Strona 81 z 148 PierwszyPierwszy ... 3171798081828391131 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 801 do 810 z 1480

Wątek: Filtry polaryzacyjne

Bywalec

Domyślnie

Nie chłodzi sie CAŁOŚCI, a tylko część którą odkręcasz.
    Trzeba zrobić to umiejętnie.
    Można użyć preparatu do testowego schładzania elektroniki (tylko ostrożnie, -60)
    Im mniej materiału tym szybciej trzeba to zrobić ("stygniecie-przekaz energii").
    A na przyszłość SMAROWAĆ.

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Amat Zobacz posta
    A na przyszłość SMAROWAĆ.
    Smarować filtr przed nakręceniem go na obiektyw? Co to za pomysł? Smarować czym : smarem, olejem, silikonem? To raczej nie jest żadne rozwiązanie, pomijam kwestię możliwości zabrudzenia powłok zarówno filtru jak i soczewki obiektywu.
    EOS + Speedlite

Początki nałogu Awatar terminator
    Miasto
    Waldenburg

Domyślnie

W jakimś wątku (być może w tym, który podlinkowałem wyżej), ktoś podsunął ciekawy pomysł, aby malować gwint grafitem z ołówka. To może działać...

Bywalec Awatar RafalTK
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

a powiedzcie mi (może głupie pytanie) jak dajecie sobie rade z filtrem (jego kręceniem) i np. osłoną przeciwsłoneczną w C 70-200? Kręcicie a potem zakładacie z powrotem osłonę i tak aż do śmierci ;p ? W C 10-22 to nie taki problem bo osłona jest strasznie szeroka, ale w 70-200?
    czarny aparat z białym obiektywem ...

Dopiero zaczyna Awatar Musical box

Domyślnie

mam pytanie z innej beczki. Czy filtrem polaryzacyjnym mogę zwiększyć odbicia np. w kałuży?

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Z tego co wiem, nie.
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Musical box Zobacz posta
    mam pytanie z innej beczki. Czy filtrem polaryzacyjnym mogę zwiększyć odbicia np. w kałuży?
    ale co poeta mial na mysli? powiekszyc? zwiekszyc intensywnosc? zwiekszyc ilosc odbic?

tak trudno poprawnie i precyzyjnie sformulowac zdanie po polsku?
    www albo tez flickr

Bywalec
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartsim Zobacz posta
    No to teraz mam poważny problem, panowie i panie - kupiłem tego F-Pro B+W, założyłem... no i dziadostwo nie chce zejść...
    W raysfoto w poznaniu można kupić bardzo sprytny przyrząd do odkręcania zakleszczonych filtrów. Nazywa się toto: filter wrench. Wygląda podobnie jak ... otwieracz do słoików ale składa się z dwóch części i przez to można nim odkręcać również filtry polaryzacyjne. Jednym uchwytem łapie się za oprawkę filtra, a drugim za ruchomy pierścień filtra.
    Są dostępne dwa rodzaje filter wrench'ów, jeden dla filtrów o średnicach 48-58,a drugi 62-77.
    Koszt około 20 zł.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Musical box Zobacz posta
    hmmm. Nie wiem o co ci chodzi dokladnie, bo jak mozna zwiekszyc cos co juz sie odbija?? Ale moze nagrany przeze mnie filmik cos pomoze:
    http://www.youtube.com/watch?v=Ib1iggZbfpk

Bywalec Awatar 27rav
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Polecam reszte filmików na youtube związnych z filtrami polaryzacyjnymi, szczególnie tym, którzy zastanawiają się nad kupnem. Sam od kilku dni mam taki filt ale dopiero te filmy uświadomiły mi co on potrafi :-)
    Canon 40D, Canon EOS M, Sigma 10-20/4-5.6, Canon 24-105/4 L IS USM, Canon 28/1.8 USM, Canon 50/1.4 USM, Canon 85/1.8 USM, Canon EF-M 18-55/3.5-5.6 IS, Speedlite 430EX, Speedlite 90EX

Strona 81 z 148 PierwszyPierwszy ... 3171798081828391131 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów