czasem duzo pomaga informacja czy uzywane jest pelnoklatkowe body czy crop.
do FF to bez roznicy czy wezmiesz slim czy nie, bo zalozony na UV i tak bedzie w diably winietowal.
w cropie nie powinno byc z tym zadnych problemow
A ja mam pytanie o polara do 16-35L? Czego używacie? wiadomo że 82mm tani nie będzie ale jak z winietą itp.?
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
akustyk, jestem pod wrażeniem Twojego portfolio na photo.net. Jakich filtrów Ty używasz? Podejrzewam, że Cokin P serię, tak?
Jakieś rekomendacje co do polara?
Jak na razie mam tylko 17-55 z porządnych szkieł i nie wiem kiedy będzie mnie stać na 10-22 lub coś podobnego, dlatego tez nie wiem czy kupować wersję Slim, szczególnie po cytowanym wyżej poście.
Pozdrawiam.
"Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
... mój zestaw...
dzieki za opinie, chociaz w zasadzie to photo.net to w moim przypadku archeologia
jesli chodzi o filtry - rozmiar P, w szarych polowkach i jednolitych szarych Hitech, w kolorowych polowkach (jesli mi sie zdarza, bo ostatnio rzadko) byle badziewie ktore sie tanio nawinie. i tak cepelia i tak
wielokrotnie powlekany, latwy do czyszczenia, niedrogi. ja mam Hoye Digital i Marumi DHG i oba sa w porzadku. moze Marumi lekko lepsze do czyszczenia
do UWA bralbym slima.
Może warto uaktualnić, to świetny serwis ;>
A co to cepelia?
Na razie w kolorowe nie chcę się bawić ale połowkowe lub pełne szare planuję zakupić po polarze nad którym ślęczę od tygodni (patrz poprzednia strona).
Slim tak, ale brak gwintu z przodu jakoś do mnie nie przemawia, gdyż jak osłonka spadnie można go łatwo zarysować i pewnie jakość wykonania już nie ta (myślę tu o B+W i skłaniam się ku MRC KSM).
"Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
... mój zestaw...
to byl swietny serwis. od jakichs 2 lat po****da, bo wielu dobrych autorow sobie go odpuscilo
poniekad, zupelnie tak samo bylo z photosig.com, chociaz tam porazka zaczela sie znacznie wczesniej
cepelia, syn. odpustowa, przekolorowana tandeta![]()
ww. Marumi i Hoya spelniaja ten warunek. nie zebym czesto potrzebowal, swoja droga...
... mój zestaw...
akustyk - co wg Ciebie jest dzis co najmniej na poziomie photo.net ?
Dla mnie to jeden z najlepszych serwisow - zwlaszcza jesli chodzi o dzial forum.
Skoro Heliopany są tak dobre (powłoka Käsemann) i jeszcze lepiej skonstruowane, do tego w miarę cienkie i nie winietują to chyba podaruję sobie B+W (BTW warehouseexpress je sprzedaje) i kupię właśnie Heliopana.
Mam nadzieję, że można go użyć z oryginalnym dekielkiem i że osłonka na obiektyw również będzie pasować?
Czy można powiedzieć, że Heliopan to wyższa półka od B+W?
Jeśli tak to chyba jestem zdecydowany
Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
... mój zestaw...
Ponoć tak, ale lektura testu na optyczne.pl (WYNIKI TUTAJ) raczej zniechęca do takiego zakupu.
Nie żeby optyczne.pl było wyrocznią, a nieszczęśliwe przypadki nie mogły mieć miejsca, ale oba heliopany wypadły słabo i najwyraźniej tak już zostało...