Strona 66 z 148 PierwszyPierwszy ... 1656646566676876116 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 651 do 660 z 1480

Wątek: Filtry polaryzacyjne

Dopiero zaczyna Awatar los_bananos

Domyślnie

ha a ja myslalem ze jak juz ktos sie pomylil to zamiasat kolowy napisali okragly
    a juz sie cieszylem ze bedzie taniej..
    www.gruda.com.pl - moje wyprawy rowerowe :-D
    www.foto.gruda.com.pl - moje zdjęcia
    www.geodezja.skoczow.pl - praca...

Domyślnie

ok to ja mam jeszcze jedna sprawe

mam uzbierane troche grosza na polar (~300zl), pomijam juz fakt wyboru konkretnego modelu chodzi mi o to co byscie poradzili ->
    1. czy kupic polar cokina (tylko tu sie zastanawiam jak czesto uzywalbym kombinacji polar + np. szara polowka jesli w ogole)
    2. kupic jednak polar nakrecany a system cokina uzywac tylko do reszty filtrow (polowek, pelnego szarego itp.)
    3. opcja posrednia kupic polar z 'podwojnym' gwintem na ktory mozna jeszcze nakrecic adaptor cokina w razie potrzeby

fotografia to glownie krajobrazy

dzieki z gory za rady

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Polar nakrecany musi byc o niebo wygodniejszy niz Cokina, wiec jezeli kombinacja gnd+cpl nie jest u Ciebie zbyt czesta to polecalbym polara z 2 gwintami No chyba ze chcesz to zakladac na UWA, to wtedy jest gorzej
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Domyślnie

kurcze jak ktos jest nowy na forum to te wszystkie skroty wygladaja bardzo tajemniczo, uwa (tak sie domyslam z angielskiego) to chodzi o szeroki kat??
    mam tamrona 17-50 wiec chyba nie az tak bardzo szeroko
    a kombinacja gnd+cpl (to przynajmniej rozumiem po paru dniach czytania 'cudzych' postow;p) w ogole nie jest u mnie stosowana bo polara poki co nie mam hehe i nigdy w rece nie mialem dlatego zadaja tyle pytan

czy do wspomnianego obiektywu potrzebna jest wersja slim (np marumi - taki znalazlem z podwojnym gwintem)??

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez los_bananos Zobacz posta
    kurcze jak ktos jest nowy na forum to te wszystkie skroty wygladaja bardzo tajemniczo, uwa (tak sie domyslam z angielskiego) to chodzi o szeroki kat??
    mam tamrona 17-50 wiec chyba nie az tak bardzo szeroko
    a kombinacja gnd+cpl (to przynajmniej rozumiem po paru dniach czytania 'cudzych' postow;p) w ogole nie jest u mnie stosowana bo polara poki co nie mam hehe i nigdy w rece nie mialem dlatego zadaja tyle pytan

czy do wspomnianego obiektywu potrzebna jest wersja slim (np marumi - taki znalazlem z podwojnym gwintem)??
    CPL-polar, GND-polowkowy szary, uwa-ultra wide angle-czyli ekwiwalent 18mm i mniej na pelnej klatce
    Do Tamrona 17-50 raczej nie bedzie potrzebna wersja slim-ja mam kita (18-55mm) i na 18mm mi przy 2 filtrach lekko winietuje, wiec nie ma problemu
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Domyślnie

po calym dniu na forach/allegro itp wytypowalem kilka filtrow, ale sam nie wiem do konca na jaki sie zdecydowac
    najchetniej (uwzgledniajac najczestsze opinie) wybralbym polar b+w i tu pojawia sie problem:

czy filtr polaryzacyjny B+W MRC o srednicy 67mm moze kosztowac ok 310zł??
    np:
    http://allegro.pl/item317683381_filt...za_jakosc.html

jesli to pytanie wydaje sie dziwne, to od razu pisze ze takie mozna znalezc na allegro natomiast w sieci ww filtr nie schodzi ponizej 424zl !!
    dokladnie ta sama pisownia nazwy, oba w wersi zwyklej (nie slim) - czy te na allegro moga byc jakies przeklamane????

spotkalem sie rowniez z pisowniami:
    1. B&W Polaryzacyjny kołowy MRC 67mm E 314zl
    2. B&W polaryzacyjny MRC 67mm 424zl

czym te filtry sie roznia, o tyle ze ten drozszy zapewne lepszy, a w opisach nie ma najmniejszej roznicy (zwykle wrzucony ten sam tekst o historii firmy jak i zajeb**** walorach filtra)

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez los_bananos Zobacz posta
    jesli to pytanie wydaje sie dziwne, to od razu pisze ze takie mozna znalezc na allegro natomiast w sieci ww filtr nie schodzi ponizej 424zl !!
    To coś kiepsko szukasz w tej sieci.

http://www.foto-raj.pl/index.php?op=...nie=cena#tutaj

http://www.sklepfotograficzny.pl/skl...y-4-67/?21,B+W

Dwa znane, lubiane i polecane sklepy ze znośnymi cenami. Sam z obu zamawiałem różne filtry (chociażby wszystkie swoje B&W - część z jednego częśc z drugiego, w dużym przedziale czasu i zależnie od ceny) i akcesoria.

Domyślnie

hm dzieki Vitez!
    uspokoiles mnie, nic to ze na tych stronach tez bylem, tylko troche wczesniej i to szukajac filtrow marumi, echh, to biore b+w mrc i juz nie zawracam glowy
    raz jeszcze dzieki wszystkim za rady!!!

Reficul
    Guest

Domyślnie

Mam dwa pytania.Czy f.polaryzacyjny powinien byc na moim canon 100-400mm jak fotografuje ptaki,a jesli tak to jaki jest najlepszy 77mm?Z gory dziekuje.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Reficul Zobacz posta
    Mam dwa pytania.Czy f.polaryzacyjny powinien byc na moim canon 100-400mm
    Nie! Ja też fotografuję ptaki ;-) (w pewnym sensie ) i wiele razy przy dobrej pogodzie skusiło mnie, żeby skorzystać z polara. Nie wiem dlaczego, ale ten obiektyw ma na niego jakąś alergię, zdjęcia robią się totalnie mydlane, pada ostrość itp. I to nie kwestia czasów - zresztą nawet gdyby, to 1/50s @400mm to dla mnie i tak normalka No po prostu jakoś to kurcze nie gra i tyle.

Strona 66 z 148 PierwszyPierwszy ... 1656646566676876116 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów