Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl
Dzięki za pomoc.
Ale mam jeszcze jedno pytanie. Po ile powłok z każdej strony ma ten filtr?
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez Premislaus ; 09-05-2007 o 08:17
Być albo nie być, o jest pytanie :-D
Czy ktoś używał filtrów polaryzacyjnych kołowych Kasemann? Czy widać na zdjęciach efekt podawany przez producenta tzn. poszerzenie zakresu polaryzacji i więcej szczegółów w cieniach?
Mam problem który polar wybrać do Canona EF 16-35 f/2.8 L II USM ? / chodzi mi głównie o winietowanie /.
1. B+W Pol. kołowy MRC, 82mm
2. B+W Pol. kołowy MRC Slim, 82mm
http://www.sklepfotograficzny.pl/skl...y-4-82/?21,B+W
Też tak myślałem, ale facet zajmujący się filtrami w powyższym sklepie powiedział mi że w kombinacji szkła 16-35 i puszki z cropem 1.3 nie mam mowy o winietowaniu i dlatego nie muszę brać wersji slim. / wersja slim ma znowu ten minus, że jest tam dodawana taka tandetna klapka która ciągle spada/.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Do 17-40mm chcę dokupić filtr polaryzacyjny. Body to Canona 5D.
Jaki polecanie? oczywiście nie najdroższy, ale dobry.
Hoya POL-CIR HMC 77mm
Hoya POL-CIR SUPER HMC 77mm
B+W POL-CIR NC 77mm
B+W POL-CIR MRC 77mm
a może inne?
Polecam Marumi od Cichego. Polecił mi i jestem zadowolony. A przy 17mm to slim by był dobry.
Miałem wcześniej czarną Hoye i to nie to samo.. Jeśli chodzi o B+W to nie wypowiadam się bo nie znam tematu.