Strona 71 z 137 PierwszyPierwszy ... 2161697071727381121 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 701 do 710 z 1480

Wątek: Filtry polaryzacyjne

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar mathom
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Zapytam z innej beczki.

Jak radzicie sobie z kręceniem polarem z założoną osłoną przeciwsłoneczną ? może ktoś ma jakiś dobry patent ??

jbiesik
    Guest

Domyślnie

Potrzebne są do tego zgrabne dziewczęce palce, ale na serio to wtedy gdy użwam polara, to nie używam osłony. Chyba, że mam czas, a aparat jest na statywie to można najpierw ustawić polar, a następnie założyc osłonę. Mimo wszystko jest to przesada, bo polar ma i tak przepuścić tylko promienie padające prostopadle. Boczne, rozproszone pochłoną warstwy p.o

barttech
    Guest

Domyślnie

axk - jak to mowia Bog Zaplac
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    no ja nie wiem bo takiego pproblemu nie mam...moze ci doswiadczeni sie wypowiedza....dobry temat BTW
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A tak wogole to kontynuujac to mojej Sigmy DG Circular PL 77mm....nie ma najmniejszych klopotow z dekielkiem o co sie obawialem chyba najbardziej...
    cena - 150 Euro - tyle samo co w kraju w przyblizeniu...fotki moze jakies podladuje wieczoerkiem...
    Ostatnio edytowane przez barttech ; 25-04-2008 o 17:56 Powód: Automerged Doublepost

barttech
    Guest

Domyślnie

jbiesik dobrze prawii...

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Czasami nawet zgrabne dziewczęce palce nic nie pomogą. W moim 75-300 po założeniu osłony (dł. 5.5 cm.) nie ma żadnej możliwości kręcenia filtrem, chyba że takową osłonę usunę. Moim zdaniem jeżeli mamy czas i motyw jest "nieruchomy" możemy się bawić w roszady polar-osłona jednakże w przypadku bardziej dynamicznych scen i częstego kręcenia polarem większa osłona będzie tylko utrudniała bądź całkowicie uniemożliwiała wykonanie ujęcia o odpowiednim efekcie.
    EOS + Speedlite

Początki nałogu Awatar Hiv
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Koledzy w związku z wyjazdem potrzebuje na szybko porady.

Potrzebuje polarka na 24-70L. Wybrałem dwa ale nie mogę sie zdecydować:

a) B+W normal 77mm
    b) Hoya HMC 77mm

Oba w praktycznie identycznej cenie. Zastanawiam sie tylko który sprawdzi sie lepiej na fotkach i czy czasami nie muszę poszukać jakiejś wersji slim(chodzi o to czy nie bedzie winiety z 30D i 5D).

Czekam na jakieś konstruktywne porady i z góry dzięki!
    Ostatnio edytowane przez Hiv ; 27-04-2008 o 22:21
    2x5DII + 16-35L + 24L + 35L + 85 1.8 + 135L + 70-200 f2.8L IS + 2x580ex II i inne graty do błyskania

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hiv Zobacz posta
    Koledzy w związku z wyjazdem potrzebuje na szybko porady.

Potrzebuje polarka na 24-70L. Wybrałem dwa ale nie mogę sie zdecydować:

a) B+W normal 77mm
    b) Hoya HMC 77mm

Oba w praktycznie identycznej cenie. Zastanawiam sie tylko który sprawdzi sie lepiej na fotkach i czy czasami nie muszę poszukać jakiejś wersji slim(chodzi o to czy nie bedzie winiety z 30D i 5D).

Czekam na jakieś konstruktywne porady i z góry dzięki!
    Ja nie mam szczęscia do sprzetu. Pierwszy B+W SLIM rozpadł się w ręku. Wskoczył pierścień utrzymujący górną soczewkę. Drugi przyjechał brudny od paluchów (foto-plus z Krakowa)...
    Wcześniej miałem marumi i było wszystko tip-top. Kupiłem inny, bo zmieniałem średnicę i "szarpnąłem się" na droższy sprzęt. W sumie niepotrzebnie

Ja nie widzę jakiejś super różnicy pomiędzy marumi a B+W, "a jak nie widać różnicy to po co przepłacać?"

Na B+W mam niebieskawy zafarb i nie wiem czy to normalne. Wydaje mi się, że marumi był bardziej naturalny pod tym względem. Ale dopiero uczę się robić zdjecia polarem...
    Ostatnio edytowane przez ErnestPierwszy ; 27-04-2008 o 23:03

Początki nałogu Awatar Hiv
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ErnestPierwszy Zobacz posta
    Ja nie mam szczęscia do sprzetu. Pierwszy B+W SLIM rozpadł się w ręku. Wskoczył pierścień utrzymujący górną soczewkę. Drugi przyjechał brudny od paluchów (foto-plus z Krakowa)...
    Wcześniej miałem marumi i było wszystko tip-top. Kupiłem inny, bo zmieniałem średnicę i "szarpnąłem się" na droższy sprzęt. W sumie niepotrzebnie

Ja nie widzę jakiejś super różnicy pomiędzy marumi a B+W, "a jak nie widać różnicy to po co przepłacać?"

Na B+W mam niebieskawy zafarb i nie wiem czy to normalne. Wydaje mi się, że marumi był bardziej naturalny pod tym względem. Ale dopiero uczę się robić zdjecia polarem...
    Więc może jednak Hoya?
    2x5DII + 16-35L + 24L + 35L + 85 1.8 + 135L + 70-200 f2.8L IS + 2x580ex II i inne graty do błyskania

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hiv Zobacz posta
    Więc może jednak Hoya?
    Chcesz wydać więcej to kup Hoyę Pro 1 Digital Lepszych nie ma.

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ErnestPierwszy Zobacz posta
    Chcesz wydać więcej to kup Hoyę Pro 1 Digital Lepszych nie ma.
    Owszem, są B+W i Heliopan.
    Lepszych nie ma.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Strona 71 z 137 PierwszyPierwszy ... 2161697071727381121 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów