Strona 41 z 137 PierwszyPierwszy ... 3139404142435191 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 401 do 410 z 1480

Wątek: Filtry polaryzacyjne

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    Hoya w wersji "fioletowej". czysci sie bez problemu, a co do jakosci, to watpie zebys zauwazyl roznice
    Hmm a na czym miała by ta różnica polegać, mniejsze bliki czy większy kontrast?????
    Canon 350D+Grip; EF-S 18-55; Tamron 17-50 f2.8; Speedlite 580 EX; SanDisk 1GB; SanDisk 2GB II; UV Marumi; Hoya HMC Super 77mm; Canon 16-35 f2.8 L II; Canon 70-200 2.8 L ; UV B+W F-PRO 77mm;http://picasaweb.google.pl/thiel.andrzej

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez elvis700 Zobacz posta
    Hmm a na czym miała by ta różnica polegać, mniejsze bliki czy większy kontrast?????
    teoretycznie z powlokami filtr powinien byc mniej podatny na bliki. w praktyce, jesli obiektyw lapie duzo "zajaczkow", to chocby skaly sraly, mozesz wydac 1000zl na filtr i to nic nie pomoze.

natomiast sa i tacy, co po zalozeniu filtra za 500zl widza 2x ladniejsze (tzn. ostrzejsze!) piksele niz po zalozeniu takiego za 100zl. czy nie daj biosie za 50zl
    www albo tez flickr

Domyślnie

Witam

Ostatnio miałem okazję popstrykać trochę z filtrem polaryzacyjnym MARUMI 67mm, po obejrzeniu fotek byłem zaskoczony znikomą różnicą w wyostrzeniu barw czy pociemnieniu nieba?.
    Pamiętam że może jakieś 5 lat wstecz znajomy miał też polarkę na analogu i wówczas różnica w zakresach była kolosalna. Zastanawiam się czy może są modele które bardziej filtrują niż np. marumi ? Chce kupić polarkę na 77mm w wersji slim z gwintem.
    Znalazłem dwie firmy:
    HOYA którą się źle czyści
    MARUMI która jakoś mi nie podchodzi
    Może znacie inne modele które mają wyżej postawione wymagania.

Pozdrowienia Andrzej z Opola
    Canon 350D+Grip; EF-S 18-55; Tamron 17-50 f2.8; Speedlite 580 EX; SanDisk 1GB; SanDisk 2GB II; UV Marumi; Hoya HMC Super 77mm; Canon 16-35 f2.8 L II; Canon 70-200 2.8 L ; UV B+W F-PRO 77mm;http://picasaweb.google.pl/thiel.andrzej

Domyślnie

Czy ktoś z was testował kilka modeli filtrów polaryzacyjnych? Nie mam w tym względzie żadnego doświadczenia a zastanawia mnie jaka jest różnica w obrazie po zastosowaniu taniego filtra polaryzacyjnego vs drogi filtr polaryzacyjny ?

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Silwe Zobacz posta
    Czy ktoś z was testował kilka modeli filtrów polaryzacyjnych? Nie mam w tym względzie żadnego doświadczenia a zastanawia mnie jaka jest różnica w obrazie po zastosowaniu taniego filtra polaryzacyjnego vs drogi filtr polaryzacyjny ?
    Ja można powiedzieć że testowałem, tzn robiłem zdjęcia w porównywalnych warunkach, różnymi filtrami (od Kinga do Hoya Pro1 Digital)
    Podstawowe różnice to:
    1. Siła polaryzacji
    2. Neutralność barwna
    3. Praca pod światło, a raczej częściowo pod światło, bo prosto w słońce raczej nigdy nie walę
    4. Wpływ na ostrość obrazu
    5. Łatwość czyszczenia
    Nie ma prostej zależności że im droższy filtr, tym wszystkie 5 parametrów lepsze. Taka np zwykła Hama akceptowalne ma 1 i 2 ale jak złapie trochę promieni słońca to robią się bliki i cyjan z błękitu, czym ewidentnie ustępuje tańszemu od niej Kingowi. Hoya Pro1 Digital w pkt 1-4 jest jak dla mnie bez zastrzeżeń, natomiast czyszczenie jej wymaga sporo cierpliwości i nijak się ma do tanich, bezpowłokowych filtrów, które wystarczy przetrzeć chusteczką higieniczną i dmuchnąć gruchą.
    Jak dla mnie rozsądnym kompromisem jest Hoya HMC (szara) tzn pracuje tak jak powinna i można ja wyczyścić w kilka minut. Z polarem Hoyi w wersji fioletowej doświadczeń nie mam, posiadam inne filtry tej serii i te są, jak na moje amatorskie potrzeby, ok.
    Drogie filtry polaryzacyjne, jak Heliopan czy B+W są ponoć dobre pod każdym względem, ale własnych doświadczeń z nimi nie posiadam.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

Dzięki za link. Bardzo fajne porównanie. Z tego co ja widzę to pod względem ostrości różnic między filtrami raczej nie widzę. Widać natomiast że Marumi DHG lepiej sobie radzi z blikami. Ale niwelowanie samego odbić w lustrze jest praktycznie takie samo.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Jeszcze są różnicę w neutralności kolorystycznej...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

Witam

Mam zamiar na dniach kupić filtr polaryzacyjny do szkieł: kit 18-55 68mm ; tamiego 28-75 67mm; canona 70-200L 67mm; canona 10-22 77mm.
    Zależy mi na tym by filtr był w wersji SLIM, z gwintem by można coś jeszcze nakręcić.
    Z tego co udało mi się znaleść w necie jedyny filtr w wersji slim z gwintem 77mm to marumi do którego nie jestem przekonany, może macie jakieś inne ciekawe propozycje.

Dodatkow by wszystkie te szkła fociły wraz z filterm musze dokupić przejściówkę lub przejściówki może ktoś ma jakieś namiary na sklepy???

Pozdrawiam Andrzej
    Ostatnio edytowane przez elvis700 ; 16-04-2007 o 19:50

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

marumi do którego nie jestem przekonany
    a czemu nie jestes przekonany ?? Marumi produkuje MZ bardzo dobre filtry.. sam uzywam serii DHG i naprawde nie mam powodow by na nia narzekac .. wrecz przeciwnie - sam planuje zakup kolejnego cpl'a marumi - wlasnie do 10-22..

Dodatkow by wszystkie te szkła fociły wraz z filterm musze dokupić przejściówkę lub przejściówki może ktoś ma jakieś namiary na sklepy???
    http://www.allegro.pl/search.php?str...&category=8863 .. np. u kubisk'a mozesz kupic i filtr i redukcje..

Strona 41 z 137 PierwszyPierwszy ... 3139404142435191 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów