A Hakuba to przypadkiem nie był polar liniowy?
A Hakuba to przypadkiem nie był polar liniowy?
Nie.
Kołowy.
Pisze na nim "cirkular" (tak dla pewności). Takim laikiem nie jestem.
Różnica widoczna "gołym" okiem pomiędzy tymi dwoma filtrami to odległość szkła od wewnętrznej krawędzi filtra.W Hoyi wynosi ona około 1-1,5mm a w Hakubie około 2-2,5 mm ,czyli mniej więcej o grubość szkła. Przy czym muszę przyznać ,że Hakuba sprawia solidniejsze wrażenie: szkło jest zabezpieczone wewnętrznym pierścieniem kontrującym,a pierścień zewnętrzny jest szerszy o około 1mm.Natomiast w Hoyi jest zainstalowany wewnętrzny pierścień sprężynujący (całość delikatnie się przesuwa,czego nie ma w Hakubie).Takie szczegóły ,ale w momencie,gdy nie mogłem złapać ostrości zacząłem te filtry oglądać z dużą uwagą,żeby znaleźć przyczynę. Na żadnym forum nie znalazłem opisu takiego przypadku.
Co lepsze Hoya czy Hama ?? pytam o polar kołowyZamieszczone przez Robson01
Pozdrawiam
Marek
Na pewno HOYA, zwlaszcza jak kupisz wersje HMC.Zamieszczone przez MarekC
dzięki.Zamieszczone przez Polaco
Pozdrawiam
Marek
A najlepiej to SHMC.Zamieszczone przez Polaco
Canon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
Kupiłem sobie ostatnio polar kołowy 58mm Hoya SHMC do 50/1.4 i kurde... dekielka od szkła nie mogę założyć na ten polar bo szkło w filtrze jest tak płytko osadzone. Trochę to będzie niewygodne...![]()
Tu sie nie zgodze-to dokladnie to samo,wersje z powlokami obu firm wypadaja identycznie.Srednia klasa,ani rewelacyjna ani zla,w kazdym razie zupelnie wystarczajaca.
Kup sobie dekielek nasadzany w www.raysfoto.pl,bo faktycznie mozna cholery dostac,mam to samo.Zamieszczone przez p13ka