do mojej poleliny MRC styknie
- nie zarabiam foceniem tak wiec nie potrzebuje super/hiper - wystarczy dobry i taki tez bede mial
![]()
Jako,że jeszcze w tm temacie lamka ze mnie szukam dobrego - nie super dobrego filtra 67mm. Co byscie poradzili. Nie krzyczeć odrazu bo szukałem ale nie znalazłem (może źle szukałem ale nie znalazłem ). Chodzi mi o polarka do 70-200 f/4 L. Byłbym wdzieczny za szybkie odpowiedzi i rozsądne.
A zapomniałem o naważnieszym się dopytać. Czy w ogole do tego szkła należałoby użyć polara czy lepsza byłaby zwykła UV-ka...
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez JiNN ; 23-04-2008 o 11:54
W zasadzie jak w temacie. Słyszałem różne opinie o zakładaniu f polaryzacyjnego na obiektyw z "ruchomym przodem" i mam troszkę globusa w głowie. Co do filtrów połówkowych czy innych takich wymyślnych sprawa jest prosta.
Canon EOS 400D Canon 17-55 f2,8 IS USM Canon 70-200 f2,8
Tzn z tymi systemu Cokin, których obrócenie bez przestawienia ostrości, potwierdzonego nieprzyjemnym zgrzytem dobiegającym z obiektywu, jest niemal niemożliwe.
W przypadku wszelki obrotowych filtrów nakręcanych sprawa sprowadza się do dobranie takiego, który kręci sie stosunkowo luźno, i obracania go sobie po wyostrzeniu.
Z niesławnym, kręcącym mordką KIT-em używałem zarówno nakręcanej połówki jak i polara i okres ten, w moich wspomnieniach, nie jest związany z jakąś szczególną traumą ;-)
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Czy pracował ktoś z filtrami Hamy. Wybór jest dość szeroki ceny przystępne a parametry (przynajmniej te teoretyczne podane przez producenta) są nie najgorsze. Jakie są w porównaniu do filtrów Hoya lub Heliopan?
EOS + Speedlite
A czy mogłby ktoś podać przykład dobrego polarka do 67 mm? Mogą być 3 propozcyje każda innej firmy.
Pozdrawiam
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
- HOYA HMC Super 67 mm. (cena ok. 230-260 zł.)
- B+W POL-CIR MRC 67 mm. (cena ok. 300 zł.)
- Marumi DHG CPL 67 mm. (cena ok. 210-230 zł.)
Oczywiście to tylko przykłady (kolejność nie ma znaczenia).
Ostatnio edytowane przez axk ; 23-04-2008 o 15:08
EOS + Speedlite