Wtam, dlaczego, a moze z jakiego powodu filtr Hoya polaryzacyjny kołowy HMC Super PRO1 77mm jest prawie dwa razy drozszy od filtru Hoya polaryzacyjny kołowy PRO1 Digital 77mm. Co takiego fantastycznego uczyniono za taka cene? Pozdrawiam.
Wtam, dlaczego, a moze z jakiego powodu filtr Hoya polaryzacyjny kołowy HMC Super PRO1 77mm jest prawie dwa razy drozszy od filtru Hoya polaryzacyjny kołowy PRO1 Digital 77mm. Co takiego fantastycznego uczyniono za taka cene? Pozdrawiam.
Właśnie tak jak napisał axk
według producenta:
Seria HMC: Filtry tej klasy słyną ze swoich zdolności minimalizowania odbić refleksów światła od powierzchni filtra, redukowania widma i plam. Rezultatem tego jest średnia transmisja światła przez filtr wynosząca 97%, wynikiem czego fotografujący otrzymuje ostry obraz i niezmieniony balans kolorów.
Filtry HOYA HMC są rekomendowane dla poprawy osiągów i zachowania szczególnych parametrów, obiektywów z pokryciem wielowarstwowym.
zobacz jeszcze stronę:
http://www.hoyafilter.com/products/hoya/coatings.html
z wykresem odbić w funkcji długości fali.
Dzieki chlopaki za info. Juz kupiony i leci do mnie z foto-tip.pl : Hoya polaryzacyjny kołowy HMC Super PRO1 77mm. Zobaczymy jak smiga w praktyce![]()
Cieszymy się z Tobą ! :-D
Dobrze, że do taaakich szkieł nie kupiłeś jakiejś szybki okiennej z doczepionym gwintem typu HAMA z marketu - nawet na kompakcie widać róznicę.
Krzy, mial byc B+W ale nie moglem znalezc sklepu netowego, ktory ma na stanie i z wysylka ze granice. Poza tym foto-tip juz mam sprawdzony.
Fakt - czasem z dostępnoscią B+W są problemy, no i ta cena...
ale jestem przekonany, że HOYA HMC Super Pro1 to także super sprzęcik !
Mam, dolecial. Jutro postaram sie cos zapodac porownawczopzdr.
Witam,
poszukuję informacji na temat filtrów polaryzacyjnych prostokątnych 4X4 FORMATT, LEE lub TIFFEN. Czy ktoś z Was może ich używa ? Planuje zastosowanie plenerowe.
Witam was serdecznie. Dopiero zaczynam zabawę z fotografią, i mam problem właśnie z polaryzacyjnym filtrem. Posiadam coś takiego jak Hoya 58mm PL-CIR. Zapakowałam na obiektyw i robiłam fotki lotnicze. Niestety - po wrzuceniu na kompa okazały się totalną klapą. Kompletnie zmienione kolory. A bawiąc się poziomami widać ewidentny nadmiar niebieskiego. I co ja mam z tym wszystkim zrobićjuż nie wiem czy to mi brakuje jakiejś podstawowej wiedzy, czy coś przegapiłam, czy ten filtr jest po prostu kiepski. Drugi mam UV też Hoya i jest zadowalający.