Strona 82 z 148 PierwszyPierwszy ... 3272808182838492132 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 811 do 820 z 1480

Wątek: Filtry polaryzacyjne

bartsim
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JackC Zobacz posta
    W raysfoto w poznaniu można kupić bardzo sprytny przyrząd do odkręcania zakleszczonych filtrów. Nazywa się toto: filter wrench. Wygląda podobnie jak ... otwieracz do słoików ale składa się z dwóch części i przez to można nim odkręcać również filtry polaryzacyjne. Jednym uchwytem łapie się za oprawkę filtra, a drugim za ruchomy pierścień filtra.
    Są dostępne dwa rodzaje filter wrench'ów, jeden dla filtrów o średnicach 48-58,a drugi 62-77.
    Koszt około 20 zł.
    Dzieki wielkie za namiary - juz jest na liscie zakupow ;-)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Chcialbym podziekowac pieknie Wam wszystkim za pomoc. W koncu udalo mi sie wyciagnac filtr bez ingerencji w rozkrecanie czegokolwiek jeszcze, uff... Otoz, wystarczylo nalozyc gumke recepturke w miejscu, gdzie sie odkreca/przykreca filtr; nalozylem jeszcze grube kawalki gumy z przeciwnych stron filtra i calosc scisnalem takimi szczypcami z blokada (fajna rzecz, swoja droga). Po chwili mocowania sie filtr puscil. Wczesniej dla pewnosci wrzucilem dobrze opakowany obiektyw do zamrazalki. Dzieki jeszcze raz i pozdrawiam!
    Ostatnio edytowane przez bartsim ; 17-05-2008 o 21:35 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec
    Miasto
    Malopolska

Domyślnie

Proszę o odpowiedz osoby ktore maja taki sprzet i sprawdzily lub sa pewne na 100% a nie na "wydaje mi sie " :
    czy do tandemu 20D + 10-22 mozna zalozyc zwykly B+W MRC 77mm czy musi byc wersja SLIM bo bedzie na szerokim winieta ?
    Zakładam a priori ze na 24-70 bedzie ok wersja "nie slim" ?
    Podpis bez buraczanych tekstów i życiowych prawd.

Bywalec Awatar RafalTK
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

400d + 10-22 musi być slim ... wiec na 20d tez
    czarny aparat z białym obiektywem ...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Chris Zobacz posta
    Proszę o odpowiedz osoby ktore maja taki sprzet i sprawdzily lub sa pewne na 100% a nie na "wydaje mi sie " :
    czy do tandemu 20D + 10-22 mozna zalozyc zwykly B+W MRC 77mm czy musi byc wersja SLIM bo bedzie na szerokim winieta ?
    zadam inne pytanie: czy zamierzasz uzywac polara z najkrotszymi ogniskowymi?

nie upieram sie, ze nie mozna, ale az nazbyt czesto polarem mozna schrzanic takie zdjecia jesli nie dopilnuje sie nieba.

jesli zamierzasz uzywac z najkrotszymi ogniskowymi to musi byc slim. jesli przezyjesz od 12~13mm w gore (co i tak juz jest bardzo szeroko jak na polar i trzeba uwazac na to co sie robi) - spokojnie starczy zwyklej grubosci filtr
    www albo tez flickr

Bywalec
    Miasto
    Malopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    jesli zamierzasz uzywac z najkrotszymi ogniskowymi to musi byc slim. jesli przezyjesz od 12~13mm w gore (co i tak juz jest bardzo szeroko jak na polar i trzeba uwazac na to co sie robi) - spokojnie starczy zwyklej grubosci filtr
    Pewien jestes Akustyk ze od 12-13 nie bedzie winiety ? takie ogniskowe jestem w stanie poswiecic dla mozliwosci zalozenia oryginalnego dekielka na polar.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Pewien jestes Akustyk ze od 12-13 nie bedzie winiety ? takie ogniskowe jestem w stanie poswiecic dla mozliwosci zalozenia oryginalnego dekielka na polar.
    pewien nie jestem co do Canona 10-22 bo nie sprawdzalem konkretnie na tym lensie. ale z Tokina 12-24 uzywam dosc grubego polara (jakis tani Vitacon kupiony okazyjnie Allegro) i przy 14mm jest pelny spokoj a przy 13mm trzeba co najwyzej przy mocnym bocznym sloncu uwazac, bo po prostu oprawka rzuca cien na rogi kadru.
    sama oprawke widac wylacznie przy 12mm., ktorych osobiscie bardzo rzadko uzywam
    www albo tez flickr

Bywalec
    Miasto
    Malopolska

Domyślnie

hmmm moze jednak wypowie sie ktos kto przerobil to wlasnie na 20D i 10-22 bo chce jednak byc pewien , a szeroki kat czasami sie jednak przydaje w plenerze

Dopiero zaczyna Awatar Musical box

Domyślnie

akustyk, jeśli by dało się powiększyć rozmiar obicia, bądź powiększyć ilość odbić to brałbym bez pytania - w końcu to tyle możliwości!!. Chodziło mi oczywiście o główne zadanie jakie ma spełniać filtr polaryzacyjny: zmniejszanie intensywności odbicia, a akurat w moim pytaniu pytałem czy może filtr polaryzacyjny zwiększyć intensywność odbicia.

Bywalec
    Miasto
    Malopolska

Domyślnie

Ponawiam pytanie (Akustyk -dzieki za odpowiedz ale musze miec 100% pewnosc) czy ktos przerabial na 20D i 10-22 filtr polaryzacyjny B+W SLIM i nie slim pod kątek winietowania - sprawa troche pilna bo za 2 tygodnie wyjazd

Domyślnie

Ponawiam pytanie (Akustyk -dzieki za odpowiedz ale musze miec 100% pewnosc) czy ktos przerabial na 20D i 10-22 filtr polaryzacyjny B+W SLIM i nie slim pod kątek winietowania - sprawa troche pilna bo za 2 tygodnie wyjazd
    Mogę dziś sprawdzić jak będę w domu.;-)

Strona 82 z 148 PierwszyPierwszy ... 3272808182838492132 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów