Strona 50 z 148 PierwszyPierwszy ... 40484950515260100 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 491 do 500 z 1480

Wątek: Filtry polaryzacyjne

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Przymierzam się do kupna filtra, zastanawiam się nad Hoyą HMC 58mm, a Hoyą SHMC 58mm. Z wątku wnioskuję że SHMC jest lepszy, ale czy dostrzegę znaczną różnicę, używając do mojego eosa 350d obiektywu Kitowego oraz Sigmy Apo 70-300 DG macro? Dodam, że kita zamierzam wymienić wkrótce na coś o podobnym zakresie ogniskowej, ale o lepszej jakości niż to wstrętne mydło, np.Tamron.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nutshell Zobacz posta
    Przymierzam się do kupna filtra, zastanawiam się nad Hoyą HMC 58mm, a Hoyą SHMC 58mm. Z wątku wnioskuję że SHMC jest lepszy, ale czy dostrzegę znaczną różnicę, używając do mojego eosa 350d obiektywu Kitowego oraz Sigmy Apo 70-300 DG macro?
    Jest jeszcze Hoya Pro1Digital którą ja polecam - przy silnym słońcu spisuje się lepiej od HMC a jest znacząco tańsza od SHMC.
    Dodam, że kita zamierzam wymienić wkrótce na coś o podobnym zakresie ogniskowej....
    Więc wstrzymaj się z zakupem bo innego obiektywu o bodobnym zakresie ogniskowych i tej samej średnicy mocowania filtra raczej nie kupisz.
    ...ale o lepszej jakości niż to wstrętne mydło, np.Tamron.
    Ja wiem czy takie mydło, w zakresie 18-35 jest ok.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dzięki Ci!
    Czyli jak kupię np. Tamrona 17-50/2.8, do niego filtr z gwintem 67 i do tego wszystkiego redukcje 58/67 powinno wszystko działać sprawnie? (filtr z pozostałymi obiektywami i redukcją mam na myśli)
    Sory za takie pytania, ale jakoś czuję się pewniej, jeśli tłumaczy mi się pewne kwestie jak krowie na rowie

Ja wiem czy takie mydło, w zakresie 18-35 jest ok.
    Po powrocie z Bieszczad i zrzuceniu zdjęć na komputer, miałam ochotę go zutylizować wrr
    Zresztą, może częściowo z mojej winy zdjęcia nie były takie jakie być powinny, ale i tak nie mam serca do tego obiektywu
    Ostatnio edytowane przez nutshell ; 26-05-2007 o 11:42

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nutshell Zobacz posta
    Dzięki Ci!
    Czyli jak kupię np. Tamrona 17-50/2.8, do niego filtr z gwintem 67 i do tego wszystkiego redukcje 58/67 powinno wszystko działać sprawnie? (filtr z pozostałymi obiektywami i redukcją mam na myśli)
    Sory za takie pytania, ale jakoś czuję się pewniej, jeśli tłumaczy mi się pewne kwestie jak krowie na rowie
    Tak, będzie działać. Problemy z winietą mogły by się ewentualnie pojawić przy szerokokątnym obiektywie (28mm lub szerzej) dokręconym do aparatu pełnoklatkowego.
    Po powrocie z Bieszczad i zrzuceniu zdjęć na komputer, miałam ochotę go zutylizować wrr
    Zresztą, może częściowo z mojej winy zdjęcia nie były takie jakie być powinny, ale i tak nie mam serca do tego obiektywu
    No mój, póki go używałem, był akceptowalnie ostry. A jak trafiały się mydlane zdjęcia to po wnikliwej analizie ostrość się zazwyczaj gdzieś odnajdywała, w jakimś dziwnym miejscu - tak to jest jak człowiek ma 7 pkt AF i uważa że aparat na pewno wyostrzy dobrze, zamiast patrzeć, przed zrobieniem zdjęcia, który punkcik mruga ;-) Z drugiej strony w 18-55 zdarzają się ponoć duże różnice, pomiędzy egzemplarzami.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

czy taki zestaw: Tokina 12-24 będzie winietował z polarem B+W MRC nie-slimem?
    Wie ktoś z autopsji?

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Anzelm Zobacz posta
    czy taki zestaw: Tokina 12-24 będzie winietował z polarem B+W MRC nie-slimem?
    Wie ktoś z autopsji?
    Tokina 12-24 na 12 mm winietuje z każdym nie-slimem.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dzięki za błyskawiczną odpowiedź
    i znów wydatki rosna
    Ostatnio edytowane przez Anzelm ; 01-06-2007 o 10:35

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Tokina 12-24 na 12 mm winietuje z każdym nie-slimem.
    MacGyver, nie wiem jak jest z rzeczywistymi ogniskowymi ale z C10-22 i filtrem "nie slim" (hoya ndx400) winiety nie mam a teoretycznie jest szerzej niz w T12-24.. oczywiscie mowa o asp-c..

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    MacGyver, nie wiem jak jest z rzeczywistymi ogniskowymi ale z C10-22 i filtrem "nie slim" (hoya ndx400) winiety nie mam a teoretycznie jest szerzej niz w T12-24.. oczywiscie mowa o asp-c..
    Tokina winietuje i bez żadnego filtra ;-)
    Niektóre szkła tak mają, że co byś nie nakręcił to ci winietuje. Dla przykładu: 28-105/3.5-4.5 USM, niby nie jakiś super szeroki, a na 28 mm (na FF, ale to jest szkło do pełnej klatki) winietuje z polarkiem i połówką Hoyi, które jak na "nie-slimowe" filtry z pierścieniem są dość niskie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Tokina winietuje i bez żadnego filtra ;-)
    i wszystko jasne

dzieki :-)

Strona 50 z 148 PierwszyPierwszy ... 40484950515260100 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów