ha a ja myslalem ze jak juz ktos sie pomylil to zamiasat kolowy napisali okragly
a juz sie cieszylem ze bedzie taniej..
ha a ja myslalem ze jak juz ktos sie pomylil to zamiasat kolowy napisali okragly
a juz sie cieszylem ze bedzie taniej..
www.gruda.com.pl - moje wyprawy rowerowe :-D
www.foto.gruda.com.pl - moje zdjęcia
www.geodezja.skoczow.pl - praca...
ok to ja mam jeszcze jedna sprawe
mam uzbierane troche grosza na polar (~300zl), pomijam juz fakt wyboru konkretnego modelu chodzi mi o to co byscie poradzili ->
1. czy kupic polar cokina (tylko tu sie zastanawiam jak czesto uzywalbym kombinacji polar + np. szara polowka jesli w ogole)
2. kupic jednak polar nakrecany a system cokina uzywac tylko do reszty filtrow (polowek, pelnego szarego itp.)
3. opcja posrednia kupic polar z 'podwojnym' gwintem na ktory mozna jeszcze nakrecic adaptor cokina w razie potrzeby
fotografia to glownie krajobrazy
dzieki z gory za rady
kurcze jak ktos jest nowy na forum to te wszystkie skroty wygladaja bardzo tajemniczo, uwa (tak sie domyslam z angielskiego) to chodzi o szeroki kat??
mam tamrona 17-50 wiec chyba nie az tak bardzo szeroko
a kombinacja gnd+cpl (to przynajmniej rozumiem po paru dniach czytania 'cudzych' postow;p) w ogole nie jest u mnie stosowana bo polara poki co nie mam hehe i nigdy w rece nie mialem dlatego zadaja tyle pytan
czy do wspomnianego obiektywu potrzebna jest wersja slim (np marumi - taki znalazlem z podwojnym gwintem)??
po calym dniu na forach/allegro itp wytypowalem kilka filtrow, ale sam nie wiem do konca na jaki sie zdecydowac
najchetniej (uwzgledniajac najczestsze opinie) wybralbym polar b+w i tu pojawia sie problem:
czy filtr polaryzacyjny B+W MRC o srednicy 67mm moze kosztowac ok 310zł??
np:
http://allegro.pl/item317683381_filt...za_jakosc.html
jesli to pytanie wydaje sie dziwne, to od razu pisze ze takie mozna znalezc na allegro natomiast w sieci ww filtr nie schodzi ponizej 424zl !!
dokladnie ta sama pisownia nazwy, oba w wersi zwyklej (nie slim) - czy te na allegro moga byc jakies przeklamane????
spotkalem sie rowniez z pisowniami:
1. B&W Polaryzacyjny kołowy MRC 67mm E 314zl
2. B&W polaryzacyjny MRC 67mm 424zl
czym te filtry sie roznia, o tyle ze ten drozszy zapewne lepszy, a w opisach nie ma najmniejszej roznicy (zwykle wrzucony ten sam tekst o historii firmy jak i zajeb**** walorach filtra)
To coś kiepsko szukasz w tej sieci.
http://www.foto-raj.pl/index.php?op=...nie=cena#tutaj
http://www.sklepfotograficzny.pl/skl...y-4-67/?21,B+W
Dwa znane, lubiane i polecane sklepy ze znośnymi cenami. Sam z obu zamawiałem różne filtry (chociażby wszystkie swoje B&W - część z jednego częśc z drugiego, w dużym przedziale czasu i zależnie od ceny) i akcesoria.
hm dzieki Vitez!
uspokoiles mnie, nic to ze na tych stronach tez bylem, tylko troche wczesniej i to szukajac filtrow marumi, echh, to biore b+w mrc i juz nie zawracam glowy
raz jeszcze dzieki wszystkim za rady!!!
Mam dwa pytania.Czy f.polaryzacyjny powinien byc na moim canon 100-400mm jak fotografuje ptaki,a jesli tak to jaki jest najlepszy 77mm?Z gory dziekuje.
Nie! Ja też fotografuję ptaki ;-) (w pewnym sensie) i wiele razy przy dobrej pogodzie skusiło mnie, żeby skorzystać z polara. Nie wiem dlaczego, ale ten obiektyw ma na niego jakąś alergię, zdjęcia robią się totalnie mydlane, pada ostrość itp. I to nie kwestia czasów - zresztą nawet gdyby, to 1/50s @400mm to dla mnie i tak normalka
No po prostu jakoś to kurcze nie gra i tyle.