Zapytam z innej beczki.
Jak radzicie sobie z kręceniem polarem z założoną osłoną przeciwsłoneczną ?może ktoś ma jakiś dobry patent ??
Zapytam z innej beczki.
Jak radzicie sobie z kręceniem polarem z założoną osłoną przeciwsłoneczną ?może ktoś ma jakiś dobry patent ??
Potrzebne są do tego zgrabne dziewczęce palce, ale na serio to wtedy gdy użwam polara, to nie używam osłony. Chyba, że mam czas, a aparat jest na statywie to można najpierw ustawić polar, a następnie założyc osłonę. Mimo wszystko jest to przesada, bo polar ma i tak przepuścić tylko promienie padające prostopadle. Boczne, rozproszone pochłoną warstwy p.o
axk - jak to mowia Bog Zaplac
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
no ja nie wiem bo takiego pproblemu nie mam...moze ci doswiadczeni sie wypowiedza....dobry temat BTW
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A tak wogole to kontynuujac to mojej Sigmy DG Circular PL 77mm....nie ma najmniejszych klopotow z dekielkiem o co sie obawialem chyba najbardziej...
cena - 150 Euro - tyle samo co w kraju w przyblizeniu...fotki moze jakies podladuje wieczoerkiem...
Ostatnio edytowane przez barttech ; 25-04-2008 o 17:56 Powód: Automerged Doublepost
jbiesik dobrze prawii...
Czasami nawet zgrabne dziewczęce palce nic nie pomogą. W moim 75-300 po założeniu osłony (dł. 5.5 cm.) nie ma żadnej możliwości kręcenia filtrem, chyba że takową osłonę usunę. Moim zdaniem jeżeli mamy czas i motyw jest "nieruchomy" możemy się bawić w roszady polar-osłona jednakże w przypadku bardziej dynamicznych scen i częstego kręcenia polarem większa osłona będzie tylko utrudniała bądź całkowicie uniemożliwiała wykonanie ujęcia o odpowiednim efekcie.
EOS + Speedlite
Koledzy w związku z wyjazdem potrzebuje na szybko porady.
Potrzebuje polarka na 24-70L. Wybrałem dwa ale nie mogę sie zdecydować:
a) B+W normal 77mm
b) Hoya HMC 77mm
Oba w praktycznie identycznej cenie. Zastanawiam sie tylko który sprawdzi sie lepiej na fotkach i czy czasami nie muszę poszukać jakiejś wersji slim(chodzi o to czy nie bedzie winiety z 30D i 5D).
Czekam na jakieś konstruktywne porady i z góry dzięki!
Ostatnio edytowane przez Hiv ; 27-04-2008 o 22:21
2x5DII + 16-35L + 24L + 35L + 85 1.8 + 135L + 70-200 f2.8L IS + 2x580ex II i inne graty do błyskania
Ja nie mam szczęscia do sprzetu. Pierwszy B+W SLIM rozpadł się w ręku. Wskoczył pierścień utrzymujący górną soczewkę. Drugi przyjechał brudny od paluchów (foto-plus z Krakowa)...
Wcześniej miałem marumi i było wszystko tip-top. Kupiłem inny, bo zmieniałem średnicę i "szarpnąłem się" na droższy sprzęt. W sumie niepotrzebnie
Ja nie widzę jakiejś super różnicy pomiędzy marumi a B+W, "a jak nie widać różnicy to po co przepłacać?"
Na B+W mam niebieskawy zafarb i nie wiem czy to normalne. Wydaje mi się, że marumi był bardziej naturalny pod tym względem. Ale dopiero uczę się robić zdjecia polarem...
Ostatnio edytowane przez ErnestPierwszy ; 27-04-2008 o 23:03