Strona 72 z 148 PierwszyPierwszy ... 2262707172737482122 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 711 do 720 z 1480

Wątek: Filtry polaryzacyjne

Bywalec Awatar Tomek W.
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam.
    Mam do Was pytanie i nie linczujcie ze nie doczytalem :-), jak cos podeslijcie linka jesli taki temat juz byl poruszony.
    Jestem szczesliwym posiadaczem 40D + T17-50 i robie glownie zdjecia plenerowe plus architekture z racji zawodu, ale oczywiscie obiektyw wykorzystuje do ogolnej reporterki, zdjecia mojego psa w akcji czy zycia parkowo lesnego . Takze jasnosc i ostrosc zdjec jest dla mnie jakims tam priorytetem. Mojego tamrona kupilem z filtrem UV dedykowanym do niego. Ale chcialbym kupic filtr polaryzacyjny, poradzcie jaki? Cena az tak nie gra roli wazne zeby jakosc byla na poziomie. Czy istnieje taka mozliwosc ze zdjecia przy uzyciu polara nie beda ciemniejsze w sensie takim ze no ok, np niebo zyskuje bo jest ciemniejsze ale za to dol wtedy tez ciemnieje czego bymnie chcial, no i ogolnei nie chcialbym ze zdjecia byla ciemniejsze, dlatego interesuje mnie jak taki filtr stosowac zeby nie tracic na jakosci kadru.
    CANON 40D + EF 24-105L

Dopiero zaczyna Awatar Tomzozo

Domyślnie

Hej,
    Czy można nakręcać jeden filtr na drugi np: polaryzacyjny na UV? ma to jakieś znaczenie czy nie?. Który pierwszy od szkła jeśli jest ich kilka? Czy do ślubnych na zewnątrz polaryzacyjny będzie dobry czy nie???
    Canon, kilka szkieł :-)

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Można nakręcać, UV przeważnie nakręcasz na stałe do obiektywu. Zatem polara nakręcasz na UV.

Coś już napisał Awatar Evitagen
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    Można nakręcać, UV przeważnie nakręcasz na stałe do obiektywu. Zatem polara nakręcasz na UV.
    gdzies na forum czytalem ze powinno sie za to karac
    Would?

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

E tam, przecież mają różne przeznaczenia to czemu nie. UV na stałe na ochronę, polar wiadomo do czego.

Sam jednak polara na śluby na dwór bym nie zakładał, chyba tylko przy ostrym słonecznym świetle.

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomzozo Zobacz posta
    Hej,
    Czy można nakręcać jeden filtr na drugi np: polaryzacyjny na UV? ma to jakieś znaczenie czy nie?. Który pierwszy od szkła jeśli jest ich kilka? Czy do ślubnych na zewnątrz polaryzacyjny będzie dobry czy nie???
    Moze byc przydatny. ALE NIE NAKRECAJ GO na uv bo tracisz na ostrosci a w zamian zyskujesz flary!
    j/w. Na stałe to mozna gripa zalozyc, a nie uv
    Cytat Zamieszczone przez Evitagen Zobacz posta
    gdzies na forum czytalem ze powinno sie za to karac
    i to nieraz byla taka propozycja
    E tam, przecież mają różne przeznaczenia to czemu nie. UV na stałe na ochronę, polar wiadomo do czego.
    A po co Ci ochronnie zalozony UV jak masz nakreconego polara? poza tym, o ile sie nie myle, polar tez ma powloki UV...

Cytat Zamieszczone przez Tomek W. Zobacz posta
    Ale chcialbym kupic filtr polaryzacyjny, poradzcie jaki? Cena az tak nie gra roli wazne zeby jakosc byla na poziomie.
    Mozesz kupowac B+W, Heliopany, Marumi WPC/DHG, Hoye od HMC wzyż.
    Czy istnieje taka mozliwosc ze zdjecia przy uzyciu polara nie beda ciemniejsze w sensie takim ze no ok, np niebo zyskuje bo jest ciemniejsze ale za to dol wtedy tez ciemnieje czego bymnie chcial, no i ogolnei nie chcialbym ze zdjecia byla ciemniejsze, dlatego interesuje mnie jak taki filtr stosowac zeby nie tracic na jakosci kadru.
    Polar jak juz cos przyciemnia na zdjeciu, to niebo, natomiast jego zalozenie powoduje wydluzenie ekspozycji ZAWSZE. Jak zalezy Ci tylko na przyciemnianiu nieba, to mozesz kupic neutralna polowke
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Domyślnie

Idę na koleżanki ślub i zastanawiałem się czy polaryzacyjny mogę założyć do zdjęć na zewnątrz? Pomoże czy zaszkodzi? Mam Hoya Pro 1
    Chodzi mi o biala suknie slubna, kwiaty?? bedzie wiecej szczegolog? kolorow?
    Ostatnio edytowane przez Tomzozo ; 04-04-2008 o 18:37

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomzozo Zobacz posta
    Idę na koleżanki ślub i zastanawiałem się czy polaryzacyjny mogę założyć do zdjęć na zewnątrz? Pomoże czy zaszkodzi? Mam Hoya Pro 1
    Chodzi mi o biala suknie slubna, kwiaty?? bedzie wiecej szczegolog? kolorow?
    Polar poprawi Ci kolor nieba, zieleni i zlikwiduje refleksy na szkle, metalu. Wygladu sukni slubnej nie poprawi, a przynajmniej nie slyszalem o takim dzialaniu Szczegolow wiecej tez nie bedzie, zmieni sie tylko nasycenie kolorow (i ew. ich jasnosc->niebo)
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Domyślnie

Rozumiem:-)dzieki za informacje.

Początki nałogu Awatar mathom
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomek W. Zobacz posta
    Witam.
    Mam do Was pytanie i nie linczujcie ze nie doczytalem :-), jak cos podeslijcie linka jesli taki temat juz byl poruszony.
    Jestem szczesliwym posiadaczem 40D + T17-50 i robie glownie zdjecia plenerowe plus architekture z racji zawodu, ale oczywiscie obiektyw wykorzystuje do ogolnej reporterki, zdjecia mojego psa w akcji czy zycia parkowo lesnego .
    Do mojego tamiego kupiłem Marumi DHG i jestem bardzo zadowolony

Strona 72 z 148 PierwszyPierwszy ... 2262707172737482122 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów