Strona 36 z 148 PierwszyPierwszy ... 2634353637384686136 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 351 do 360 z 1480

Wątek: Filtry polaryzacyjne

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Scream Zobacz posta
    Macie coś godnego polecenia ?
    Przede wszystkim slim, żeby uniknąć winietowania. W www.sklepfotograficzny.pl Hoya slim 77mm (ale nie HMC) to 240PLN, ale czy on jest "dobry", to nie wiem... nie sądzę. Masz fajny obiektyw, szkoda byłoby go psuć - a "dobry" "77mm" "polar" i "200PLN" w jednym zdaniu to się raczej wyklucza ;-)

Początki nałogu Awatar Scream
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Masz fajny obiektyw, szkoda byłoby go psuć - a "dobry" "77mm" "polar" i "200PLN" w jednym zdaniu to się raczej wyklucza ;-)
    Też mi się wydawało ,że trochę się 'gryzą' te dwa zdania, niestety fundusze nie pozwalają na więcej. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale na analogu używałem filtra bodajże firmy matin i było całkiem nieźle jak na moje oko ;-) Zauważyłem ,że na cyfrze lepiej widać niedoskonałości optyki i filtrów, więc chyba jednak trzeba będzie wysupłać nieco więcej forsy...eh...najwyżej mnie kobita z domu przepędzi :P
    pucha i grucha

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Wiesz, nikt nie każe Ci zaraz kupować najdroższego B+W albo innego Heliopana z fafnastoma powłokami i technologią "Super-Duper" Ale poniżej pewnego poziomu schodzić nie ma sensu, IMHO takim poziomem w tym wypadku jest Hoya HMC.

Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Wiesz, nikt nie każe Ci zaraz kupować najdroższego B+W albo innego Heliopana z fafnastoma powłokami i technologią "Super-Duper" Ale poniżej pewnego poziomu schodzić nie ma sensu, IMHO takim poziomem w tym wypadku jest Hoya HMC.
    W tym wątku przewinęło się hasło, że któreś z filtrów nie mają gwinta z przodu, czy to oznacza ,że nie da się założyć osłony przeciwsłonecznej ?

A co z takim filtrem ? jest o 100 tańszy niż w fotoplus'ie z krakowa.

http://www.allegro.pl/item153730613_...l_77mm_fv.html
    Ostatnio edytowane przez Scream ; 09-01-2007 o 22:44
    pucha i grucha

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

W tym wątku przewinęło się hasło, że któreś z filtrów nie mają gwinta z przodu, czy to oznacza ,że nie da się założyć osłony przeciwsłonecznej ?

To chyba najtańszy sensowny filtr do tego szkła (Tokina 12-24). Stałem kilkanaście dni temu przed podobnym dylematem i zdecydowałem się właśnie na ten, ale z własną opinią muszę się wstrzymać, bo jeszcze nie miałem okazji wypróbować
    Filtr jest rzeczywiście niski, ale jakiś tam gwint przed szkłem, choć nie wiem po co, bo nie za bardzo mam pomysł co by tam można wkręcić. Polara z innym filtrami się raczej nie łączy (to, co mi się wydaje jedynie sensowne, to połączenie z szarą połówką, ale jest ono dość karkołomne w użytkowaniu).
    Jeśli zaś chodzi o osłonę, to jedyną która nie będzie winietować z Tokiną (i każdym innym szkłem tej szerokości) jest dedykowana osłona, dostarczana wraz z obiektywem, mocowana poniżej gwintu filtra.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

ja sobie włąsnie taki shit kupiłem ze sie dekielka załozyc nie da wiec uwazaj tyle ze ja kupiłęm na szybko hoye strone wczesniej napisałem jaka, dałem 70 euro i szczerz emówiąc nie jestem zadowolony :-|

tak na marginesie jeszcze... mocowanie czegokowiek polówkowego z przodu polara to chyba nie ma sensu... bo tym sie i tak kreci wiec moze wyjsc dosc komicznie
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

No to uzupełniając: rzeczywiście problemem może być dekiel, ale na polarze Hoya Pro1 Digital trzyma się bez problemu, na UV-ce Hoya Super HMC Pro1 (seria czarna, też slim) również.
    Co do połączenia polar + połówka to tak jak napisałem zabawa jest dość karkołomna, najpierw ustawia się polar, pilnując żeby ciemna część połówki byłą na dole, potem przekręca się połówkę. Raz sobie tego spróbowałem, efekt owszem fajny, ale po pierwsze oba filtry muszą być bardzo wysokiej jakości (moje nie były, więc foto się rozmydliło) a po drugie poustawianie takiego tandemu trochę trwa, moim zdaniem za długo
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Miasto
    Zürich

Domyślnie

No, za trzy stówy to brać i się cieszyć że tanio

Co do gwintu... hmm, ja miałem slima który miał gwint taki, że dało się założyć dekielek. I mam wrażenie, że wyróżnikiem tej serii było właśnie "Pro1". Dopytaj sprzedawcy, ale to może być to. Osłona przeciwsłoneczna nie ma tu nic do rzeczy, ją dokręcasz na zewnętrzny "gwint" w obiektywie

Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    To chyba najtańszy sensowny filtr do tego szkła (Tokina 12-24). Stałem kilkanaście dni temu przed podobnym dylematem i zdecydowałem się właśnie na ten, ale z własną opinią muszę się wstrzymać, bo jeszcze nie miałem okazji wypróbować
    Do jakiego obiektywu kupiłeś w/w filtr jeśli można wiedzieć ?

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Co do gwintu... hmm, ja miałem slima który miał gwint taki, że dało się założyć dekielek. I mam wrażenie, że wyróżnikiem tej serii było właśnie "Pro1". Dopytaj sprzedawcy, ale to może być to. Osłona przeciwsłoneczna nie ma tu nic do rzeczy, ją dokręcasz na zewnętrzny "gwint" w obiektywie
    No to dobrze, że nie trzeba szukać jakiś zamiennych dekli. Przed zakupem i tak zapytam jeszcze sprzedającego ;-)

Czy grubość tego filtra (tj . HOYA POL CIR PRO1 DIGITAL 77mm ) wynosząca 5mm (jak głosi opis na fotoplus.pl) mieści sie w granicach 'slim' ? Czy nie będzie winiety na 12mm ? Wiem, że to rzadko używana ogniskowa, jednak chciałbym się dowiedzieć.
    pucha i grucha

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Czy grubość tego filtra (tj . HOYA POL CIR PRO1 DIGITAL 77mm ) wynosząca 5mm (jak głosi opis na fotoplus.pl) mieści sie w granicach 'slim' ? Czy nie będzie winiety na 12mm ? Wiem, że to rzadko używana ogniskowa, jednak chciałbym się dowiedzieć.
    No nie wydaje mnie sie... moje B+W MRC które nie są "slim" są cieńsze Ktoś kiedyś robił porównanie co-winietuje-na-ilu-mm, ale niestety nie pamiętam szczegółów. W ogólności nie jest to jakiś problem, który nie da Ci spać ;-) ale mimo wszystko jednak dobrze byłoby się upewnić...

Strona 36 z 148 PierwszyPierwszy ... 2634353637384686136 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów