Zdjęcie zrobione filtrem polaryzacyjnym, kołowym Hama: http://www.galeria.i365.pl/alexlie/widoki/osiek2.htm Dla mnie jest ok.
Pewnie jeszcze jakość polaryzatora. Za dużo różnych polarów nie miałem, kupiłem Hamy HMC, ale miałem fizykę w szkole. Moim zdaniem można jakoś polaryzatora łatwo sprawdzić korzystając ze źródła światła spolaryzowanego liniowo - np. wyświetlacz LCD w aparacieZamieszczone przez marekb
- trzymając tak, jak przy nakręceniu na obiektyw, a więc polaryzatorem liniowym w stronę źródła światła, powinno dać się uzyskać w pewnym położeniu całkowite zaczernienie.
- trzymając odwrotnie, a więc kołowym w stronę źródła światła, zmian nie powinno być widać.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Przyleciała już do mnie HOYA standard
Narazie efekt oglądałem tylko w wizjerze no i jestem pozytywnie zaskoczony.
Pierwsza rolka będzie już jutro do odebrania, więc jeżeli coś ładnego wyjdzie, pokażę efekt![]()
EOS 400D| Sigma 24-70 1:3.5-4.5 HF Aspherical(62mm)| EF 38-76 1:4.5-5.6 | EF 100-300 1:4.5-5.6 USM| Speedlite 430EZ| HOYA Standard: CIR-POLARIZING (62mm)
Sprzedam: EOS3000 + EF 38-76 1:4.5-5.6
W tym przypadku nie ma znaczenia "kołowość" filtra, ponieważ liniowe też są regulowane pierścieniem, lecz sposób mocowania filtra do obracającej się podczas ostrzenia końcówki obiektywu, co powoduje również obrót filtra i zmianę polaryzacji.Zamieszczone przez Zaibatsu
Hmmm... a może uniwersalny adapter Cokina na śrubki dałoby się przykręcic do nieruchomej części obiektywu, ale to raczej przerost formy nad treścią...
Na którymś forum czytałem, że niektórzy radzą sobie przez przytrzymanie ręką ruchomego pierścienia filtra podczas ostrzenia, aby się nie obrócił w stosunku do fotografowanej sceny (obraca się luźno na ostrzącym obiektywie :wink: ).
Pozdrawiam
Canon S1 IS / 400d + kit + 50/1.8
IMHO dobrze Ci koledzy poradzili i dobrze wybrałeś. Wg mnie dla przeciętnego amatora to wystarczy.Zamieszczone przez marlon
Istotne, że filtr ten posiada powłoki przeciwodblaskowe. Dla siebie również wybrałem filtry na podobnym poziomie (Hakuba MC), ponieważ uważam, że drogie filtry wielopowłokowe (HMC, SHMC) mogą pokazać swoją wyższość dopiero w przypadku obiektywów klasy "L".
Ponizej kilka linkow do moich wcześniejszych opinii na ten temat:
http://canon-board.info/showpost.php...42&postcount=7
http://canon-board.info/showpost.php...1&postcount=17
http://canon-board.info/showpost.php...1&postcount=14
Trzymam za słowo :-)Zamieszczone przez marlon
No to dotrzymuję słowaTrzymam za słowoNie rozpatrujcie tego pod kątem artystyczno/technicznym, bo cudów nie ma
Powiedzcie tylko czy tak powinien działać polar
tu IMO wszystko jest dobrze jeżeli chodzi o efekt.
a tu już niestety gorzej. Być może, a może nawet NA PEWNO to mój techniczny błąd![]()
EOS 400D| Sigma 24-70 1:3.5-4.5 HF Aspherical(62mm)| EF 38-76 1:4.5-5.6 | EF 100-300 1:4.5-5.6 USM| Speedlite 430EZ| HOYA Standard: CIR-POLARIZING (62mm)
polary zwykle dzialaja w jeden sposob ;-) .. jesli niebo jest bardziej niebieskie (a widze, ze jest:-) a refleksy na szybach znikaja (domyslam sie, ze pod tym wzgledem Twoj polar nie odstaje od całej reszty polarow ;-) to wszystko jest OK!!! udanej zabawy z nowym nabytkiem :-)
aha, najlepiej robic zdjecia pod katem 90 stopni w stosunku do slonca - daje najlepsze rezultaty..na szerokim kacie, gdy slonce jest w kadrze lub blisko kadru, moga sie pojawic nieladne przejscia tonalne z bieli w blekit - niestety filtr nie dziala pod slonce :-(
Dołączę się do wątku z pytaniem:
Czy bywają zauważalne różnice w "sile polaryzacji" różnych filtrów. Tzn czy bywaja takie, które polaryzują mniej a inne bardziej?
A jak już się nauczę robić zdjęcia to kupię sobie analoga...
Gdybyś miał szkło klasy L, to różnica między np. Hoyą STANDARD, a SHMC byłaby na pewno zauważalna. Jeśli jednak dysponujesz obiektywem z tej niższej półki, IMO - nie ma co rzucać się na bardzo drogie filtry, często przekraczające wartość samego obiektywu.