W takim razie dołączę sie i ja żeby nie zaśmiecać... Jeśli narazie używam KITa a w przyszlości spodziewam sie obiektywu typu tamron 17-50 lub 28-75 i np jakis UWA ktore zazwyczaj maja 77mm to warto kupic na KIT filtr polar załóżmy 67 lub 77 i redukcje czy to raczej glupio wygląda i źle się tego używa??? i np lepiej miec oddzielny zestaw szara i polar 67mm i szara i polar 77mm a nie bawić sie w redukcje... tzn w przypadku KITa mysle o redukcji z 67 na 58 bo z 77 na 58 to nawet nie wiem czy są ;] prosze o odpowiedź...
EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta
witam. mam canona 400d i kit. zamierzam kupić filtr polyzcyjny http://allegro.pl/item312373099_filt...pl_japan_.html .
Co o tym sądzicie??
Zacznijmy od tego ,że redukcję można użyć do polara (wersja slim) ale przy szerokim kącie może pojawić się winieta ( redukcja ma ok 5. mm + polar slim 4 mm = 9mm ) dlatego najlepiej ją stosować od 24 mm w górę ( po przeliczeniu na cropa) . W moim przypadku winieta jest bardzo minimalna ( od redukcji) na 24-70/2.8L.
Jeżeli mówimy o połówce szarej ( nakręcany nie w systemie cokin) tu jest gorzej bo nie ma wersji slim ( czyli same grubasyi tu nie radzę stosować redukcji.
Jest na to sposób ..., który zastosowałem do swojego 16-35/2.8 II i jeszcze muszę tylko sprawdzić w praktyce jak to działa
.
Tak na marginesie najlepiej sprawdzają się redukcje o jeden stopień np. 77/72 inaczej może być problem z osłoną przeciwsłoneczną ( należy to sprawdzić przed zakupem).
EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta
Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L
jeżeli kiedyś*planujesz canona 50/1,4 albo 85/1,8 to możesz kupić*filtr 58, będzie jak znalazł do tych obiektywów. Z dużymi redukcjami jest kilka problemów: może nie wejść ci osłona przeciw słoneczna no i są trudno dostępne. Jeżeli nie używasz osłony to sprawdź jaki twój docelowy obiektyw ma średnice filtra i taki kup i używaj z redukcja. Co do zestawu polar + szara połówka założone jednocześnie to nie za bardzo widzę sens stosowanie tych 2 filtrów jednocześnie..... to naprawdę musiała by być jakaś ekstremalna sytuacja
ale jeśli dobrze rozumiem jak np robie pod slonce krajobraz to mam korzystac z polowki a jak pod kątem 90stopni do promieni to polar bo wtedy najlepiej działa ?? i jeszcze raz czy bedzie winieta czy nie jak uzyje na kicie 18mm + redukcja z filtrem 67 ?? mam 50/1.8 ale czy do portretow sie tez polar przyda ?? to moze rzeczywiscie kupic wpierw na KITa a jak bede kupowal lepsze szklo to zawsze filtr mozna dokupic...
Witam.
Jestem początkujący na tym forum jak i w praktyce w aparacie. Zwracam się do mądrzejszych ode mnie i mam pytanie. Posiadam Canona 400d w Kitem. Ostatnio
spodobało mi sie fotografowanie krajobrazów itp. i doszedłem do wniosku że filtr polaryzacyjny jest jednak niezbędny. Przyznam że wydałem wszystkie oszczędności na aparacik. Mam zamiar kupić ten filtr http://allegro.pl/item309007971_pola...cam_f_vat.html
Wiem że to żadna rewelacja, ale czy mogę coś z niego wycisnąć i czy znacząco wpłynie to na jakość. a może darować sobie ten filtr? proszę o rady fachowców. dzięki i pozdro![]()
No to podpadlem moderatorowi powielajac watek![]()
Wiec tutaj napisze o co kaman
Jak narazie mam zamiar przykrecic polara do C 24-105, ale w przyszlosci bedzie to takze C 10-22. Chcialbym, abyscie podpowiedzieli co nie winietuje na 10-22, ma 2 gwinty i jest JAKOSCIOWO najlepsze.
tylko.....please don't kill me
Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.