Page 38 of 148 FirstFirst ... 2836373839404888138 ... LastLast
Results 371 to 380 of 1480

Thread: Filtry polaryzacyjne

gajowy akustyk's Avatar

tak krotko podsumowujac temat laserowej-hiper-giga-turbo-klasy-niskokontrastowosci-mega-wypasiastosci filtrow z 874 powlokami, zaczernionymi brzegami (i nawet powierzchniami), itd. itp.

do Tokiny 12-24 uzywam taniego polara Vitacon kupionego okazyjnie na allegro za zlotych 80 (slownie: osiemdziesiat). jakoscia optyczna bije na glowe wszelkie plastikowe (pardon: zywiczne) badziewie do Cokina P, ktorego z koniecznosci i tak musze uzywac. natomiast jesli chodzi o czyszczenie to jest idealnie - w odroznieniu od Hoyi HMC i w niemalym stopniu tez SHMC.

ergo: wszelkie zakupy filtrow wielopowlokowych (moze poza ochronnymi, ktore i tak sa wzglednie tanie) uwazam za chybione. 34lpm zamiast 35lpm w centrum kadru nie przyprawiaja mnie o palpitacje serca, a kilkadziesiat czy kilkaset zlotych w kieszeni to mila rzecz przy planowaniu wypadow plenerowych.

my 0.02$
    www albo tez flickr

Początki nałogu Scream's Avatar

Quote Originally Posted by akustyk View Post
    do Tokiny 12-24 uzywam taniego polara Vitacon kupionego okazyjnie na allegro za zlotych 80 (slownie: osiemdziesiat). jakoscia optyczna bije na glowe wszelkie plastikowe (pardon: zywiczne) badziewie do Cokina P, ktorego z koniecznosci i tak musze uzywac. natomiast jesli chodzi o czyszczenie to jest idealnie - w odroznieniu od Hoyi HMC i w niemalym stopniu tez SHMC.

ergo: wszelkie zakupy filtrow wielopowlokowych (moze poza ochronnymi, ktore i tak sa wzglednie tanie) uwazam za chybione. 34lpm zamiast 35lpm w centrum kadru nie przyprawiaja mnie o palpitacje serca, a kilkadziesiat czy kilkaset zlotych w kieszeni to mila rzecz przy planowaniu wypadow plenerowych.
    Akustyk, prosze cie nie teraz z takim postem...

Ponieważ wyjeżdzam jutro w góry ( a znalazłem dodatkowe fundusze) to zakupiłem Hoye HMC polara, bo szybko, bo na miejscu, a na holder, cokiny itp musialbym czekac...I jestem załamany.

W sklepie nie zwróciłem na to uwagi, a po bliższym przyjżeniu okazało się , że wewnętrzny (nie wiem jak to nazwać) pierścien, który jest pomiedzy tym na ktory mozemy dokrecic nastepny filtr, a szkłem jest pęknięty przez co szklo w srodku lata ! Szlag by to....Ale nic jutro lece z reklamacja i niech oddaja forse.

A miałem jechać rano, wcześnie, żeby ładne światło złapać pofocić ..a tak ****. Ale tak to jest jak sie chce na szybko. Nauczka na przyszłość.

W każdym razie przymierzam się do cokin'ow a do filtrow super-duper hoya za 300 stówy mam uraz. Żeby nie było ,że demonizuje i od teraz hoya jest "be", ale takie coś w filtrze za niemałe pieniądze...eh.
    pucha i grucha

JEAKAR
    Guest

Quote Originally Posted by Scream View Post
    Jasne, że jestem ale jedną sztuką takiego filtra, nie paletą
    Cena, którą podałem jest ceną detaliczna i dotyczy 1 sztuki
    :smile: >>> zadzwoń do nich. Ja tam kupiłem swój filtr.
    Pzdr.

gajowy akustyk's Avatar

W sklepie nie zwróciłem na to uwagi, a po bliższym przyjżeniu okazało się , że wewnętrzny (nie wiem jak to nazwać) pierścien, który jest pomiedzy tym na ktory mozemy dokrecic nastepny filtr, a szkłem jest pęknięty przez co szklo w srodku lata ! Szlag by to....Ale nic jutro lece z reklamacja i niech oddaja forse.
    wiem o co chodzi. w jednym z moich filtrow ten pierscien jest zdrowo pofalowany, ale jakos trzyma szybke w oprawce.

