czasami ma sens - ale musisz używać wtedy polara przeznaczonego do Cokin P - czyli wkładanego w 1 przegródkę.
czasami ma sens - ale musisz używać wtedy polara przeznaczonego do Cokin P - czyli wkładanego w 1 przegródkę.
Canon 855D + 8-200mm f4
To wiem.Czym się różni taki filtr od normalnego?Gdzie najlepiej go kupić?przeglądałem paę ofert i szczerze mówiąc nie spotkałem się ze specyfikacją "do systemu cokin".Co do samego polara to chcę zainwestować maksymalnie
Zdaje się, że obciąłeś post.
Co do polara - od standardowego różny się jedynie tym, że jest wkładany w holder. Jak ktoś się uprze to może założyć i normalny, a do tego przykręcić holder. Ale takim zestawem się trochę trudniej operuje (po każdej korekcji polaryzacji trzeba skorygować ustawienie holdera, co może popsuć ustawienie polara... itd.).
Same polary znajdziesz na Allegro (można kupić wersję "alternatywną" za ok.110zł - sam mam taką, aczkolwiek rewelacyjna nie jest).
Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)
Mam w takim razie ostatnie decydujące pytanie:Czym Käsemann Slim 67 E MRC nie przyciemni mi za bardzo obiektywu(tamron 28-75) i czy da się na nieho nakręcić holder cokina
Mam do sprzedania znakomitego,wielopowłokowego polara Marumi w wersji slim- nie zdążyłem go nawet użyć, gdyż sprzedałem Tamrona, o którym piszesz.
Cena 189zł.
Dzięki ale napaliłem się na wyżej wymienionego i czekam żeby ktoś rozwiał moje wątpliwości![]()
liczę w szczególności na posiadaczy tamronów
polar + połówka-tylko w wyjątkowych sytuacjach.Spójrz na niektóre zdjęcia akustyka zrobione właśnie w takiej konfiguracji,szczerze mówiąc nie widać jakiegoś upadku jakościowego.Co do pytania to mi się wydawało że jest dosyć jasne.Często już spotykałem się na tym forum z rozmowami typu:shmc do takiego a takiego szkła?za bardzo przyciemni.Może pytanie dla Cioebie:czy to filtr odpowiedni do tej jakośći szkła?