Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1480

Wątek: Filtry polaryzacyjne

Mieszany widok

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Chris Zobacz posta
    Proszę o odpowiedz osoby ktore maja taki sprzet i sprawdzily lub sa pewne na 100% a nie na "wydaje mi sie " :
    czy do tandemu 20D + 10-22 mozna zalozyc zwykly B+W MRC 77mm czy musi byc wersja SLIM bo bedzie na szerokim winieta ?
    zadam inne pytanie: czy zamierzasz uzywac polara z najkrotszymi ogniskowymi?

nie upieram sie, ze nie mozna, ale az nazbyt czesto polarem mozna schrzanic takie zdjecia jesli nie dopilnuje sie nieba.

jesli zamierzasz uzywac z najkrotszymi ogniskowymi to musi byc slim. jesli przezyjesz od 12~13mm w gore (co i tak juz jest bardzo szeroko jak na polar i trzeba uwazac na to co sie robi) - spokojnie starczy zwyklej grubosci filtr
    www albo tez flickr

Bywalec
    Miasto
    Malopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    jesli zamierzasz uzywac z najkrotszymi ogniskowymi to musi byc slim. jesli przezyjesz od 12~13mm w gore (co i tak juz jest bardzo szeroko jak na polar i trzeba uwazac na to co sie robi) - spokojnie starczy zwyklej grubosci filtr
    Pewien jestes Akustyk ze od 12-13 nie bedzie winiety ? takie ogniskowe jestem w stanie poswiecic dla mozliwosci zalozenia oryginalnego dekielka na polar.
    Podpis bez buraczanych tekstów i życiowych prawd.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Chris Zobacz posta
    Pewien jestes Akustyk ze od 12-13 nie bedzie winiety ? takie ogniskowe jestem w stanie poswiecic dla mozliwosci zalozenia oryginalnego dekielka na polar.
    pewien nie jestem co do Canona 10-22 bo nie sprawdzalem konkretnie na tym lensie. ale z Tokina 12-24 uzywam dosc grubego polara (jakis tani Vitacon kupiony okazyjnie Allegro) i przy 14mm jest pelny spokoj a przy 13mm trzeba co najwyzej przy mocnym bocznym sloncu uwazac, bo po prostu oprawka rzuca cien na rogi kadru.
    sama oprawke widac wylacznie przy 12mm., ktorych osobiscie bardzo rzadko uzywam
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar christof
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Odgrzebię coś starego (chodzi o Canona 10-22 oraz filtr 77mm)

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    zadam inne pytanie: czy zamierzasz uzywac polara z najkrotszymi ogniskowymi?

nie upieram sie, ze nie mozna, ale az nazbyt czesto polarem mozna schrzanic takie zdjecia jesli nie dopilnuje sie nieba.

Przymierzam się do kupna właśnie pod ten obiektyw - obecnie po przeczytaniu wątku tego i innych skłaniam się ku Marumi Super DHG / Hoya Pro1 Digital, oba obecnie w cenie rzędu 300 zł, cienkie i z gwintem z przodu.
    Pytanie właśnie tyczy się robienia zdjęć krajobrazowych i tego problemu - rozumiem, że na 10mm ciężko zrobić (nie da się?) dobre zdjęcie z dobrze wyglądającym równomiernym niebiem? Może ktoś mi wkleić jakiegoś sampla z przykładem? A drugie pytanko czy z założoną osłoną przeciwsłoneczną da się w miarę sensownie obracać filtrem.. np w Tamronie 17-50 jeszcze jakoś od biedy idzie to zrobić, chociaż oczywiście trzeba uważać, żeby nie dotknąć samego filtra.

Uprawnienia umieszczania postów