jak juz wyciagamy brudy Hoyi to dodam, ze w mojej UV-ce na 77mm pogiela sie oprawka. od szoku temperaturowego rzekomo (prawda jest, ze rozne filtry Hoyi wozilem tak po tropikach i po sakramenckich mrozach i nie bylo problemu). oczywiscie rzecz nie podlegajaca reklamacji (przynajmniej w foto-raju) i musialem kupic najtansza UV-ke Hoyi i przelozyc szkielko do nowej oprawki. czytaj: 40zl w plecy

ale tak ogolnie, to jakosciowo i cenowo Hoya zla nie jest i jestem raczej zadowolony. na pewno duzym jej plusem jest neutralnosc polarow z czym niektore firmy maja problemy (tzn. polaryzowac polaryzuja, ale niepelne spektrum barw).
    www albo tez flickr

Początki nałogu Scream's Avatar

Quote Originally Posted by akustyk View Post
    (..) musialem kupic najtansza UV-ke Hoyi i przelozyc szkielko do nowej oprawki. czytaj: 40zl w plecy
    Hmm jeżeli mi nie uznają reklamacji, choć bedę dochodził swoich praw to pewnie pozostanie mi tylko taki sposób. Nie wiem za bardzo jak to zrobi, ale jak nie będę miał wyjścia to mam nadzieje, że zarzucisz jakiś mini-tutorial co i jak. Póki co ide i niech wymienia na inny badz oddaja kase.
    pucha i grucha

gajowy akustyk's Avatar

Hmm jeżeli mi nie uznają reklamacji, choć bedę dochodził swoich praw to pewnie pozostanie mi tylko taki sposób. Nie wiem za bardzo jak to zrobi, ale jak nie będę miał wyjścia to mam nadzieje, że zarzucisz jakiś mini-tutorial co i jak. Póki co ide i niech wymienia na inny badz oddaja kase.
    zdejmowanie: igla lub cyrklem podwazasz pierscien i ciagniesz do srodka filtra probujac wywinac na zewnatrz jak zacznie wychodzic.
    zakladanie: wsuwasz jeden koniec, drugi nawijasz wzdluz rynienki. praktycznie jak detke w kole rowerowym przy zakladaniu, tylko tu jest lekko sprezyscie a tam kondom

ale przy nowym filtrze to nie moga laski robic tylko musza wymienic
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Ja tylko dodam, ze Hoya jest kompletnie do d... jesli chodzi o jakosc
    oprawki filtru. Mi sie kiedys tak zakleszczyl jakis polar Hoya,
    ze postanowilem - nigdy wiecej. B&W jest o 10 klas wyzej, jesli chodzi
    o wykonanie.

Pełne uzależnienie szwayko's Avatar

Tez mam jedna Hoye i pewnie ostatnią.
    Oprawki slabe a powloki SHMC bardzo trudne do czyszczenia.

Naprawde lepiej B&W juz nawet ze standardowymi powlokami NC zamiast MRC. Zwlaszcza jak sie uzywa oslon przeciwslonecznych.
    Z B&W mam polara MRC i NC. I to NC duzo latwiej jest oczyscic.

Cenzor MacGyver's Avatar

Mam już obiecane sample: Tokina 12-24 + CPL Hoya Pro1 Digital, 12 mm, f/8; RAW wywoływany bez odszumiania i wyostrzania oraz bez korekty aberracji i winietowania. Foty niestety marne, w dodatku zrobione w warunkach raczej na połówkę niż polar, ale coś tam zobaczyć można.
    http://img181.imageshack.us/my.php?image=crw4793dv9.jpg
    http://img181.imageshack.us/img181/7739/crw4796ru5.jpg
    Co się zaś tyczy mojej czyszczeniu o wielopowłokowych filtrów Hoyi to rzeczywiście jest to zajęcie dalece frustrujące. A oprawki, cóż, nawet Hama ma lepsze ;-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu wojtek_j's Avatar

Page 38 of 148 FirstFirst ... 2836373839404888138 ... LastLast