Strona 133 z 148 PierwszyPierwszy ... 3383123131132133134135143 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 321 do 1 330 z 1480

Wątek: Filtry polaryzacyjne

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez model Zobacz posta
    No ja raczej nie traktuję tłuszczem soczewek ani aparatu Zazwyczaj jakieś zacieki od deszczu, pyłki i inne syfy.
    Smalcem to faktycznie nie , ale ślady po palcach już z "definicji" są tłuste :grin:.

Coś już napisał

Domyślnie

Może korzysta ktoś z filtra 58mm z redukcją na 52mm na C28/2.8?
    Zastanawia mnie czy nie będzie winietki od takiej operacji.
    Z 28/2.8 korzystam sporadycznie, filtr wolałbym zakupić do setki macro, ale byłbym bardzo zadowolony jakby z powodzeniem można było go wykorzystać do 28mm.
    Puszka ff.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Ale musi być dobra mikrofibra (połyskująca), w trudnych sytuacjach (tłuszcz) dodatkowo alkohol izopropylenowy i jest czysto.
    coś o tym wiem. Miałem Marumi 58mm i strasznie się brudził. Mam do Sigmy 72mm Hoya HD i tutaj niebo a ziemia.

Teraz szukam jakiegoś do Canon 17-40 L. Coś możecie polecić konkretnego?

Hoya HD w porównaniu z Marumi 58mm daje bladszy błekit na niebie. Natomiast jak na moje oko znów całkiem dobry jest lazur we wodzie, natomiast odblaski i refleksy na wodzie już gorzej eliminuje.
    Canon 650D | Sigma 50mm 1.4F | C 16-35mm L II | S 17-70mm F2.8-4.5 | Canon 580ex II

Flickr

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

jakie polary się teraz kupuję?

co byście polecili na średnicę 82mm w cenie ok. 200 zł?
    czy któryś z tych jest godny polecenia? http://allegro.pl/filtr-polaryzacyjn...175401751.html, Hoya bez powłok (?) http://allegro.pl/filtr-hoya-cir-pl-...165619496.html i w ogóle jakiś wynalazek kosmiczny http://allegro.pl/filtr-hoya-hrt-cir...165619488.html

czy do 16-35 trzeba wziąć slim, czy wystarczy zwykła ramka?
    dzięki
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Miasto
    Legnica

Domyślnie

Do 200 zł za 82 mm, to sobie lepiej dać spokój . Szkoda zachodu.
    Do 16-35 slim, gdyż do ok. 27 mm będzie winieta na zwykłym.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Do 200 zł za 82 mm, to sobie lepiej dać spokój . Szkoda zachodu.
    Do 16-35 slim, gdyż do ok. 27 mm będzie winieta na zwykłym.
    ale masz na mysli taki zwykly pokroju jakiejs Hoyi?

w troche innej sytuacji, bo na 17-40 uzywam polarow Marumi (Super DHG albo DHG) i mi to nie winietuje nawet w najszerszej pozycji. to nie jest oprawka slim, chociaz tez nie gruba - razem, zusammen, to moze to ma ze 4 mm grubosci...

co do jakosci tanich filtrow... mialem ostatnio okazje zalozyc i sprawdzic polara Polaroida na 24-105 (z kompletu kilku roznicych filtrow: http://amzn.to/zzWF26). pod wzgledem rozdzielczosci, wbrew pozorom, to az tak nie siada - na pewno nie na tyle, zeby 16-35 zepsuc mankamentem jest przeklamanie kolorow, bo to jest chyba ze szkla okiennego robione, zeby bylo taniej ale jesli da sie za 130 PLN zrobic zestaw 4 filtrow nie paszkecacych rozdzielczosci, to mysle, ze do 200 PLN da sie sprzedac nowy, uczciwy optycznie polar.
    www albo tez flickr

Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ale masz na mysli taki zwykly pokroju jakiejs Hoyi?

w troche innej sytuacji, bo na 17-40 uzywam polarow Marumi (Super DHG albo DHG) i mi to nie winietuje nawet w najszerszej pozycji. to nie jest oprawka slim, chociaz tez nie gruba - razem, zusammen, to moze to ma ze 4 mm grubosci...

co do jakosci tanich filtrow... mialem ostatnio okazje zalozyc i sprawdzic polara Polaroida na 24-105 (z kompletu kilku roznicych filtrow: http://amzn.to/zzWF26). pod wzgledem rozdzielczosci, wbrew pozorom, to az tak nie siada - na pewno nie na tyle, zeby 16-35 zepsuc mankamentem jest przeklamanie kolorow, bo to jest chyba ze szkla okiennego robione, zeby bylo taniej ale jesli da sie za 130 PLN zrobic zestaw 4 filtrow nie paszkecacych rozdzielczosci, to mysle, ze do 200 PLN da sie sprzedac nowy, uczciwy optycznie polar.
    Dokładnie, zwykły nie slim ma ok. 6-7 mm i one właśnie zaczynają winietować w okolicach 27 mm - sprawdzone na 24-70/2.8 i 16-35II.
    Również polecam marumi Super DHG, praktycznie nie róznią od tych z wyższej półki cenowej B+W i heliopan - również praktycznie sprawdzone.
    Taki marumi super DHG slim 85 mm nie kosztuje niestety 200 zł.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

dzięki za odpowiedzi, niestety Marumi DHG strasznie podrożały, jak wygrały test Optycznych
    poszukam jakiegoś slima w takim razie

a co myślicie o tych zwykłych Hoyach i Marumi (i niezwykłej Hoyi) z Allegro?
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Domyślnie

Zdecydowanie odradzam filtry PL Hoya, a tych w większych średnicach należy już unikać jak ognia. Firma ma ewidentny problem z mocowaniem pomiędzy pierścieniem nakręcanym na obiektyw, a pierścieniem obracanym w celu ustawienia stopnia polaryzacji. Użyty przez nich stop z którego wykonany jest (teoretycznie) sprężynujący zacisk pomiędzy obdywoma pierścieniami jest bardzo słabej jakośći i nie zapewnia właściwego połaczenia. Efektem czego filtry rozlatują się w same z siebie w najmniej oczekwianych momentach. Frontowe pierścienie potrafią odpaść w momencie kiedy aparat stoi niedotykany na statywie!
    Nie liczcie na jakąkolwiek pomoc ze strony polskich dystrybutorów (dwie firmy sprowadzają Hoyę do Polski). Idą w zaparte twierdząc, że uszkodzenie jest mechaniczne w związku z czym nie można uwzględnić reklamacji. Nie przemawia do nich widok nienaruszonej części która była zamocowana na obiektywie oraz potłuczonego szkła i powyginanego pierścienia który spadł na chodnik. Zetknąłem się z tym problemem osobiście, a spośród moich bliższych i dalszych fotografujących znajomych dotknęło to jeszcze dwie osoby. W moim przypadku był to filtr z serii HD (82mm) a u kolegów z serii HMC.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

jesli chodzi o Hoye to, faktycznie, dwie awarie filtra jakie mi sie w historii zdarzyly, to byla Hoya. raz zakleszczyl sie filtr na mrozie, drugi raz popekalo szklo prawdopodobnie od ucisku przez dekielek (oprawka byla szersza niz normalny dekiel fi67). w oby przypadkach Hoya HMC
    www albo tez flickr

Strona 133 z 148 PierwszyPierwszy ... 3383123131132133134135143 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów