Strona 87 z 148 PierwszyPierwszy ... 3777858687888997137 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 861 do 870 z 1480

Wątek: Filtry polaryzacyjne

Początki nałogu

Domyślnie

Z filtrami jest problem, trzeba dzwonić po wszystkich i pytać. Np. e-cyfrowe.
    Torby wiadomo gdzie obejrzeć i kupić można, system Cokina też. A reszta? Nie zawsze jest czas szukać w necie...

Jest tu gdzieś wątek z listą sklepów posiadających konkretny towar na miejscu w wawie?

maciaz
    Guest

Domyślnie

Wlasnie sie zarejestrowalem i witam wszystkich !

Mial ktos do czynienia z filtrem polaryzacyjnym SIGMY ? Planuje zakup filtra do szkla SIGMY 10-20mm. Dokladnie takiego: http://sigma4less.com/sigma-77mm-cir...ss-filter.html

Niewiele drozsza jast HOYA S-HMC o ktorej mozna bylo przeczytac wczesniej: http://sigma4less.com/hoya-77mm-circ...er---thin.html

Uzywal ktos ktoregos z tych filtrow ?

Bede wdzieczny za informacje.

Dopiero zaczyna Awatar G@wron
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam,
    mam zamiar kupić polarka do szkieł:
    KIT 18-55, 50/1.8, Sigma 70-300 APO DG Macro,

przejrzałem (:wink wątek i doszedłem do wniosku, żeby wybrać jeden z filtrów marki Hoya,
    Hoya Pol Standard lub Hoya Pol DMC Pro 1 Digital,
    lepiej dopłacić i mieć wersję Pro 1 ? czy może do szkieł z którymi będę używał wystarczy Pol Standard ?
    Ostatnio edytowane przez G@wron ; 24-07-2008 o 02:16

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez G@wron Zobacz posta
    Witam,
    mam zamiar kupić polarka do szkieł:
    KIT 18-55, 50/1.8, Sigma 70-300 APO DG Macro,

przeglądnąłem wątek i doszedłem do wniosku, żeby wybrać jeden z filtrów marki Hoya,
    Hoya Pol Standard lub Hoya Pol DMC Pro 1 Digital,
    lepiej dopłacić i mieć wersję Pro 1 ? czy może do szkieł z którymi będę używał wystarczy Pol Standard ?
    wedlug zasobnosci portfela, ale standardowa Hoya spokojnie tu wystarczy na kita i Sigme. a na 50/1.8 mozna zaszalec i kupic Digital, bo to i mniejsza srednica i lepsza jakosc optyczna...

z innej beczki:
    nie "przeglądnąłem", a "przejrzałem". tak jak nie "oglądnąłem", a "obejrzałem"
    www albo tez flickr

Dopiero zaczyna Awatar mateuszpk
    Miasto
    Lodz

Domyślnie

Hoya standart z kitem cos da ? Ma ktos jakies zdjecia, szukalem w googlach ale sa same oferty sprzedazy

Uzależniony Awatar comatus
    Miasto
    Wybrzeże Pucyfiku

Domyślnie

Coś tam dawała ale ja się trochę zawiodłem uzyskiwanymi efektami. Chociaż nadal nie mam odniesienia, bo Hoye i kita sprzedałem, a nie kupiłem innego CPL.

Miasto
    Lodz

Domyślnie

No wlasnie, kazdy by chcial zeby bylo dobrze ale wiadomoo, albo tanio albo dobrze
    Czyli trzeba bedzie zainwestowac w cos lepszego

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateuszpk Zobacz posta
    No wlasnie, kazdy by chcial zeby bylo dobrze ale wiadomoo, albo tanio albo dobrze
    Czyli trzeba bedzie zainwestowac w cos lepszego
    Z drugiej strony nie inwestuj za dużo w filtr o romiarze 58mm, albo miej na uwadze to, że do wielu "jasnych" obiektywów nie będzie pasował.
    58mm pasuje Ci do:
    - Kita
    - np. Sigmy 70-300 DG
    67mm pasowałby Ci do:
    - Tamrona 28-75
    - Tamrona 17-50
    77mm pasowałby Ci do:
    - Canona EF-S 10-22
    - Canona 17-40L
    - Canona 24-105L
    - Canona 70-200L

Podsumowując, zanim wydasz 180-250zł (tyle potrafi kosztować dobry filtr polaryzacyjny - vide ten wątek), pomyśl jaki obiektyw kupisz sobie, gdy wrócisz do "świnki skarbonki", w której odkładasz na szpejo fotograficzne.

Ja wpierw zainwestowałem w filtr 58mm (na szczęśćie UV i na szczęście Hoya 58mm), ale później na Forum znalazłem bardzo dobrą ofertę na filtr 67mm (a akurat miałem nowy obiektyw Tamrona). Zawsze lepszą decyzją jest kupno filtru do swojego "docelowego" obiektywu i pierścienia redukcyjnego (15-18zł).
    Fotograf platoniczny

Miasto
    Lodz

Domyślnie

A no tez fakt, warto nad tym pomyslec dluzej jakie szko bede kupowal jako pierwsze
    Na pewno cos jasniejszego, pomyslimy jeszcze, wiem ze kit wystarczy mi na pare mc-y bo musze sie najpierw nauczyc robic dobrze tym zdjecia a potem zainwestowac w szkło
    Dzieki za podpowiedz

Bywalec
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Witam
    Znalazłem na Allegro filtr polaryzacyjny Sunpak o którym to sprzedawca pisze "Filtry Sunpak produkowane są przez Marumi (te dwie japońskie firmy współpracują ze sobą od kilku lat). Jest to ten sam filtr, w tej samej oprawce, w tym samym pudełku co filtr Marumi DHG. Jedyną różnicą jest nadruk oraz niższa cena". Orientuje się ktoś czy to prawda czy tylko "chłyt" marketingowy?
    był 350D, 4D, 7D - jest 5D

Strona 87 z 148 PierwszyPierwszy ... 3777858687888997137 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów